sunnuntai 7. elokuuta 2016

Yllätyksiä kompostista ja letitetty vaahtera

Yksi kompostin suomia hauskuuksia on sen uumenista nousevat yllätykset. Viime vuonna tyhjensimme molemmat avokompostit ja niiden sisältö leviteltiin kasvimaalle. Tänä vuonna on nautittu kompostimullan seasta nousevista yllätyksistä.
 Talvi vei sitruunamelissan yrttipenkistä, vaan eipä vienyt kompostista. Taimia on putkahdellut esiin pitkin kasvimaata niin paljon että riittää jakoonkin. Tämä jos mikä oli mukava yllätys sillä sitruunamelissa on tähän saakka kasvanut minulla monivuotisena.
Porkkanarivistön keskelle oli taas ilmestynyt tällainen tumma omenapuun alku. Pakkohan se oli ottaa talteen ja istuttaa kivimuurin jatkeeksi. Toisen taimen istutin viime vuonna arboretumiin. Sen väri on pysynyt ihan yhtä tummana koko vuoden. Kummatkin taimet ovat siemenjälkeläisiä pihassamme kasvavasta tunnistamattomasta hyvin suuresta koristeomenapuusta. Itse emopuu on väriltään normivihreä.
Tomaatteja pumpsahtelee joka vuosi kasvimaalle omia aikojaan. Tämä porkkanoiden keskellä kasvava yksilö ehtii ainakin kukkia mutta tomaatit tuskin ehtivät kypsyä. Kaikki tomaatteja en kitke pois, ovat ihan hauskan näköisiä ilman satoakin. 

Muita kompostimullasta esiin nousseita kasveja ovat olleet kurkkuyrtti ja peruna, jälkimmäinen tosin kasvoi itse kompostissa. Kurkkuyrtti on sinnikäs. Joka vuosi leikkaan kukinnot pois ennen siementämistä mutta silti sitä aina putkahtelee jostain esiin. Nyt huomasin että rosariossakin yrittää kasvaa. Sinne leviteltiin kompostimultaa vasta muutama viikko sitten.

 Letitetty vaahtera syntyi jäniksen avustuksella. Jänis söi pienen vaahteran alun poikki. Jäänyt varsi kasvatti latvan tilalle kolme piiskaa jotka väänsin letille ja niin sai alkunsa puutarhan letitetty vaahtera jonka latvusta kasvatetaan pyöreäksi palloksi. Tältä pallo näytti vielä eilen aamulla.
Ja pienen parturoinnin jälkeen pallo oli saanut takaisin oman muotonsa.

Muistakaahan tänään Avoimet Puutarhat-tapahtuma. Arvilan puutarha ei ole vielä avoinna, ehkä muutaman vuoden päästä kun pensaat ja puut ovat hitusen kasvattaneet kokoa itselleen.
Tänä vuonna minut voi kuitenkin nähdä ystävän puutarhassa  jonne olen luvannut mennä avuksi avointen ajaksi.

16 kommenttia:

 1. Onpa kivoja löytöjä tullut kompostin mukana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmänkin saisi tulla näitä mukavia yllätyksiä.

   Poista
 2. Ihana tuo ikioma omenapuun alku. Toivottavasti kasvaa isoksi. Tuollaisista tulee niitä kaikkein rakkaimpia kasveja. Mullakin on sitruunamelissa innostunut kompostissa ja kukkapenkissä. Talven jälkeen kasvoi niin isoksi etten ensin tunnistanut mikä se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tunnistanut minäkään sitruunamelissaa ennen kuin kitkin pois ja ihmettelin mistä tulee sitruunan tuoksua. Sitten tajusin mitä kitkin :D

   Poista
 3. Kivoja taimia sieltä löytyykin. Itse ihmettelen tomaattia kukkapenkissä sekä lukuisia perunoita pitkin kasvilaatikoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna on minusta aika yllättäjä sen suhteen miten sitä putkahtelee sieltä ja täältä, ei tarvitse jäädä isokaan pala maahan kun pottu kasvaa.

   Poista
 4. Kivoja ylläreitä. Letitetty vaahtera ja leikattu, kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaahterasta tuli kiva vaikka yleensä tykkään että puu saa kasvaa vapaasti.

   Poista
 5. Suuret ja isot kiitokset eilisestä avusta. Olisi mennyt melkoiseksi sähläämiseksi ilman sinua. Viiden jälkeen hiljenikin niin, että tuli enää pari tuttua käymään. Oli kyllä hieno sunnuntai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset teille, upeassa pihasa oli mahtava olla. Ja ne munkit, suussa sulavia! Sää oli muuten just hyvä, ei liian kuuma.

   Poista
 6. Hauskoja yllätyksiä!
  Letitetty pallovaahtera - uusi erikoiskasvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin joku taimitarha varastamaan idea vaahterasta, on vapaasti käytettävissä!

   Poista
 7. Komposti tuo yllätyksiä. Meilläkin on noita tomaatteja. Letitetyt puut ovat hauskoja.
  Laita vain puutarha auki. Teillä on nähtävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen ajatellut että kunhan arboretumin puut ovat miehenkorkuisia niin sitten voi puutarha olla auki.

   Poista

Kiitos kommenteista :)