tiistai 22. syyskuuta 2015

Vapaalle vuodeksi

Toukokuussa sain tiedon joka laittoi miettimään perhepäivähoitajana jatkamisen mielekkyyttä. Lapsimääräni tippui 1,5 lapseen kesän alussa mikä taas tarkoitti sitä, että palkkani tippui puoleen eli n. 900 euroon bruttona. Eikä palkalle ole mitään nousunäkymiä, kylällä ei ole enää riittävästi pieniä lapsia. Nopeasti tehtyjä laskutoimituksia ja päätös oli helppo. Anoin vuodeksi vuorotteluvapaalle.

Esimies ja työnantaja oli myötämielinen, sijainenkin löytyi. Te-keskukseen ja liittoon nippu papereita ja tässä sitä ollaan, vuoden verran vapaalla palkkatyöstä. Viimeistä sanaa korostan, ei minulla ole mitään vapaa-ajan ongelmia. Olen lupautunut olemaan vuorotteluvapaani ajan mummin mussukan varahoitaja eli hoidan häntä kun oma hoitajansa on vapaalla tai lomalla. Harrastuksia ja tekemistä on tullut haalittua lisää.
 Juuri nyt pitäisi ottaa työn alle kaksi tilkkupeittoa, sukuun on syntymässä vauvoja. Värit on mielessäni jo selkeät, enää kankaiden valinta ja peittojen valmistus. Nautin kun kerrankin on aikaa ommella vaikka koko päivä, tai kolme päivää putkeen jos mieli niin tekee.
 Sukututkimus sai uuden sysäyksen kun ilmoittauduin sukututkimuksen alkeiskurssille. Pari ekaa kertaa oli  tuttua asiaa mutta eilen opin jo uuttakin. Tietokone käy kuumana kun kahlaan netin arkistoja läpi. Tämä jos mikä vie mukanaan ja vaatii aikaa.
 Uusista harrastuksista ja aikatauluista huolimatta tällä vapaallani arjen askareet on ennallaan. Uuneihin pitää laittaa tulia jotta kosteus pysyy hirsiseinien ulkopuolella. Ruokaa on laitettava ja pyykit pestävä. Töitä tehdessä oli rutiinit töiden mukaiset, nyt huomaan että vapaaherrattaren rutiinit on vielä vähän hukassa. Erityisesti niitä sotkee auto jonka sain käyttööni pari viikkoa sitten. Aivan outoa kun voi lähteä kauppaan heti aamusta eikä tarvitse odotella hetkeä kun mies tulee töistä kotiin. On autolla toinen ja kolmaskin rooli, saan sen avulla vietyä opiskelevan pojan opinahjoonsa, bussilla ei ehdi ja pääsee kotiin vähän miten sattuu. Ja auto tulee opetuskäyttöön, poika saa suorittaa sen ja isän ohjauksella autokoulunsa.
Myös Kaapo alias Sohvaperuna liittyy vuorotteluvapaani ohjelmistoon. Koiruus asuu meillä nyt ensi kesään asti vakituisesti kun tyttären perheessä lähdettiin vuodeksi valtion palvelukseen. Helpottaa nuoren perheen elämää toisen vanhemmista asuessa viikot kasarmilla, kun koira ulkoilutuksineen on täällä.

Se miksi päätös tästä kaikesta oli helppo on juuri tuo n. 900 euroa. Siitä jää käteen saman verran kuin nyt vuorotteluvapaalla. Tietysti olisin voinut hakeutua heti koulutustani paremmin vastaavaan työhön täydellä palkalla eli päiväkotiin, mutta koska vuorotteluvapaa on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa ja muutenkin näytti olevan sen aika niin päädyin vapaan hakemiseen. Taloudellinen katastrofihan vapaa on, vaan kiristetään vyötä ja mietitään entistä tarkemmin mitä ostetaan. Todennäköisesti tämä vapaa on ainutlaatuinen kerta elämässäni, viimeinen vuosi kotona.

47 kommenttia:

 1. Onnittelut hienosta päätöksestä! Töitä ehditään tehdä varmasti melko pitkään vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nykysäädöksillä työikää on vielä vähintään 20 vuotta tiedossa, joten hyvin ehtii töissä käydä.

