sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Kauden toinen kitkentäkierros

 Olen aloitellut kauden toista suurta kitkentäkierrosta. Hieman nihkeästi on lähtenyt käyntiin. Joko sataa väärään aikaan, tulee sadonkorjuuta tai ihan vaan haahuilua tilalle. Aloitin arboretumista kuten enimmäisenkin kierroksen. Kuivuus on tehnyt sen, että ehkä kolmatta kierrosta ei tarvitse tehdä. Nytkin kitkentäkierros on enemmän siistintäkierros. 

Olen kitkenyt edellisen kerran arboretumissa touko-kesäkuun vaihteessa. Pieniä rikkoja löytyy, enemmän katkon kukkineita perennoja pois. Harmaakäenkukkaa on pakko rajoittaa ettei sitä ole kaikki perenna-alueet täynnä. Se on helppoa, lehtiruusuke nousee helposti ylös ja kukkaverret kun napsaisee poikki, ei tee siementä.
Sitä sadonkorjuuta. Mustat viinimarjat olivat jo kypsiä, osa oli tippunut maahan. Keräsin pois ja keitin osan hilloksi. Loput pakastimeen ja hilloksi talvella. Olen käynyt pari kertaa keräämässä villivadelmia. Tänään viimeksi kun oli loistava pilvinen ja tuulinen sää. Ei yhtään ötökkää. Eilen tulin syödyksi pahasti kun en varautunut kunnon vaatetuksella ja paarmat kiusasivat. Taisi myös ampiainen pistää polvitaipeeseen.
Tämä kasvi on jäänyt esittelemättä. En löydä sen nimeä mistään muistiinpanoistani, mutta se taitaa olla jokin pukinjuuri, ehkä isopukinjuuri koska kukat ovat vaaleanpunaiset.
Muistuttaa kovasti koiranputkea, mutta saa sen anteeksi värinsä takia. Väri on paljon vaaleanpunaisempi kuin kuvissa. Haalistuu kukinnan edetessä lähes valkoiseksi. Kun en tiedä kuinka kova leviäjä on, olen leikannut kukat pois kukinnan jälkeen.
Tämän maksaruohon olen esitellyt ennenkin, mutta teen sen uudelleen. Kyseessä on sedum ochroleucum 'Red Wiggle' jonka hankin 2022 Mustilan taimipäivästä virolaiselta myyjältä jonka tytär oli tuonut maksaruohon Irlannista. Yksi ainut taimi on levinnyt näin paljon kahdessa kesässä.
Myyjän mukaan, mitä kuivempi ja köyhempi paikka, sitä vaaleanpunaisempi tämä on. Kuten näkyy, en ole rajoittanut leviämistä sillä toistaiseksi se ei ole haitannut. Tykkään kun tämä levittäytyy myös kivituhkakäytävän puolelle ja kivien päälle.
Aivan ihanat heleän vaaleanpunaiset kukat. Kukkia on niin tiiviisti, että vihreästä kasvusta ei näy kuin vähän. Tästä eivät kotilot tykkää, yhtään kotiloa en ole kasvista löytänyt. Tosin meillä on tänä vuonna tosi vähän kotiloita. Punkkeja sitten onkin kissoissa sitäkin enemmän, poistan joka päivä 1-4 punkkia.

Huomenna onkin edessä lantakeikka, pollen parasta tulee kuorma luumulehtoon. Saan taas hyvän syyn siirtää kitkentää eteenpäin. 











18 kommenttia:

  1. Tuo Red Wiggle on tosi kaunis!
    Kitkemiskierrokset ovat tässä vaiheessa kesää todellakin myös kasvustojen siistimistä, siitä tulee korrikärryihin enemmän massaa kuin rikkaruohoista.
    Minäkään en pääse paljon etenemään päivässä, koska keskeytyksiä tulee niin paljon, mutta aina vähän kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskeytyksiä tulee ja nyt vielä alkoi remontti, en ole päässyt kuin alkuun. Mikään kiire ei ole, kunhan on valmista kun kausi loppuu.

