sunnuntai 14. elokuuta 2016

Pelargonikirja on arvottu

Ihana viikonloppu. Olen ehtinyt tehdä paljon puutarhatöitä, kitkeä, naputella tiiliä puhtaaksi vanhasta laastista, istuttaa kasveja ja tehdä kevätsuojaustukia pihan ensimmäisille havukasveille, serbiankuusille. Kuusissa ei ole vielä kuvattavaa, sellaiset minitapaukset jotka ostin jo viime kesänä Mustilan arboretumista.
 Mutta asiaan. Kommentteja arvontaan tuli 43 kappaletta. Nuorin poika sai toimia onnettarena ja valita joukosta yhden kommentin. Hän valitsi kommentin numero 15. Sen jätti Riiti. Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille osallistumisesta.
 Yhdellä kuvalla ei tee mitään, siksi niitä on muutama vaikka eivät arvontaan liity. Ensimmäisessä kuvassa on Lidlin lilja arboretumista. Yllä helminukkajäkkärä mansikkamaan vierestä. Omituinen nimi kauniilla kukalla.
 Sipulit nostettiin ylös harvinaisen aikaisin. Kokeilimme ensi kertaa Plantagenin istukassipuleita ja voin sanoa että toista kertaa emme moisia käytä. Ikinä ei ole sipulit kasvaneet niin huonosti kuin tänä vuonna. Pieniä ja kitusia. Maussa ei onneksi mitään vikaa.
Valkosipulit olivat viime vuoden veroisia. Talvi näytti että olemme valkosipulin suhteen omavaraisia. Näistäkin osa päätyy takaisin maahan ja osa syödään talven mittaan. Mies on meillä valkosipulifani ja tyystin sitä mieltä että itse kasvatetut ovat sata kertaa parempia kuin kaupoissa myytävät valkosipulit. Minä tietysti nyökkäilen ja myötäilen.

Kasvimaalta syödään täyttä häkää porkkanaa ja perunaa. Herneet tulivat ja menivät, härkäpapuja on vielä vaikka osan olen jo ryöpännyt pakastimeen. Tomaatteja tulee kasvihuoneesta niin että itse emme ehdi kaikkia syödä. Vaikka kesä on selkeästi kääntynyt syksyyn päin niin on tämä satoaika mukavaa aikaa.

14 kommenttia:

 1. Onnea voittajalle, tuo kirja on yksi suosikeistani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä kirja, vähän ihmettelin miksi laadukkaita kirjoja laitetaan poistomyyntiin. Mutta tietysti kiva minulle ja voittajalle :)

   Poista
 2. Onnea voittajalle. Sulla on mahtavat sipulit sekä valkosipulit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normisti sipulit ovat paljon suurempia ja satoa enemmän. Nyt syytä huonoja istukkaita.

   Poista
 3. Teillä on niin kivaa tuo hyötyviljelykin, tulee oikeasti käytettyäkin ne (ja hoidettua). Kokeilin istuttaa talvivalkosipulia viime syksynä ekaa kertaa, mutta en ole oikein muistanut kastella, aika surkeilta näyttävät. Saa nähdä mitä niistä tulee. Kai ne voisi jo nostaa siis. Vesi tulee kielelle noista kuvistasi!
  Onnea voittajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulee käytettyä. Tähän aikana vuodesta ruoka suunnitellaan paljolti sen mukaan mitä syötävää saa omalta kasvimaalta. Kasvissosekeittoa olen syönyt jo monta kertaa, aina se on yhtä hyvää. Talvivalkosipuli tarvitsee todella paljon lannoitetta, huiman paljon. Ja tietysti myös vettä mutta ei sitä saa olla liikaakaan. Toivottavasti saat satoa. Meillä piti korjata jo pois sillä varret lakastuivat.

   Poista
 4. Vau mikä sipulisato. Minulla tuli todella huonosti sipulia. Niissä oli paljon toukkia ja heitinkin toukkaiset suosiolla kompostiin heti kättelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on joka vuosi muutamia toukkaisia. Sipuleille kannattaa laittaa tuhkaa, parikin kertaa kesässä, pitäisi estää toukkien tulo. Tänä vuonna säät ovat tainneet olla otolliset kaikille tuholaisille.

   Poista
 5. Hyvältä kuulostaa ja näyttää teidän satonne. Minun pitää vielä opetella, miten saan maksimisadon omista laatikoistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin yllättynyt miten hyvin siemenestä kylvetty sipuli kasvoi laatikoissa. Ensi vuonna aion ehdottomasti laittaa uudestaan kasvamaan. Ei kestä talvisäilytystä mutta tuoreeltaan on syöty koko kesä. Mansikka meillä kasvaa laatikoissa tosi hyvin, paremmin kuin avomaalla. Herneessä en ole huomannut eroa kummassa kasvaa. Salaatit kasvatan nykyään laatikoissa, samoin kesäkurpitsat.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ihan tyytyväinen olen. Sipuli tahtoo säilyä vähän huonosti joten ei haittaa vaikka sen suhteen ei olisi omavarainen koko talvea.

   Poista
 7. Kiitos, laitoin sinulle sähköpostia :)
  Onpa iso kasa sipuleita, meillä sipuleita tuli vain muutama. Loput olivat toukan nakertamia. Onneksi vanha ilmasipuli oli sentään jätetty rauhaan ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä raaskinut syödä ilmasipulia, olen kasvatellut sitä kukkapenkissä koristeena toistaiseksi. Laitan postia tulemaan!

   Poista

Kiitos kommenteista :)