maanantai 8. heinäkuuta 2024

Kellokärhöjä

 Tämä vuosi ei ole mitenkään kärhöjen juhlavuosi. Kaikki kärhöni nousivat, osa jopa upeasti. Osa niistä upeista nousijoista ei tee lainkaan kukkaa, osa tekee. Osa nousi hapuillen, kun miettien kannattaako. Ne mietteliäät yksilöt tekevät ehkä pari kukkaa.

Kellokärhöt voivat loistavasti, ne eivät tuntuneet kärsivän viime talvesta yhtään. Toinen 'Aljonushka' kasvaa turhan varjossa, se kukkii aina vähäisemmin eikä minulla ole siitä yhtään kuvaa. Tuki pitäisi olla korkeampi, näitä kellokärhöjä saa olla sitomassa pitkin kesää.

Ainoa liila on ostettu nimellä sininen kellokärhö. Se kasvaa rinnepuutarhassa, lähes täydessä varjossa ja erittäin kuivassa paikassa. Pensas on sen takia ympärysmitaltaan pieni. Kukkia tulee joka vuosi. Tykkään kukan muodosta, se on vähän aaltoileva, siron kaunis. Silti omalla tavallaan vaatimaton.
Tämä tekee kukkia pitkälle loppukesään asti. Olen koittanut kasvattaa siemenestä toistaiseksi onnistumatta. Juurakkoa en uskalla lähteä jakamaan.
Kasvihuoneen tarhakellokärhö 'Aljonushka' on komea näky. Se on vasta parivuotias, mutta kuten näkyy, on kasvanut upeaksi pensaaksi. Lannoitan sitä keväisin kanankakalla, muuta en tee. Kastellut en ole kertaakaan kesän kuivuudesta huolimatta. Nuo metallituet ostin tänä kesänä, niitä on kolme kappaletta jakärhö osn sidottu niihin juuttinarulla. Kuvan alareunassa näkyy toisen tuen kaarevaa reunaa, se tuki jäi auttamattomasti lyhyeksi jo kesän alussa. Otan tuen pois vasta keväällä kun laitan uuden korkeamman tilalle.
Kaunis on myös 'Aljonushkan' kukka. Ei kaduta yhtään, että hankin näitä kaksi kappalein. Nuppuja tulaa koko ajan lisää, eiköhän tämäkin kuki pitkälle loppukesään.
Olen ottanut tänä vuonna ensimmäisen kuvan 'Omoshiro' kärhön kukista kesäkuun kuudes päivä. Kuukautta myöhemmin kärhö kukkii edelleen. Tämähän ei ole kellokärhö, mutta on sopivaa mainita näin pitkä kukinta tässä yhteydessä. Jos haluat kestävän, pitkään kukkivan kärhön, istuta 'Omoshiro'. Kukinta tuntuu vain paranevan vuosi vuodelta eivät kovat talvet tai muutkaan hankalat olosuhteet tunnu vaikuttavan tähän kärhöön.

Kunhan muutkin kärhöt kukkivat, voi tehdä laajemman postauksen ylipäätään kärhöistä.



17 kommenttia:

  1. En olekaan tajunnut katsoa, ovatko omat kärhöni missä aikataulussa muihin vuosiin verrattuna. Aljonushka kasvaa minulla kärhötelineen sisällä, nyt kärhötelinettä olen vähän siirrelyt, joten osa varsista sitten retkottaa pitkin kukkapenkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aljonushka vaatii yllättävän korkean telineen. Minulla on aina liian matalat.

      Poista
  2. Nämä ovat kauniita! Ihania nuo kellokärhöjen nuokkuvat kukat.
    Nyyh, tänään huomasin, että yksi 'Miss Bateman' on aivan ruskea kräkä tyveä myöten. Se oli aika nuori taimi, enkä ole ollenkaan tajunnut kastella sitä tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kävi huonosti Princess Dianan kanssa, ainakin toinen on mennyttä vaikka kastelin. Oli vaan niin kuivaa ettei tykännyt hyvää.

      Poista
  3. En voi kompata! On kyllä pakko harmikseni todeta, että Omoshiro ei välttämättä yllä noin koviin ylistyksiin. Mulla oli luotettava kärhö, joka komistu joka vuosi vaan tää talvi/kesä oli sille liikaa eikä siitä näy jälkeäkään ☹️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi ei, toivottavasti se vielä nousee. Minulla sattui ehkä heti mieluinen paikka ja on viihtynyt.

      Poista
  4. Kellokärhö on vaan niin kaunis. Sitä olen itsekin yrittänyt kasvattaa siemenestä siinä onnistumatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiedä lähteekö ollenkana siemenestä, ehkä myytävät taimet ovat jakotaimia.

      Poista
  5. Aljonushka on ihana. Tuo pitää hankkia myös itselle.
    Omoshiro löytyy minultakin ja se on kyllä aikainen kukkija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aljonushka on ihana, mikä määrä kukkia. Omoshirosta voi sanoa, että kukkii lähes koko kesän.

      Poista
  6. Minullakin kellokärhöt aloittivat ajoissa ja kukkivat tosi runsaasti. Omoshiro on minulla ollut myös aina aikainen ja kukkii pitkään, vaikka jää aika matalaksi. Arabellalla on toiminut hyvin pyöreä metalliverkko tukena, kukat rönsyävät sen yli ja peittävät verkon, mutta koko komeus pysyy hyvin ’pystyssä’.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellokärhöt ovat runsaita. Omoshiro jää minullakin aika matalaksi ja kun kasvaa kovin kasvitäytetisessä paikassa, kiipeilee sen versoja vähän siellä sun täällä. Jotain verkkoa on minunkin laitettava jos uusi tuki jää liian matalaksi.

      Poista
  7. Sinisen kellokärhön kukka on hyvin samanlainen kuin Aljonushkan kukka. Tyylikkään kaunis.
    Aljonushka on kyllä ehdoton jokakesäinen kukkija. Olen laittanut sille kaksi 150-senttistä puolipyöreää metallitukea (Biltemasta) ja kärhö kasvaa joka vuosi korkeammaksi. Tuki pitää kuitenkin versot pystyssä joidenkin versojen taipuessa kevyesti tuen reunojen yli. Aljonushka myös kukkii runsaana pitkälle syksyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin Tokmannilta korkeamman tuen, samanlaisen kuin matala mutta pääsen vaihtamaan sen vasta keväällä. Jos ei sekään riitä, pitää kehitellä muuta.

      Poista
  8. Ihanat kärhöt! 'Omoshiro' alkaa aukoa täällä vasta nyt kukkiaan. Selvisi kuitenkin talvesta todella hyvin ja nuppuja on paljon.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)