maanantai 20. marraskuuta 2017

Ei elämää ilman puita

Sain Kruunu Vuokolta blogista Puutarhan lumo haasteen kertoa itselleni merkityksellisestä puusta. Mietin haastetta joitain aikoja ja tulin johtopäätökseen että ei ole yhtä puuta ylitse muiden. Minulle tärkeintä on ylipäätään se, että pihassa ja elämässä on puita.
 Puut myös tulevat ja menevät. Niitä on pakko kaataa ja tilalle istutetaan uusia. Kuvan etualalla oleva Laatokan keltaluumu on minulle merkityksellinen siksi, että sain sen lahjaksi hoitolapsen perheeltä.  Kuvan taustalla on sitä pihan maisemaan josta pidän kovin paljon. Kuusia, koivuja ja iso pallomainen terijoensalava.
 Syreeni on olennainen osa suomalaista pihamaisemaa.  Se on hieno pensas mutta kelpaa se myös puuksi. Talon eteläpäädyssä kasvaa valtavan kokoinen valkoinen syreeni puiden mitassa.

 Vaahteran lehdet osaavat olla joskus ärsyttäviä. Mutta kukapa ei pitäisi keväällä kukkivasta vaahterasta tai sen syksyn värikkäästä asusta. Omaa pihaa en voisi kuvitella ilman vaahteraa.
 Koristeita pitää olla ihan vain kauneuden tähden, kuten koristeomenapuu. Täällä Arvilassa koristeomenapuun koko on vertaansa vailla.
 "Pirja"-omenapuun sain ystäviltä lahjaksi kymmenisen vuotta sitten. Ja juuri tämä puu selvisi jänisten käsittelystä kun muut kuolivat siihen. Satoa tuottava omenapuu on yksi unelmien täyttymys. Kaikkiaan olemme istuttaneet Arvilaan seitsemän erilaista omenapuuta, kaksi päärynää, kaksi kirsikkapuuta ja neljä luumupuuta.  Puutarha ei ole puutarha ilman satopuita.
 Katajainen kansa tarvitsee havujaan ja erityisesti katajaa. Siitä on hyödynnetty marjat, oksat ja puuaines mitä erilaisimmin tavoin. Omaan pihaan olen istuttanut yhden uuden katajan näiden vanhojen lisäksi. Ensi kesälle on suunnitteilla istuttaa muutama uusi, katajoita ei voi mielestäni olla koskaan liikaa.
Loppuun Jalo kertoo, että myös kissoille pitää olla pihassa omia puita. Arvilan oma kissapuu on Jalon lempipuu, terijoensalava. Hyvänä kakkosena tulee aiemmin nähty iso koristeomenapuu. Molempien oksilta on hyvä tarkkailla lintuja ja myyriä.

Ensi kesänä pitää muistaa kuvata varta vasten puita. Tätä postausta tehdessäni huomasin että puukuvia on ihan liian vähän, ei oikeastaan ollenkaan. Korjataan vahinko kesällä, talvella puista saa turhan tylsiä kuvia.

12 kommenttia:

 1. Kesällä tulee tosiaan otettua paljon kukkakuvia, muut kasvit jäävät hieman kukkaloiston varjoon. Ja kuitenkin puista tulee niin paljon tunnelmaa. Kirjoitan juuri artikkelia puutarhasta, jossa puut ovat erityisen tärkeät, sillä se puutarha on Orkneylla, jossa ei paljon puita ole. Oli hieno tunne pystyä samoilemaan siellä puiden latvusten alla yhdessä puutarhassa! Kyllä puut ovat tärkeitä. Kissojenkin mielestä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kulkee nenä kukissa jää puut vähemmälle huomiolle. Se pitää korjata kesällä. Puut ovat tärkeitä, pitävät tuulta kurissa ja antavat varjoa puutarhalle.

   Poista
 2. Ihanat puut ja mukava postaus. Mielestäni talviset puunrungot ovat tosi veistoksellisia. Lehtipuiden kevät-, kesä-, syksy- ja talvilookin vaihdokset ovat tosi hienoja kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella puiden rungot korostuu ja moni hieno puu tulee oikeastaan vasta talvella esiin. Kesällä lehdet ovat pääosassa.

   Poista
 3. Teillä on niin ihania puita. Kun on iso piha, sinne mahtuu isojakin puita. Niistä on todella iloa sekä kesällä että talvella. Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
 4. Ihanat kesäkuvat, just kivat nyt kun meille on sadellut vähän lunta, joka tosin vetiseksi on jo muuttumassa. Meiltä kuoli yksi omenapuu, luin omenakirjaa ja taidan kyllä ensi keväänä istuttaa tilalle uuden, vaikka olin aiemmin ajatellut, etten istuta.

  VastaaPoista
 5. Mukava tämä postaus ja kyllä se on vaikeaa jos pitää valita vain yksi puu. Minäkin pidän katajista ja aion myös lisätä niitä mökille.Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kuvia, vaikka et olisikaan näitä varta vasten kuvannutkaan. Teidän pihapiiri ja puusto on niin ihanan suomalainen. Todella kaunis!
  Mulla on vielä tähän haasteeseen vastaamatta, vaikka oma puuni on jo mietitty valmiiksi. Voi olla, että jää tammikuulle. Mutta en ole unohtanut tätä kivaa haastetta.
  Mukavaa tiistaita Päivänpesään!

  VastaaPoista
 7. Kauniita kuvia, ihana postaus! Komeat katajat! Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Teille mahtuuki palio puita. Niitä ei tosiaankaa tuu nii palio kuvattua. Harvoon näköö nuan suurta valakoosta syreeniä.

  VastaaPoista
 9. Olis sulle seuraava haaste tariolla :)

  VastaaPoista
 10. Puut ovat kyllä todella tärkeä osa puutarhaa! Hienoja kuvia ja kuvauksia. Terveisin Päivi, kottikarrynkaantopiiri.blogi.net

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)