torstai 27. lokakuuta 2016

Pesä tyhjenee

Keväällä muutti vanhin poika pois kotoa. Olemme nyt tilanteessa että puolet lapsista asuu omillaan ja puolet kotona. Välillä tuntuu kovin omituiselta. Vaikka vanhimman pojan päätös lähteä kesken opiskelujen oli ihan ymmärrettävä. Viimeinen, tänä syksynä alkanut opiskeluvuosi on pelkkää työssäoppimista ja meiltä työssäoppimispaikkaan on matkaa kymmeniä kilometrejä. Muutto lyhensi matkaa huomattavasti.

Täällä kotipesässä muutto aiheutti pienten muuttojen ketjun. Keskimmäinen poika otti vanhimman pojan huoneen itselleen ja nuorin poika muutti keskimmäisen huoneeseen. Nuorimman pojan huoneesta tuli jonkinlainen yhdistelmähuone. Vierashuone, leikkihuone ja lapsenlapsen oma huone.
 Huonetta ei ole varsinaisesti sisustettu. Vihreän tilkkutäkin alla oleva sänky on mummolastani, olen itsekin nukkunut siinä yökyläillessäni mummon ja papan luona. Sänky kaivettiin ylisiltä esiin, pestiin ja hommattiin vain uusi patja siihen. Ryijy jäi ylimääräiseksi salista, nyt se peittää pari kriittisintä tapetin lommoa sänkyseinältä. Matto ja verhot ovat olleet huoneessa aina.
 Lapsenlapsi, mummin mussukka nukkuu Arvilan alkuperäistä perää olevassa sängyssä joka jäi jo omalle nuorimmalle pojalle pieneksi. Pois muuttanut poika sai uuteen kotiin uuden sängyn, nuorimmat saivat tyytyä kukin seuraavalta isoveljeltä pieneksi jääneeseen sänkyyn. Tässä seinän tilkkutyö peittää pari taideteosta, se on ommeltu ihan sitä tarkoitusta varten aikoinaan. Sininen tilkkupeitto on jo vanha, tehty vanhimmalle pojalle melkein 15 vuotta sitten.
 Myin jo keväällä huoneesta kaikki ylimääräiset huonekalut pois. Kaksi vaatekaappia ja pienen kirjoituspöydän. Lelujakin harvennettiin reilulla kädellä, vain tärkeimmät jätettiin. Kirjat karsittiin niin että ne mahtuvat yhteen hyllyyn. Lelukaappi on sekin mummolastani. Oikeasti vanha liinavaatekaappi. Lelut haluaisin saada kaikki mahtumaan kaappiin mutta ihan se ei vielä onnistu ellen tee lisää karsintaa.
Sekalainen huone sisustettuna sekalaisella tavaralla. Ei ehkä sisustuslehtien kansikuvamateriaalia mutta se ei ole ollut tarkoituskaan. Huoneesta tehtiin järkevä niillä huonekaluilla mitä oli omasta takaa. Ihan kiva tuosta tuli, tärkeimmät asiat löytyvät ja tuvassa pyörineelle syöttötuolillekin saatiin hyvä säilytyspaikka sisätiloista. Tuolia tarvitaan aina välillä pienten vieraiden kanssa mutta en raaski viedä tuolia ylisille saakka. Nyt se jää aika hyvin piiloon lelukaapin taakse huoneen perimmäiseen nurkkaan. Eipä nimittäin sattunut yhteen kuvaankaan.

21 kommenttia:

 1. Lelukaappi on kaunis. Niin ne lapset lentävät pois, siihen on vain totutettava itsensä. Meillä ovat kaikki jo olleet useita vuosia pois, käyvät pikimiten ja onneksi on neljä lastenlasta.Harvoin vain hekään käyvät, kun vanhemmat lapset ovat koulussa ja nuoremmat hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne lentävät. Mahtaa olla joskus outoa kun kaikki ovat lähteneet. Työ haittaa huomattavasti lapsenlapsen kanssa olemista. Onneksi oli vuorotteluvapaani jolloin oli enemmän aikaa pienelle.

   Poista
 2. Ihanan idyllisiä huonekaluja huoneessa. :) Meiltäkin esikoinen lähtenee ensi syksynä opiskelujen perään. Kaksi alakoululaista onneksi jää, mutta keskimmäinenkin menee sitten jo kuudennelle. Hurjaa vauhtia aika kuluu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika menee hurjaa kyytiä. Nuorin on meillä kymmenvuotias, muutama vuosi ja hänkin voi alkaa suunnitella opiskelemaan lähtöä.

