keskiviikko 31. elokuuta 2016

"Pinky Winky" ja muuta löpinää

Hortensiat, niitä ei voi olla pihassa liikaa. Viime talvi oli niille melkoisen kova. Silti osa hortensioistani kukkii tänä vuonna erityisen hyvin. Kuten syyshortensia "Pinky Winky". Kasvi paleltui maata myöten, kasvatti kesällä monta piiskaa ja nyt joka piiskan päässä on kukka. Luumulehdon helmi ja tämän hetken koristus.
 Kukat ovat puhjetessaan valkoiset ja alkavat siitä punertua.
 Lopulta pensaasta pitäisi tulla pinkinpunainen.
 Kuten tästä nimettömästä hortensiasta. Kukka oli ensin vitivalkoinen mitä ehdin jo valitella sillä ostin tämän vaaleanpunaisena hortensiana. No, ihan selvä pinkkihän tuo on.
 Syyshortensia "Grandiflorassa" on mielettömän suuret kukat. Ei ole tämäkään koskaan kukkinut näin hyvin. Jännä juttu sillä pallohortensia taas kukkii selkeästi muita vuosia vähemmän, samoin Mustilan hortensia.
 Grandifloran kauneutta läheltä katsottuna.
 Syksy on myös maksaruohojen aikaa. En tiedä näiden lajikkeiden nimeä, tumman olen ostanut nimellä sedum eli maksaruoho. Vaaleaa en edes muista mistä se on minulle tullut. Pörriäisten lempikasveja. Tänä vuonna olen haalinut pihaan useammankin uuden maksaruohon. Osa on hankittu ihan summamutikassa ja tuurilla kävi niin että kaikki taitavat olla eri lajikkeita.
Tämänkään kaunottaren nimeä en tiedä. Olisiko joku tädyke? Kasvi kukkii navetan kivimuurin lämmössä. Tämä tuli samalla erää kuin pallohortensia ja koki saman kohtelun kuin pallohortensiat eli parin viikon ämpärisäilytyksen. Hienosti kuitenkin lähti kasvuun istuttamisen jälkeen vaikka kuolleeksi jo luulin.

Tänään tuli tonttimme viereisten peltojen puinnit valmiiksi. Haikeaa, sillä se on aina minulle kesän lopun hetki.

20 kommenttia:

 1. Kaunis 'Pinky Winky'. :) Hommasin viime vuonna kolme pallohortensiaa, talvi teki tepposiaan. Yksikään ei kukkinut, olen kuitenkin kiitollinen, että ne ovat ylipäätään vielä hengissä. Pidän tosi paljon noista vähän korkeammista maksaruohoista. Ne ovat kauniita ja helppoja kasveja, ja joka syksy ajattelen, että niiden määrää saisi puutarhassa lisätä. Voisikohan tuo tädyke olla rantatädykettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talven jälkeen sekin riittää että on hengissä, kukkivat sitten ensi vuonna. Maksaruohot ovat kauniita, minä hurahdin niihin viime vuonna ja haaveilen istutuksesta missä olisi vain erilaisia maksaruohoja.

   Poista
 2. Hortensioita ei tosiaan voi olla liikaa. Olen siirrellyt omiani moneen kertaan. Osalla on niin suuret kukinnot, että vieruskaveri on pakollinen, jos ei halua pensaasta horisontaalista versiota. Limelight taitaa olla oma suosikkini. Myös punertava Early Sensation on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Limelight on ihana! Ostin sen viime vuonna ja yhden kukan on tehnyt tänä vuonna! :)

   Poista
  2. Minulla pallohortensia menee nyt maata myöten, pitäisi laittaa tuet. Limelight on hankintalistalla, vielä mahtuu pihaan hortensioita :)

   Poista
 3. Ihanan pinkki tosiaan! Ruusupenkin täytytyttyä aloin haalimaan ja haaveilemaan Hortensioista! Aina on joku kolo johon mahtuu Hortensia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mahtavan väriseksi muuttui täysin valkoisesta. Hortensiat ovat kauniita ja kestäviä, siksi mukavia kasvattaa.

   Poista
 4. Hortensiat ovat syyskesän ilo. Minulla paleltui maata myöten Vanille Fraise, mutta heräsi henkiin, ei kuitenkaan ehdi kukkia tänä vuonna. Sinulla on hurjan upeita kukintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeat kukinnot siitä huolimatta että paleltui maata myöten, ihan tapille leikkasin keväällä. Sitkeä sissi :)

   Poista
 5. Todella kaunis 'Pinky Winky', kuten myös muut hortensiasi.
  Näyttäisi hieman kuvan perusteella, että kaunottaresi on kääpiötädyke. (Veronica spicata nana 'Blauteppich'.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokin tädyke on, mutta kun en osaa tunnistaa niin en osaa. Voipi olla kääpiötädyke.

   Poista
 6. Upeita hortensioita!
  Olisiko tuo punainen 'Wim's Red'? Näyttää vähän siltä.
  Maksaruohot ovat myös ihania syyskukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi olla Wim´s red. Kukinto on vielä pallomainen, kunhan pensas kasvaa niin tunnistaminen helpottuu kun näkee ovat kukat kartioita vai palloja.

   Poista
 7. Hortesia, kaunis kukka. Minulla on noita kesähortesioita. Eilen taisin tehdä niiden väreistä postausta. Jos et ole vielä lukenut käy katsomassa mitenkä niihinkin tulee syksyisin ruskaväritys.
  Tollasen hortesian joka on monivuotinen minä haluaisin pihaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesähortensioista tulee todella kauniita syksyisin. Minulla on yksi maahan istutettuja se on jo aivan syksyn punainen. Kannattaa hankkia monivuotinen jos pihassa on tilaa.

   Poista
 8. Upeaa kukintaa hortensioissasi. Tummalehtisiä maksaruohoja tekisi mieleni hankkia, mutta liian harvoin niitä on vastaani tullut taimiostoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummalehtiset maksaruohot ovat kyllä aika harvinainen näky taimimyymälöissä. Ihmettelen miksi, minusta ovat ihan älyttömän kauniita.

   Poista
 9. Meillä ei olekaan vielä kuin yksi syyshortensia. Ei niitä kai liikaa voi ollakaan. :)

  VastaaPoista
 10. Just kirjoittelin omaan blogiin hortensioista. Tuo pinkki näyttäisi aika samalta kuin Wim's red. Mulla tuo Pinky winky tosiaan otti myös talvesta nokkiinsa. Harmittaa kun ei tullut keväällä leikattua, nyt on vain pari kukkaa. Hyvin kyllä selvisivät kaikki viime talvesta muuten, vain yksi kuoli. Toisaalta en ole kyllä käynyt tarkistamassa olisiko siihen kuitenkin tullut uutta alkua. Täytyypä katsastaa.

  VastaaPoista
 11. Hortensia, Lempikukkani <3 http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)