   Poista
 2. Ihanaa! On hieno juttu, että uskalsit jäädä vuorotteluvapaalle. Sitä samaa päätöstä pähkäilen itsekin. Viimeksi olin vapaalla vuonna 2007 eli kahdeksan vuotta sitten ja nyt ajatus on alkanut viritä senkin takia, että nyt voi olla viimeisiä mahdollisuuksia sapattivuoteen.
  Iloa vapaavuoteesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä jos mikä on tuntunut oikealta päätökseltä. Töitä ehtii tehdä ja vaikka en nyt tee palkkatyötä niin on paljon muuta työtä jota pystyn tekemään kun en ole sidottuna kotiin 7-17.

   Poista
 3. Mukavaa ja työntäyteistä vapaavuotta toivottelen :D

  VastaaPoista
 4. Oi kun kuulostaa vapauttavalta päästä hetkeksi pois "oravanpyörästä" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vapauttavaa, olen tehnyt jo kuukaudessa paljon rästiasioita pois. Ja nauttinut siitäkin ettei ole mitän tekemistä.

   Poista
 5. Onnea upeasta mahdollisuudesta ja ihania "vapaa"päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eihän ne päivät aina niin vapaita ole, mutta en minä osaisi olla päivätlkulla tekemättä mitään. Yhden päivän vietin niin että luin kirjaa, illalla oli jo pakko tehdä muuta kun tuntui ettei enää kestä samaa asentoa.

   Poista
 6. Juuri noin kuin kirjoitit. Ainutkertainen pätkä elämää tuo. Muista siis nauttia täysin rinnoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin :) Ja teen niitä asioita mistä tykkään tai olen haaveillut. Tai olen tekemättä mitään jos siltä tuntuu.

   Poista
 7. Onnea tärkeästä päätöksestä? Uskon, ettet tule sitä katumaan. Olemme mieheni kanssa tehneet saman suuntaisen päätöksen parikin kertaa vuosien aikana, emmekä ole katuneet. Ansiot ovat pudonneet merkittävästi, mutta tuleepa elämään vähän toisenlaista sisältöä. Kummasti sitä pärjää, kun sitä penniä venyttää. Huomaa, ettei ihan kaikkea haluamaansa todellisuudessa edes tarvitse ja ilman monia asioita pärjää erinomaisesti. Mielestäni ihmiset, joiden elämä saa suurimman tarkoituksensa työstä, jäävät monesta paitsi. Mutta jokainen on vapaa tekemään omat päätöksensä, enkä niitä sen enempää arvostele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi ei kaduta ja kummasti sitä pärjää vähemmälläkin. Ja ajattelin että samalla tässä voisi opetella vielä säästäväisemmäksi tulevaisuuttakin ajatellen. Opetella erilaista kuluttamista. Tämän kesän puutarhaostoksia esim. rahoitin todella paljon sillä että myin itselleni ja meille tarpeetonta tavaraa pois. Ihan kaikkea ei tarvitse säilyttää jos joskun tarvitsee.

   Poista
 8. Kuulostaa ihanan vapauttavalta, ihanaa tulevaa vuotta :)

  VastaaPoista
 9. Ja todennäköisesti tarjosit samalla jollekin nuorelle tai pitkäaikaistyöttömälle mahdollisuuden päästä työelämään, hieno päätös. :) Ja voihan se olla ettei vuorotteluvapaa ole enää vuoden päästä mahdollista, jos hallitus jatkaa suunnitelmissaan. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kertaa työ meni nuorelle, minusta oikein hyvä niin. Sekin kallisti päätöksen vuorotteluvapaaseen että välttämättä se ei enää kohta ole mahdollista.

   Poista
 10. Kuulostaa aika mahtavalta mahdollisuudelta vuoden irtiotto. Ties mitä upeaa se tuo tullessaan. Onnea siis ja mahtavaa vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen avoin kaikelle, voi olla että talveksi haen jotain pientä työtä, tai sitten en, nyt oma ja tyttären perhe on tärkein tämän vuoden aikana.

