maanantai 22. huhtikuuta 2019

Ei tullut haravointipäivää

Pihalla tuuli vielä lujempaa kuin eilen, ajoittain jopa navakasti. Niinpä piti siirtyä haravoinnista muihin puuhiin. Ensin siivosin luumulehdon toisen puolen ja aloittelin toista.
 Ensimmäinen puoli valmiina, talventörröttäjät siivottu pois ja rikat kitketty pois. Toista puolta aloittelin ja sitten meni hermo totaalisesti. Puutarhakompostit ovat tupaten täynnä eikä niihin mahtunut kippaamaan enää yhtään kitkentäjätettä.
 Niinpä jätin luumulehdon ja aloin tyhjentää komposteja. Sitten tulikin ongelmaksi mihin kipata kompostista tuleva aines. Kukkapenkkeihin se ei kelpaa sillä aineksessa on itämiskykyisiä rikan siemeniä. Kasvimaallekaan en sitä halunnut.
 Sitten keksin. Arboretumin pienemmän jalavan ympärille on tullut jostain vuohenkelloa josta haluan eroon. Laitoin ensin vahvan kerroksen sanomalehtiä vuohenkellojen päälle ja viimeiseksi vanhan pyöreän pöytäliinan. Liinan päälle kippasin muutaman kottikärryllisen kompostista tullutta tavaraa. Tässä ei mahdolliset itävät siemenet haittaa. Tein saman kivimuurin vieressä kasvaville kanadanvuokoille, ne saa nyt lähteä lopullisesti vaikka ovatkin kauniita. Kehvelit yrittää tosissaan jo muurin toiselle puolelle mikä ei ole sallittua.
Arboretumin istutusalueet laajenee. Käänsin tuon keskimmäisen jatkoksi pätkän maata. Loput taidan tehdä niin että laitan sanomalehteä nurmikon päälle ja siihen taas kompostia päälle. Pääsen kaikkein helpoimmalla.
 Töiden lomassa pitää muistaa ihailla kevään kukkia. Atsalean alle syksyllä istutetut hyasintit on ihan kohta kukassa.
 Sinivuokkoihin ei kyllästy koskaan. Näitä pitää ehdottomasti laittaa lisää, jakamaan en uskalla alkaa joten edessä on taimien hankintaa.
Eikä sovi unohtaa puutarha-apulaisten rapsuttelua. Alma nautti ja kelli kuivalla nurmikolla.

Toinen kompostin osa jäi tyhjentämättä, jalkani eivät enää suostuneet yhteistyöhön. Lihaskunto on rapistunut talven aikana mutta siitä se taas nousee kun pari viikkoa on mennyt.

19 kommenttia:

 1. Kunto nousee kohisten, kun puutarhatyöt käynnistyvät. Lähtisipä nämä lääkepöhötkin samalla.. Ihana Alma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunto kasvaa, tekee vain hyvää. Lääkepöhö ei ole kiva juttu, toivottavasti helpottaa pian.

   Poista
 2. Kuulostaa siltä, että kevään kuntoilukausi on lähtenyt rytinällä käyntiin. Hienolta näyttääkin!
  Alma on niin söpönen, kissa tuollaisessa asennossa takajalat oikosenaan tuo aina mieleen vauvan potkupuvussa, sellaisessa karvaisessa :-) Kissat osaavat olla niin huippusöpöjä niin halutessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loman ansiosta alkoi rytinällä. Alma osaa halutessaan olla söpö, viihtyy pihalla aina siellä missä minäkin.

   Poista
 3. Minä haravoin tuulesta huolimatta rakennusten takana, johon tuuli ei osunut. Talven jäljiltä kunto on huono täälläkin. Mutta kyllä se siitä kohenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kohenee, tänään tuntui jo ihan erilaiselta. Illalla oli mukavan tyyntä, nyt on yläpiha haravoitu.