   Poista
 3. Voisi sanoa, että tarinoita täynnä oleva huone! Todella kaunis tuo tilan alkuperäinen sohva - hienoa että se on säilynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, tarinoita täynnä oleva huone. Sänky löytyi aitasta todella hurjassa kunnossa. Harmittaa etten silloin tajunnut ottaa siitä kuvaa. Veimme sen suosiolla ammattilaiselle entisöitäväksi. Työ oli todella suuri. Mutta kyllä kannatti.

   Poista
 4. Muutosten ketju :) Kiva "ylimääräinen" huone ja huonekalutkin löytyivät omista varastoista. Tekisi mieli tulla teille leikkimään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi muutos johtaa aina toiseen. Ylimääräinen huone on yllättävän kiva, toisenkin huolisin :)

   Poista
 5. Meillä esikoinen pitää välivuotta ennen lukiota ja on aina pari viikkoa yhteen pötköön pois kotoa. Pikku hiljaa se siis alkaa meilläkin. Vähän haikeaa jo nyt, vaikka tyttö ei oikeasti ole vielä lähtenyt kotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa on hyvä, meillä lähtö tapahtui lopulta aika nopeasti kun hyvä asunto tulikin vastaan nopeammin kuin suunniteltiin

   Poista
 6. Aika menee niin nopsasti, meilläkin on ihan kohta jo kaksi neljästä täysikäisiä, kotoa lähteminen kolkuttelee varmaan ihan oven takana jo... Tämä vuosi on jo tavallaan vähän harjoiteltu, kun vanhin on ollut armeijassa, onneksi kotiin jää vielä kaksi. Kiva on tuo huone ja tuo kaappi on hurmaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, meillä vanhimmalla on armeija edessä ensi vuonna. Kutsunnat ihan kohta. Äitiä jännittää :)

   Poista
 7. On muuten täysin samanlainen tuo lelukaappi kuin itselläni on ja sekin on mummolastani. Omani olen tosin käsitellyn OSMO-vahalla kirsikan väriseksi.
  -MSP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikan väri on varmasti kaapissa kiva. Tuo meidän on ihan alkuperäisessä kuosissa. Lakkapinta on niin hyvä etten tehnyt mitään.

   Poista
  2. Omani lakkapinta oli niin surkeassa kunnossa ettei oikein muuta vaihtoehtoa ollut kuin uudellen käsittely. Oli vanhan lakan poisto tarkkaa puuhaa kun pinnat ovat vain ohutta viilua.
   -MSP

   Poista
 8. Oletpa onnekas, kun sinulla vielä osa lapsista asuu kotona.
  Ovatpa todella kauniita nuo tilkkupeitot ja tuovat ihanan ja kotoisan tunnelman huoneisiin.
  Minunkin edesmenneellä anopillani oli hyvin saman näköinen Askosta aikoinaan ostettu koivukaappi, jossa anoppini säilytti liinavaatteitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen liinavaatekaappi taisi olla joka kodissa. Oli kuin entisajan Ikeaa. Tykkään tilkkupeitoista, vihreän peiton sai nuorin lapsi lahjaksi tilkkuystäviltä. Siihen on jokainen tehnyt 1-2 palaa. Sen takia erityisen rakas.

   Poista
 9. Niin ne lentää ja Onnea matkaan! Meidän esikoinen (30v.) sanoi asuneensa ihan erillaisessa perheessä kuin nämä pienimmät. Varmasti on. Yksi perhe, mutta jokaiselle kuitenkin erillainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta että esikoinen elää ihan eri perheessä kuin kuopus, etenkin meillä koska ikäerot ovat suuret. Toisaalta aikamoinen rikkaus.

   Poista
 10. Kaikella on aikansa...meilläkin kaikki neljä ovat lentäneet kotoa maailmalle ja siivet ovat kantaneet, josta olemme isännän kanssa hyvin iloisia. Tekevät omia pesiään ja pian lennähtelevät parvena takaisin puolison ja pikkuisten kanssa...pikkuisia vielä odotellaan mutta toivottavasti joskus!

  Ihania juttuja teillä, nuo tilkkutyöt, kalusteet ja iki-ihana päästävedettävä sänky! Meillä on tuollainen odottelemassa ehostusta ja sopivaa paikkaa.

  Mukavaa viikonloppua Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mukavaa kun parvet lentelevät kyläilemään ja pikkuisia saa yökyläänkin. Sänky on kaunis, onneksi se oli jätetty aittaan meidän löydettäväksi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)