   Poista
 11. Kuullostaa oikein hyvältä valinnalta ja samalla myös siltä, että ilman tekemistä et ehdi olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman tekemistä en ehdi enkä edes osaa olla. Eilen kyllä lainasin kirjastosta dvd:n ja ajattelin pitää elokuvapäivän ihan yksinäni kun talossa ei ole muita kotona.

   Poista
 12. Onnittelut hyvästä päätöksestä! Rahalla ei saa kaikkea. Tyhjän päälle mekin hypättiin ja otettiin hirveitä riskejä, kun halusimme toisenlaista elämää. Selviydytty kuitenkin ollaan, ja loppujen lopuksi tosi vähällä pärjää, jos vain haluaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta että rahalla ei saa kaikkea. Se on yksi syy miksi vaihdoin päiväkotityön perhepäivähoitajaksi. Ensi syksystä ei vielä tiedä mitä teen, mutta sen näkee sitten, vielä en asiaa mieti. Aika moni juttu on halusta ja tahdosta kiinni :)

   Poista
 13. Onnea vapaalle!
  Varmaan se tekee tiukkaa, mutta toisaalta toisessa vaakakupissa on paljon muuta. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin eikä tule mitään äkkinäisiä yllätysbudjetteja vaativia juttuja, niistähän pieni talous menee aivan sekaisin. Eiköhän kaikki suju hyvin, nauti siitä, että saat keskittyä asioihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei kiitos kovin isoja ylläreitä. Joku pesukoneen hajoaminen ei vielä olis ongelma mutta sitä suurempi voisi olla. Toisaalta tästä voi koska tahansa lähteä töihin, päiväkodeissa riittää sijaisuuksia jos tiukka paikka tulee. Ja laitetaan ensi talvena enemmän puita uuneihin ja syödään vähemmän, minulle ei ainakaan sekään tekisi pahaa :D

   Poista
 14. Hieno homma! Onnea erilaiselle vuodelle. Taidan olla vähän kade, ehdit harrastaa kaikkea mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä valtavan iso asia että on aikaa harrastaa täysillä. Sukututkimuksen kurssista olen haaveillut jo pari vuotta ja nyt se oli mahdollista toteuttaa. Työaikoihini se ei käynyt koskaan.

   Poista
 15. Ihanaa ja nautinnollista vuotta sinulle!
  Minä olin vuorotteluvapaalla vuonna 2007 ja jatkoin sitä vielä palkattomalla virkavapaalla puoli vuotta. Se oli upeaa aikaa ja hyvin pärjättiin, vaikka mun tulot oli pienet ja olemattomat.
  Nyt teen nelipäiväistä työviikkoa, aloitin se vuoden alusta ja jaksaminen on ihan toista luokkaa kuin esim viime syksynä.
  Sinulla on ihanat kangaslaatikot. Minä olen heikkona kankaisiin ja niitä onkin kertynyt melkoinen määrä. Kunhan saan työhuoneeni järjestykseen niin rupean kangasvarastoja pienentämään. Jos en sitten sorru ostelemaan lisää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin kävisi nelipäiväinen viikko. Mutta tällä alalla vaikea toteuttaa. Minä olen nyt määrätietoisesti vähentänyt kankaitani, kaikki viimeisten vuosien tilkkutyöt on tehty omista varastoista, vanua olen joutunut ostamaan. Vauvojen peitot nekin on tarkotius tehdä oman varaston kankaista. Muovilaatikot kankaille ovat perua siltä ajalta kun kankaita säilytettiin muuton jälkeen makuuhuoneessamme lattialla. Oli pakko saada joku systeemi niille. Nyt laatikot ovat kodinhoitohuoneen kaapissa ja mahtuvat kaapin alaosaan kaikki.

   Poista
 16. Hieno juttu, että sait vapaavuoden töistä! Oikein mukavaa ja rentouttavaa vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taisi olla työnantajallekin edullinen ratkaisu, olen kiitollinen että sain jäädä.

