lauantai 19. syyskuuta 2015

Ehdittiinpäs

Tai pikemminkin mies ehti. Minulla ei ole ollut mitään osuutta ja arpaa saunamökin kasvojen kohotuksessa. Olen vain ollut hengessä mukana.

 Aitasta jäi ylimääräiseksi juuri sopivan määrä punamultaa ja sillä saatiin maalattua ruiskulla koko sauna. Keväällä mies teki uusiksi listoja ja ikkunalautoja, kuistia suoristettiin minä seurauksena saunan runko näyttää vinolta. Ja onhan se vinossa. Ovet näyttävät nyt hurjilta muuten niin siistin ulkonäön kanssa. Taidan ottaa vaaleanpunaiset ovet hiontaan ensi kesänä ja keksi niihin jonkun toisen värin. Ei oikein sovi enää tyyliin. Kaikesta vielä tekemättömästä huolimatta saunan olemus siistiytyi jo pelkän maalin avulla huikeasti. Sivupalkin tunnisteista "sauna" voi katsella miltä sauna näytti ennen uutta maalikerrosta.
 Kattoa on paikattu moneen kertaa ja se täytyy ehdottomasti uusia. Nuohooja oli samaa mieltä, kuulemma katto tuntuu hiukan pehmeältä. Ikkunat on nekin kunnostettava jossain vaiheessa. Ikunakitti on joissain kohtaa enää vain muisto ja lasit pysyy paikoillaan naulojen avulla. Molemmat yläkerran ikkunat ovat hämäystä, saunassa ei ole toista kerrosta vaan pelkkä purueristeinen avovintti. Vinttiä olen penkonut pari kertaa ylimalkaisesti, mieli tekisi mennä uudestaan penkomaan mutta kerään ensin rohkeutta jotta kestän mahdolliset lepakot ja muut ei niin rakastettavat faunat joihin törmätä.

Lauta- ja puutatavarakasa on hiukan huonossa paikassa aitan seinää vasten, sekin pitäisi siirtää pois. Ehkä vasta sitten kun aitan parvekkeen lattia on korjattu ja nähdään paljonko lankuista menee uusiksi. Korvaavat osat ovat tuossa kasassa odottamassa, ne ovat erään vanhan, jo muutama vuosikymmen sitten puretun rakennuksen lattialankkuja.
Saunamatka meillä ei ole pitkä, talon nurkka on aivan vieressä, muutama loikka tai juoksuaskel kodinhoitohuoneen portailta ja on jo saunan lämmössä. Eilen saunottiin, ja toivottavasti tänäänkin.

16 kommenttia:

 1. Ihana ihana sauna! Juuri tuollaisesta pikkumökistä haaveilen, siis että koko talo olisi tuollainen siirtolapuutarhamökin kokoinen, tai onhan tuo nyt isompi. Mutta niin ihana!
  Oi mikä työmäärä, ovien uusintamaalaus on ihan leikkiä vain tuohon päälle... no joo, ne ikkunat ... ai niin ja katto :-D
  Joku perinteinen okrankeltainen voisi sopia. Täällä lounaissaaristossa ja etenkin Ahvenanmaalla on tapana maalata ovia ja kokonaisia kuistejakin sinisellä, se on kivan näköistä. Tai jos vetäisi siniharmaalla, niin sointuisi taloon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivouspäivinä etenkin tulee mieleen, että joku pieni mummonmökki olisi kiva paikka asua. Mutta sitten joutuisin karsimaan maallista omaisuuta rankemmalla kädellä, ei hyvä sekään :)
   Katon tekee onneksi joku muu kuin minä ja ikkunat on lastenleikkiä lasikuistin ikkunoiden jälkeen, luultavammin en edes irroita laseja vaan teen fiksauksen päälle. Ovet on pikkujuttu, hiomakoneella hetki ja sitten vaan maali päälle. Väriksi olen ajatellut saman tumman siniharmaan kuin talon ja aitan ovissa on.

   Poista
 2. Söpö sauna! Minusta vaaleanpunainen on aivan ihana ovien väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpöinne pikku mökki ja nyt ei enää näytä ryysyrannan saunalta. paitsi ovet, vaaleanpunainen maali lohkeilee niin pahasti että ovet on pakko maalata uusiksi. Enpä muuten tiedä onko tuo vaaleanpunainen samaa maalia kuin mitä on vanhempien valtakunnan katossa.

   Poista
 3. Niin suloinen tuo saunarakennus kaksine ovineen! Edellisessä postauksessa oleva gloksinia on minulle lapsuudesta ( 60-70 -luvulta) niin kovin tuttu. Taisi olla mummuni yksi suosikeista, koska niitä kasvoi aina kukkapöydällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksiköhän tuossa edes on kaksi ovea? Olisikohan joskus kuisti ollut kaksiosainen ja vasemmasta ovesta on menty saunatupaan jossa on asuttu. Ja oikeanpuoleinen ovi on mennyt saunaan, kuistilla on ollut siinä kohtaa sisäovi mutta se on poistettu.

   Poista
 4. Ihanan sympaattisen näköinen rakennus, tykkään myös kovasti vaaleanpunaisista ovista, yllätys yllätys, kun Pömpelissäkin on vaaleanpunaiset ovet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan alkaa harmita oven maalaamista uudelleen vaaleanpunaisiksi :) Aitan ovet olivat joskus olleet sellaiset mummonkalsarinpunaiset, ei mikään puuteri vaan vanha vaalea roosa.

   Poista
 5. Ihanan sympaattinen sauna!
  Tuolla varmasti maailman murheet unohtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki murheet unohtuu, pienet ja suuret. Mieli ja keho rentoutuu :)

   Poista
 6. Saunarakennus on niin kaunis! Nuo ovet ovat todella koristeelliset ja antavat paljon ilmettä saunalle. Siksikin maalin värin pohtiminen on tärkeää. En ota kantaa. Hyviä ehdotuksia on tullut täällä kommenttiosastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovet on aika hallitseva osa tienpuoleista julkisivua, on tässä nyt talvi aikaa miettiä millä värillä ne maalaa.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Se on ihana, top3 kärjessä tämän talon parhaissa puolissa.

   Poista
 8. Voisiko oviin laittaa samaa väriä kuin on päärakennuksen vuorilaudoissa? Piri

  VastaaPoista
 9. Sekin on hyvä vaihtoehto, maaliakin olisi ihan omasta takaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)