      Poista
  2. Tosiaankin saa tehdä jo kitkentää ja rikkiksiä puskee. Olen jo aikoja sitten tehnyt ensimmäisiä siistimisiä. Nätti maksaruoho ja kasvutehossa tuntuu piisaavan :) Pukinjuuressa on myös jotain koristeporkkanamaisuutta, aika jännä kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pukinjuuri on jännä kasvi, muistuttaa koristeporkkanaa paljonkin.

      Poista
  3. Täällä herukat eivät ole kypsiä vielä. Lakat kypsyvät ja ystäväni keräsi miehensä kanssa päivän aikana 54 kiloa lakkoja. Apua - on vaikeaa edes ymmärtää tuota määrää. Arvaa vain kertoivatko mistä saaliin saivat. Ei varmasti. Sain ostettua kuitenkin sankollisen pakkaseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava määrä lakkoja, tuollaisen apajan kun löytäisi.

      Poista
  4. Red Wiggle on päässyt mieluisaan paikkaan kasvamaan, kun on noin hyvin levinnyt kahdessa vuodessa. Kauniin väriset kukat, sopii hyvin väreihisi :)
    Toivon mukaan äidinkin luona viinimarjat jo kypsyy ja pääsee herkuttelemaan. Yleensä ovat hyviä silloin kun loma loppuu ja pitää lähteä takaisin kotiin.
    Paarmoja kuulemma on ollut tänä vuonna paljon ja hyvin aikaisin. Meillä on ollut viimeiset viikot vähän hyttysiä, ei uutta sukupolvea ole juurikaan kehittynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Red Wiggle röyhää, liikaa lannoitteita kun kasvaa kukkapenkissä. Paarmoja on ollut paljon, onneksi minulla niiden puremat eivät kutise.

      Poista
  5. Kiitos kun kerroit villivadelmien jo kypsyneen teillä päin 😊 Sen innoittamana piti käydä katsomassa tilannetta myös täällä meillä, ja olihan siellä jo runsaasti kypsiä, onpa kyllä harvinaisen aikaisin. Sain kerättyä useamman litran näitä lempimarjojani 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmat ovat kypsiä, eilen kävin taas keräämässä. Kypsimmät olivat tippuneet pensaista. Oli vain turhan kuuma ja ihan hirveästi kärpäsiä.

      Poista
  6. Onpa upea ja elinvoimainen tuo maksaruoho!

    VastaaPoista
  7. Sadonkorjuuta täälläkin aloitellaan ja uutta perkuukierrosta puutarhaan, tosin meilläkin nyt se on paljon helpompi. Tuo vaaleanpunainen maksaruoho on todella kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadonkorjuu vie yllättävän paljon aikaa. Pitä kerätä, käsitellä, jalostaa ja jne.

      Poista
  8. Olen luullut, että pidät aina kitkemisestä. Hyvä kuulla, että ei se suju kaikilta aina samalla innolla. Toki tuo on totta, että tässä vaiheessa on myös paljon muuta huoltoa ja siistimistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edelleen pidän kitkemisestä, siihen ei vain tunnut löytyvän sopivaa yhtäjaksoista aikaa, tykkän tehdä sitä rauhassa ja suuremmissa pätkissä. Huoltoa ja siistimistä, se ei ole mun juttu.

      Poista
  9. Kylläpä onkin kaunis maksaruoho ja olet tosiaan löytänyt sille oivallisen kasvupaikan! Nyt olisi hyvä kitkeä, kun maa on märkää, mutta sateessa kitkeminen ei oikein innosta! Taas on ukkoskuuro menossa ja vesi virtaa. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä alkoivat nyt sateiset päivät, märästä maasta on hyvä kitkeä, tikat lähtevät sujuvasti pois.

      Poista

Kiitos kommenteista :)