lauantai 1. kesäkuuta 2013

Vaaleanpunainen akileija, kukkapenkki ja lintu

Türista hankituista akileijoista on ensimmäinen kukassa. Tämän suurimman yksilön väri on luvatun mukainen, vaaleanpunainen. Ihan huippuhieno väri ja juuri sellainen kuin olin toivonut!
 Kahden muun Türin akileijan väriä en edes muista, joten kukkiessaan ovat täysi yllätys. Pihan akileijat ovat muutoinkin kokeneet muutosta. Siirsin osan valkoisista akileijoista valkoisten kukkien penkkiin pyykkikalliolle, ja osa pääsi ukonhatturivistön eteen. Ukonhattujen edessä kasvaa myös rohtoraunioyrtti, mutta sen paikan haluan siirtää. Rohtoraunioyrtti on melkein ukonhattujen pituinen, ja siten paikallensa liian pitkä. Akileija sopii rivistöön paremmin, ja valkoinen väri on kiva ukonhattujen sineä vasten.
 Tämä kuva on otettu 11.5 eli kolmisen viikkoa sitten. Kasvu on aluillaan, eikä kivien reunustamassa kukkapenkissä näy mitään muuta kuin käenrieskaa. Penkki on kuitenkin niin rikkaruohojen valloittama, että kaikki siinä kasvava on kaivettava ylös ja putsattava juuristot mm. juolavehnästä puhtaaksi. Juolavehnä on oikea tihulainen. Viereisessä rohtosuopayrtin penkissä se oli kasvattanut lonkeronsa jopa suopayrtin juuren läpi! Olipa työ kaivella kaikki ylös ja käydä juuristot läpi lähes suurennuslasin kanssa.
 Tässä samainen kukkapenkki tänään. Aloitin työn kampeamalla reunuskivet pois ja putsamalla maat niiltä kohdin. Tiilet saavat vielä jäädä kesän ajaksi,
 sillä nostelen kasvit ylös vasta syksyllä kunhan liljat ovat kukkineet ja ne voi siirtää turvallisin mielin. Nyt liljat kasvaa tuossa miten sattuu, ja tulevaisuudessa haluan ne säntillisempään asetelmaan.
 Penkissä kasvava punavalkoinen akileija kukkii tällä vauhdilla tuota pikaa, ja kukkiikin ilahduttavan runsain kukinnoin. Kuvissa ei kovin hyvin näy, mutta taustalla olevissa mansikkapuskissakin on mieletön määrä kukkaa. Jos säät ovat suotuisat, niin saan niistä ennätyssadon tänäkin vuonna.
 Loppukevennyksenä, tiedättekö mistä tietää, että tämän talon asukkeihin kuuluu kolme neljä poikaa? No siitä, että yksi löytää jostain linnun raadon, toinen raahaa sen pihaan, ja se täysi-ikäinen poika ripustaa raadon aitan seinälle roikkumaan. Tooooosi kiva!

Roikukoot nyt siinä, jäljellä näkyy olevan enää luut ja sulat joten haisuvaaraakaan ei ole. Ja toivottavasti rastaat säikähtävät ja jättävät kasvimaan seudun rauhaan.

8 kommenttia:

 1. Pojat on poikia! Mun kissapojilla taitaa olla samansuuntaisia harrastuksia.
  Onpa ihana akileija, ja ihanaa punavalkoistakin tulossa! Joku ulkopuolinen saattaisi väittää, että puutarhurilla on hullut harrastukset, kun tekee samat kukkapenkit ja istuttaa samat kasvit yhä uudestaan :-D

  VastaaPoista
 2. Jos mikä on ikuista puutarhassa, niin kasvien siirtely :D Koko ajan on joku puska tai taimi jolle ilmaantuukin parempi paikka kun myllää jossain päin pihaa.

  Täälläkin katit pitää lintukannat kurissa. Jäljelle jää yleensä vain siivet.

  VastaaPoista
 3. Tyristä tuotuihin akileijoihin liittyy aina ekstrasalamyhkäisyyttä; joskus on sitä mitä luulee, joskus yllätyksiä. Kauniita akileijoja Sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa liittyä, ikinä ei voi olla 100% varma saiko sitä mitä osti. Tämän akileijan kohdalla olen kyllä todella tyytyväinen.

   Poista
 4. Tää ei nyt liity mitenkään postaukseesi, mutta kun asioista tiedät niin kysyn.
  Eilen siis oltiin tyttären luona ja siellä siivottiin vanhaa riihtä. Sieltä löytyi pari 40-luvulta peräisin olevaa ovea, jotka likka meinas kärrätä nuotioon. Kerkisin pelastaa ne.

  Tuolla paikalla on ollut vanhaa asutusta ja pari hirsirakennustakin on vielä jäljellä. Kysynkin siis, missä foorumissa noita ovia vois tarjota jollekin vanhan talon entisöijälle?

  Myös vanhoja emaliastioita löytyi :)

  t: Piipa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tori.fi taitaa olla hyvä myyntipaikka. Sinne laittaisin itse :)

   Poista
 5. huh huh...aikamoinen linnun-pelätin :D
  urakkaa riittää kukkapenkkien kanssa,vaan mikäs siinä,kun se mieluista on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintu täytyy viedä mansikoiden lähelle kunhan alkaa tulla satoa. Rastaat kun yrtiää kimppuun verkkojenkin läpi.

   Varma keski-ikäisyyden merkki = kitkeminen on kivaa!

   Poista

Kiitos kommenteista :)