   Poista
 17. Onnea! Uusia kuvioita tulossa. Se aina piristää. Ja saat käyttöösi lisää aikaa. Olet tekeväistä sorttia, joten tulosta varmasti syntyy. Ja kun on vähemmän rahaa käytössä, niin on enemmän aikaa tehdä edullista ja terveellistä ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ruokamenojamme olen tässä juuri pohtinut, mutta en oikein keksi miten niistä enää paljoa voisi säästää, ehkä pullovedestä mutta se taas auttaa minua juomaan riittävästi. Oma kasvimaa auttaa paljon ja puuhellalla saa hyvää ruokaa.

   Poista
 18. Onnea hirmuisesti! Mun mielestä on surullista, kun vuorotteluhommaa ollaan kutistamassa. Kyllä jokaisen aikuisen pitäisi aikuisuusosassa elämäänsä saada pitää välivuosi jos niin tahtoo. Onhan siitä etua muillekin.

  Nautinnollista kotoiluvuotta. Ajatella, mitä kaikkea se tuleekaan tuomaan mukanaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoroteluvapaasta on minustakin paljon etua ja esimerkiski minun kohdalla korvaukseni on pienempi kuin peruspäiväraha työttömälle. Kaikki hyvötyvät :)

   Poista
 19. Hienoa, että pääsit vuorotteluvapaalle...minäkin joskus yritin, mutta johtaja ei ollenkaan ollut myötämielinen jutulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kurjaa. Isossa organisaatiossa on se hyvä puoli että jos yhdelle annetaan niin kaikille on annettava mahdollisuus vapaaseen.

   Poista
 20. Hyvä päätös aivan varmasti :)
  Onnea siis tulevalle vuodelle. Nauti "vapaa"-vuodestasi.
  Jos sinulla olisi enemmänkin aikaa ompelutöille, niin voisit perustaa tänne myynnissä-osion :) Ja villasukkia, lapasia.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nauttinut nyt jo vaikka vapaalla on oltu vasta reilu kuukausi. Myyntiosiota ei tule, mutta tilauksesta olen tehnyt tilkkupeittoja :)

   Poista
 21. Hieno päätös! Vuosi on varmasti erilainen monella tapaa.

  VastaaPoista
 22. Hyvä Katja!
  Rohkea päätös rohkealta naiselta!
  Yllättävän pienellä sitä tulee toimeen, kun haluaa.
  Minäkin vaihdoin takaisin töihin Lahteen. Tykkään! Onneksi on valinnan mahdollisuuksia elämässä.
  Kaikkea hyvää tulevalle vuodelle!
  T. Ent. Työkaverisi Tuija T. Ruoriksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä toimeen tullaan, tahdosta se vaan monesti on kiinni. Siis kohta olemme samalla työnantajalla taas töissä vuoden vaihteen lahtelaistumisen ansiosta. Vähän elättelen toivoa että pääsen ensi syksynä päiväkotiin töihin. Se tulee olemaan vuorotteluvapaata suurempi muutos elämään.

   Poista
 23. Voi minkä sohvaperunan sait kaveriksesi! Teillä on varmasti ihania sumuisten aamujen lenkkejä!
  Äitini oli vuorotteluvapaalla joskus kun olin jo yläasteikäinen, muistan kuinka kivaa oli tulla koulusta kotiin, kun äiti oli kotona, sellaista tilannetta kun ei aina vuorotyöläisen lapsella ollut. Tämmöisessä touhotusyhteiskunnassa on ihan hyvä välillä kulkea vastavirtaan, ehkä vähemmällä rahalla, mutta kenties paremmin levänneenä ja virkeänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaapo on melkoinen sohvaperuna, ei mikään tyypillinen tolleri. Jo nyt olen huomannut että virtaa riittää ihan erilailla kun palkkatyön aikoina, ihan mukava tunne.

   Poista
 24. Hienoa! Ei tässä maailmassa voi mitata asioita rahalla :) Vähälläkin pärjää yllättävän hyvin. Virallisena kotiäitinä sain kuussa vain kolme sataa... Silloin teki tiukkaa. Nyt ollaan väljemmillä vesillä, vaikka pienikin lottovoitto helpottaisi kummasti. Mutta näinkin on hyvä. Olen luonteeltani ollut aina säästäväinen, ja se piirre on tehnyt elämästä helppoa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)