sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Jugendia

En muista mitä olin hakemassa netin myyntipalstalta, ehkä ikuista etsintäkohdetta, punaista villamattoa isännänhuoneeseen. Jostain syystä edessäni oli kuitenkin pellavainen, jugend-kirjailtu pöytäliina, kauneimpia näkemiäni ja hinta varsin kohtuullinen. Laitoin viestiä myyjälle ja jäin odottamaan.
 Ja kuinkas kävikään, sain ostaa liinan sillä edellinen ostaja ei ollut vastannut myyjän viesteihin. Kun avasin liinan postipaketistaan, osoittautui se vielä paremmaksi kuin mitä kuvat antoivat odottaa. Kirjonta on tehty todella hyvin, kangas on kunnollista pellavaa. Ja vaikka liinaa on kahvitahroista päätellen käytetty on se silti hyvin säilynyt siihen nähden että on noin satavuotias.
 Liinan molemmissa päädyissä on sama ruusukirjonta ja pitkät hapsut. Pesin liina todella varovasti jotta hapsut eivät menisi enempää solmuun. En tiedä voiko niiden solmuuntumista estää mitenkään?

 Pitkää reunaa kiertää tyylin mukainen kuvio. Liina on juuri sopiva tuvan klahvipöydälle, kuin siihen tehty. Ensi kesän rippijuhlia juhlitaan tällä liinalla, klahvipöydälle ei ole aiemmin ollut näin sopivaa liinaa.
 Liinassa on ollut iso työ, ihan jo yksistään näissä päädyn hapsujen solmimisessa.
 Myös isännänhuoneeseen tuli uusi liina. Tämän sain tädiltäni. Sattui tämäkin liina olemaan täsmälleen oikean kokoinen pyöreän pöydän päälle.
En osaa sanoa onko liina vanha vai uusi, joskus olen nähnyt tämän näköisiä Virossa myynnissä. Mutta oli vanha tai uusi, niin tykkään liinasta todella paljon. Mietin raaskinko laittaa sen arkikäyttöön mutta päätin raaskia, käyttöön liinat on tehty eikä kaappeihin pölyyntymään.

21 kommenttia:

 1. Kauniit pöytäliinat. Entisaikaan on kyllä tehty aivan upeita kirjontatöitä ja nuo hapsut ovat aivan uskomattoman hienot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entisaikaan tehtiin upeita töitä, talvella oli aikaa. Hapsut on hienot, en ole noin komeita aiemmin nähnyt.

   Poista
 2. En osaa sanoa, olenko toiminut oikeaoppisesti, mutta minä olen suoristanut liinojen hapsua siinä vaiheessa, kun ne ovat vielä kosteita pesun jälkeen. Olen kammannut hapsuja harvapiikkisellä kammalla varovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tuota voisi kokeilla kun pesee liinaa seuraavan kerran.

   Poista
 3. Hianot liinat, vanhahan talohon sopivan tyyliset. Nua ensimmääsen liinan päätyhapsut on tehty makramee tekniikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt tuli nimi tekniikalle. Mietin että muistuttaa hiukan amppeleiden tekniikkaa mutta eikös niitäkin tehdä makrameella? Mummon kanssa tein lapsena, siitä on aikaa ikuisuus.

   Poista
 4. Upeat liinat. Ai tuo makramee-tekniikkaa, nimen olen kuullut. Katsoin ensin, että muistuttaa fransua, mutta ei ole sitä kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makrameeta taitaa olla vaikka en olisi itse tunnistanut.

   Poista
 5. todella kauniita liinoja molemmat ja on ihana kun otat iitä arkikäyttöön, joten voit ihailla niitä silloin aina kun silmä sattuu kohdalle. Minä huomenna rupean tonkimaan liina varastojani hyvää syksyä täältä Tukholmasta Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat esineet ja tavarat on käyttöön tarkoitettuja, ei niitä kannata piiloitella kaapeissa. Kaunista syksyä Tukholmaan.

   Poista
 6. Upeita liinoja. Minä olen ostanut ja saanut monta ihanaa liinaa. Tahrat on elämää, mutta olen saanut ne hyvin irtoamaan tahranpoito aineella mikä hahkataan tahran päälle. Liinat käyttöön vaan, vaikka arkena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahrat kuuluu vanhoihin liinoihin, kertoo vain siitä että liinoja on käytetty. Osa lähtee pesussa helpostikin pois.

   Poista
 7. Upea löytö, kuin Arvilaan kuuluva. Kausivaloja on viritelty täälläkin elämää kirkastamaan. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko olla kausivaloja pimeyttä helpottamassa. Näyttää uudet liinatkin paremmilta.

   Poista
 8. On kaunis! Parempi ottaa käyttöön sillä kaapissa niiden värit voivat muuttua ja taitoskohdat varsinkin kärsivät. Eikä tahrat haittaa, ainahan niiden päällä melkein on jotain, mikä peittää sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitteella olo on yleensä turmiollisempaa vanhalle tekstiilille kuin käyttö. Rullalla pitäisi säilyttää jos säilyttää kaapissa.

   Poista
 9. Kauniit pöytäliinat. Kirjonnassa on vaadittu osaavia ja taitavia käsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on vaadittu, erittäin taitavia käsiä ja pitkää pinnaa.

   Poista
 10. Kauniita pöytäliinoja :) Mukavaa uutta viikkoa Sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oikein kauniita. Kiitos samoin, mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 11. Liina on tosi taidokkaasti tehty. Tuota kelpaa pitää pöydällä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)