   Poista
 4. Toimelias päivä sinulla! Kiva kuulla kokemukset jatkossa, miten onnistuit vuohenkellon kanssa. Se on kyllä niin raivostuttavan sitkeä kasvi väijymään maavartensa kanssa vuosikausia ja leviää sitten pikkuruisestakin juurenpalasta. Kanadanvuokon kanssa menettelin samoin kun sinä. Sain tutulta jakopalan vuosia sitten ja ihastuin kauniiseen kukintaan...... kunnes kyseinen vuokko sitten päätti täyttää koko maan. Kumma, että jotkut osaavatkin olla niin sitkeän mahdottomia. Sinun arboretumista tulee kyllä hieno, kiva nähdä kuvia, kun puut ja muut kasvavat vuosien kuluessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kasvaa vuohenkelloa kahdessa paikassa, toisesta on turha yrittää saada pois, kasvaa niin pahasti muiden perennojen lomassa. Siihen tuli pionin taimen mukana. Kuvan paikasta en tiedä mistä tuli mutta tuosta on helpompi hävittää kun ei siinä kasva kuin jalava. Jos ei peittämien auta niin sitten myrkytän. Kanadanvuokko on kaunis mutta ihan viheliäinen.

   Poista
 5. Hyötykuntoilu on alkanut ja se tuntuu lihaksissa vaikka talven lumityöt pitivätkin aika hyvin kuntoa yllä. Alma nauttii aherruksen välissä, myyrien häätö on myös rankkaa ja keskittymistä vaativaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ne pääse talevlla lumitöihin, mies on ominut kaikki itselleen eikä niitä edes paljoa ole kun konevoima hoitaa lähes kaiken. Mutta tästä kunto kasvaa pikkuhiljaa. Alma on itse asiassa aika laiska kissa, metsästää tosissaan vain harvoin, sisällä saa ruokaa helpommin :D

   Poista
 6. Vuohenkello on viheliäinen riesa! Melkein yhtä paha kuin vuohenputki. Toivottavasti pääset siitä eroon. Meillä ei vielä ole puutarhakompostit sulaneet, mutta pian sieltä jokusen kottikärryllisen saa kärrätä. Viime kesältä jäänyt multakasakin odottaa tyhjentämistä. Onneksi tuli talvella huhkittua lapionvarressa, niin jaksaa paremmin kevään urakoinnit :D Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputkea olen onnistunut hävittämään peittämällä, toivon saman tehoavan vuohenkelloon. Tuo paikka voi olla peitettynä vuosikaudet. Nyt on ihanan aurinkoisia päiviä luvassa.

   Poista
 7. Sanomalehtitekniikka on oiva keksintö, sitä meillä on käytetty nyt vuosikaudet. Enää ei kaiveta ku pensaille monttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittäminen on hyvä konsti, vaatii vain aikaa mutta muuten pääsee vähemmällä.

   Poista
 8. Parina päivän on tosiaan tuullut niin navakasti, että kaikki on pihalla pyörinyt väkkärän lailla. Ei siis haravointia.
  Sinulla onkin jo lumet sulaneet ja paljon kaikkea kaunista tunkee mullasta esiin. Sanomalehti-komposti -tekniikka on kannatettava kikka, joka toimii.
  Siis kanadanvuokko on samanlainen valloittaja, kuin arovuokkokin. Tänään kaivoin monta arovuokkomätästä purkitettavaksi ja annettavaksi.
  Kropasta on taas löytynyt uusia lihaksia. Ei todellakaan ole tarvetta lähteä minnekään kuntosalille, kun kuntoilua on omassa pihassa riittämiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki sanoo arovuokon leviävän vauhdilla mutta minulla se ei ole levinnyt lähes lainkaan. Puutarhuri ei kuntosalia kaipaa, taas oli tänään kaikki lihakset hyvin käytössä.

   Poista
 9. Olen varma myöskin siitä, että lihaskunto kohenee samaan tahtiin, kun kasvukausi etenee :). Puutarhahommat ottavat kyllä voimille, mutta ihanaa on illalla tai seuraavana päivänä tuntea tehneensä jotain. Yllättävää, että siellä on ollut tuulta, meilläpäin oli pyhien aikana täysin seesteistä, tänään alkoi tuuli voimistua.

  Ihana Alma kerää selvästi huomiota sinulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuulee todella usein, tänään illasta tyyntyi niin että pääsin vähän haravoimaan. Kompostin tyhjentämisessä meni tämänkin päivä ja muuta pientä puuhatessa. Alma on sitä mieltä että olen hänen oma ihminen, pitäisi huomata vain aja ainoastaan Alma.

   Poista
 10. Hyvä idea tuo vuohenkellon hävittäminen, toivotaan, että onnistut! Tänään oli hyvä haravointipäivä, eipä haitannut tuuli, oli melkein liian lämmin:)Ihana kevät!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)