lauantai 13. huhtikuuta 2019

Tyyntä touhuilua

Ihan pakko oli päästä puutarhatöihin vietettyäni puoli päivää lasten parturissa ja kauppareissulla. Täältä maalta kun johonkin lähtee niin jo matkoihin menee reilusti aikaa. Kauppareissut siirtyvätkin kesäksi arki-iltoihin jotta viikonloppuisin ei tarvitse lähteä mihinkään.

Yläpiha on paljon kuivempi kuin alapiha, niinpä työt ovat keskittyneet sinne ja arboretumiin.
 Arboretumissa ei lunta ole enää kuin hitunen pellon laidassa. Verkot lakanoineen saavat olla vielä muutaman viikon paikoillaan kunnes olen varma ettei jäniksiä liiku enää pihapiirissä.
 Viime syksynä ostettu atsalea 'Tarleena' on hengissä ja siinä on jo näin komean pullistuneet silmut. Kukkia tuskin vielä tulee mutta sekin on paljon että on hengissä.
 Pilvisen sään takia krookukset olivat koko päivän kukat tiukasti supullaan.
 Olen ihastellut instassa ja blogeissa jouluruusukuvia. Yllä on omani, kukkia ei näy, joitain versoja puskee esiin maasta. Ei oikein tainnut tykätä viime kesän kuivuudesta.
 Alapihan ja luumulehdon lumitilanne ei ole paha mutta märkyyden takia tuolla ei voi tehdä vielä mitään. Onneksi ei ole mikään kiire ja viikon päästä alkavalla lomallani ehdin tehdä sen mitä pitääkin.
 Jätin syksyllä kasvulaatikon reunalle yhden ylisuureksi kasvaneen kesäkurpitsan. Se on kelvannut jollekin syötäväksi, ei ole kuin kuivettuneet kuoret jäljellä.
Iineksen kansa yhdessä ihmeteltiin tyyntä säätä ja hiljaisuutta. Välillä kuului tikan kevätlaulut ja mustarastaan luritukset mutta tänään kurjet ja joutsenet olivat hiljaa, liekö siirtyneet lähipelloilta pois. Sunnuntaina odotellaan lapsenlapsia ja kummipoikaa siskoineen virpojiksi, nyt on syytä mennä tekemään palkkapussit valmiiksi ettei tule aamulla kiire.

10 kommenttia:

 1. Ei teilläkää oo enää paliua lunta. Tänään oli ihan pakko kupeksia pihalla, oli nii hiano aurinkoone päivä. Joitaki varsia katkoon, mutten mitää suurempaa viälä teheny. Meillä virvotahan vasta ens lauvantaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet sulivat alkuun nopeasti mutta sitten hitaammin kun säät kylmenivät, ensi viikolle on toiveita että loputkin irtolumet sulaisivat pois, aurauskasoissa kestää pitempään. Pientä puuhastelua onneksi riittää, sellaista minäkin olen tehnyt.

   Poista
 2. Lumet sulavat meilläkin hyvää vauhtia, tosin aurauslumia on vielä penkassa melkoinen vuori.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurauslumissa kestää, samoin katolta tippuneissa lumissa.

   Poista
 3. Minusta tuon atsalean kärkisilmu näyttää kyllä lupaavasti kukkasilmulle - iloa ja jännitystä odotukseen! Meillä on kiduttavan paljon vielä lunta joka paikassa, mutta tuleepahan lomaa käytetyä sisällä siivoamiseenkin. Kesällä ei juurikaan viitsi siihen puuhaan alkaa. Ulkona siivoaminen kun on tuhannesti kivempaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, olisipa tosiaan jo kukkasilmu, pensas on kyllä jo ihan kivan kokoinen, raaskin sen ostaa kun oli niin hyvässä syystarjouksessa. Ulkona on paljon mukavampi siivota, minulla alkaa pääsiäisen jälkeen kahden viikon loma, toivottavasti säät suosii ulkona puuhastelua.

   Poista
 4. Minustakin atsaleassa on kukkanuppu ellei jopa neljä. Lehtisilmut ovat paljon pienempiä kukkasilmuihin verrattuna. Kauniit krookukset, niin pehmoisen raikkaita. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa mahtavaa jos atsaleassa on kukkanuput, kevät näyttää mitä tuleman pitää.

   Poista
 5. Minullakin on tapana niputtaa asioinnit samalle reissulle, kun kerran ajomatkoihin kuluu muutenkin aikaa. Parempi hoitaa monta asiaa kerralla ja saada sitten kokonainen puutarhapäivä.
  Ei teillä onneksi enää paljon lunta ole. Nyt on luvattu kuivaa ja aurinkoa, joten loput lumet sulaa ja pääset rapsuttamaan puutarhaa. Osa jouluruusuistani on samanlaisia, mutta osa kukkii hyvin. Olen huomannut, että jouluruusut vaativat kotiutumiseen oman aikansa.
  Tarleena on hieno, toivottavasti nuo ovat kukkasilmuja. Hieno on Iineskin.
  Meillä on niin paljon asutusta ja liikennettä, että harvoin puutarhassa on kovin hiljaista. Kun sellainen hetki sattuu, nautin valtavasti pelkästään lintujen äänistä ja ihmisten äänien puuttumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissujen ja asioiden hoitamista on hyvä yhdistää, säästää loppupelissä sekä aikaa että luontoa. Eiköhän ensi viikon lämpö anna lopuillekin lumikasoille kyytiä ja kuivata pihaa. Jouluruusut on aika herkkiksisä ja vaativia, juurtuminen kestää pitkään.

   Poista

Kiitos kommenteista :)