maanantai 8. huhtikuuta 2019

Puutarhakauden aloitus

Messujen jälkeen ehdin muutamaksi tunniksi puutarhaan. Olin pakahtua onnesta kun sain hakea navetasta ensi kertaa tänä keväänä kottikärryt ja haravan sekä oksasakset. Miten hienolta tuntui laittaa käsiin puutarhahanskat ja tuntea nurmikko saappaan alla.
 Talon edustan penkki oli ensimmäinen siivouskohde. Suurin osa lehdistä sai jäädä paikoilleen mutta talventörröttäjät siivosin pois.
 Myös penkissä kasvavat valkoiset neilikkaruusut tuli leikattua. Kaikissa kolmessa penkissä kasvavassa pionissa näkyi alkuja, samoin syysvuokossa. Palloesikoissa näkyi jo nuppuja.

 Penkin kaunottaria ovat iris reticulata kevätkurjenmiekat. Lajike on 'Katherine Hodgkin'. Nämä ovat tainneet lisääntyä sillä en istuttanut sipuleita ihan näin tiiviisti.
 Kissat tykkäsivät kun leikkasin kissanmintusta kuivuneet oksat pois. Pelkkä mintun huurujen hengittäminen sai Jalon ja Alman ihan pöhköiksi. Kuvassa nautitaan huuruja yhdessä mintun ympärillä
 Virvalijat olivat avanneet nuppunsa. Nämäkin ovat selkeästi lisääntyneet alkuperäisestä määrästä. Kuvaaminen oli hieman hankalaa sillä nämä ovat rusokirsikan verkon sisällä.
Ensimmäiset kimalaiset nähty. Niitä pörräsi krokusten kimpussa useita. Myös kevätkurjenmiekat kelpasivat kimalaisille.

Sää kun oli mitä mainioin ja yläpiha jo melko kuiva niin sain siivottua kaikki siellä olevat kukkapenkit. Haravointiakin sai hitusen harrastaa. Kuusiaidan luona tein havainnon, että kuusista on tullut talven aikana neulasia alas erittäin runsaasti. En muista täällä asuessa toista näin runsasta neulasvuotta, niitä sai haravoida nurmikolta urakalla pois. Hyötykäytin neulaset ja vein ne pensasmustikoiden alle. Toivottavasti mustikat tykkäävät.

20 kommenttia:

  1. Oi sentään - olet päässyt jo puutarhatöille! Meillä on vielä rutkasti hankea jäljellä, mutta perästä tullaan!

    VastaaPoista
  2. Ihanat "minttuilijat" :) Meilläkin oli mökillä jo krookuksia avoinna, mutta kimalaisia ei vielä näkynyt. Perhosia kylläkin. Itse fiilistelen vielä blogissa puutarhamessukuvien parissa, kohta pitää sinne laittaa muistiin myös lisää keväthavaintoja mökiltä ja parvekkeelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittupuska kiinnostaa, tänään kun mies tuli töistä kotiin maksasi sen ympärillä ihan ventovieras kissa ja toisella puolella Iines. Kohta on jaettava minttua kaikille kissanomistajille kylällä kun näköjään kissat tulevat meille mintun perässä. Perhosia en ole nähnyt vielä yhtään mutta ne tulevat meille mielestäni joka vuosi aika myöhään.

      Poista
  3. Osuvasti kuvasit puutarhurin tunnelmia, ei ole mitään parempaa kuin päästä talven jälkeen ensimmäisen kerran pihatöihin. Suloiset kevätkukkijat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelma puutarhassa oli eilen kohdallaan, lämpöä, kukkia ja iloista mieltä.

      Poista
  4. Tuota kissanmintun voimaa aina ihmettelen, ja miten nautinnollista onkaan köllötellä tuoksuvan pehkon vieressä:) Itse olisin voinut jäädä köllöttelemään noiden kevätkurjenmiekkojen viereen. Ihanan keväistä, täällä edelleen haravan sijasta heiluttelen lumilapiota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissanmintula on uskomaton voima, jos tiesin vierailevan kissan osoitteen oikein niin se on n. 2 kilometrin päässä kotoaan. Yläpiha on pitkällä mutta alhaalla kasvimaan tienoilla on vielä talvi.

      Poista
  5. Ihanaa, puutarhakausi alkanut. Meidän varjoisampi piha on vielä hyvin erilainen. Siis luminen.
    Kohta meilläkin saa samat fiilikset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yläpiha sulaa meillä tosi sukkelaan, alapihalla on vielä talvi, pari päivää kun kestää tätä takatalvea niin sitten helpottaa.

      Poista
  6. Ihana tunne varmasti sinulla koska se välittyi myös tänne nojatuoliin saakka. Kannattaa jättääkin vähän lehtiä jos on mahdollista penkkeihin. Vai on sinulla valkoista neilikkaruusua. Neilikkaruususta pidän tosi paljon minulla on sitä vaaleanpunaisena. Ihana tuo kevätkurjenmiekka pitää kirjoittaa oikein ylös tuo lajike . Minulla ei ole niitä yhtään ja mukavaa erityisesti kun havaitsit sen kelpaavan myös pörriäisille . Minä katselin omia pionejani mitä istutin syksyllä, niissä ei lauantaina näkynyt vielä mitään. Mutta odotellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoisen neilikkaruusun löysin aikoinaan Tokmannilta, tykkään siitä tosi paljon. Vaaleanpunainenkin on mutta tummanpunainen minulta puuttuu. Kevätkurjenmiekkoja kannattaa laittaa, ovat kestäviä ja monivuotinen ilo.

      Poista
  7. Taidat asua aika paljon etelämmässä kuin minä. Meillä ei vielä ole pihatöihin päässyt.
    Mutta lumikellot kyllä jo kukkii eteläseinän vieressä ja aion ottaa kameran mukaan ja käydä katsomassa onko sinivuokot jo kukassa.
    Olisin liittynyt blogisi lukijaksi, mutta olenkin liittynyt jo joskus aikaisemmin. Laitoin sinut kuitenkin blogiluettelooni, niin on helpompi blogiasi seurata.
    Oikein aurinkoista ja lämmintä viikkoa sinulle, meillä täällä on kauhea takatalvi, hurr.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahdessa asumme, kasvuvyöhyke on II. Pääosin lumet ovat sulaneet mutta tänään tuli lisää joten maa on taas valkoinen.

      Poista
  8. Onpa ihana katsella näitä kevätkuvia, kun täällä pitää rämpiä räntäsateessa ja viiden sentin sohjokerroksessa. Melkein jo yhtenä päivänä meinasin puutarhatyökaluille jutella, että kyllä nekin vielä töihin pääsevät :D Kauniit kevätkukkijat <3 Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhatyökäluja on hyvä herätellä alkavaan työkauteen, ei tule sitten yllätyksenä :)

      Poista
  9. Ihania kevät kuvia, voi kun olis jo pian täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kevät tulee ihan kohta, sääennuste näytti lupaavalta kunhan huomisen yli päästään.

      Poista
  10. oi, miten ihanaa. Arvaan, että siellä on oltu fiiliksissä. Kissojen kieriskely kuvastaa teidän kaikkien tunnelmaa mainiolla tavalla. Siinä onkin tainnut muuten olla pihan lämpimin paikka sillä hetkellä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein teki mieli itsekin kieriskellä maassa, kissanmintun paikka on vielä kuiva ja lämmin.

      Poista

Kiitos kommenteista :)