maanantai 10. kesäkuuta 2013

Luumulehto

Rakas mieheni kysyi eilen joutomaata muokatessaan, että mitäs tähän sitten istutetaan. Minä vastasin, että tähän tulee tietysti ne luumupuut jotka meiltä ovat puuttuneet. Johon mies sanoi, että onks tää sitten joku luumulehto. Minä tartuin heti sanaan, ja nyt tätä aluetta kutsutaan luumulehdoksi erottaen sen hedelmätarhasta ja kasvimaasta.

 Suunnitelmat laajeni, ja samalla kun luumulehtoa muokattiin kahdella eri traktorilla, muokkasivat koneet joutomaata navetalle saakka. Navetan pääty on varattu kanojen ulkotarhalle, mutta sen ja luumulehdon väliin laitetaan nurmikkoa. Tänään siirsimme nuo kaksi kompostia paremmalle paikalle. Uuden alueen myötä olivat tuossa kulmauksessa turhan näytillä.
 Luumulehto kasvimaalta päin. Alue tulee olemaan n. 10 x 10 metriä ja siihen laitetaan ainakin kaksi luumupuuta, kaksi kirsikkaa ja lukematon määrä perennoja. Lisäksi keskelle aluetta tulee Mustilan arboretumista ostamani ruusuomena. Suunnitelmia hankaloittaa hiukan se, että alue ei ole tasainen neliö, mutta eiköhän sekin ongelmainen jotenkin ratkea. Eikä puutarhassa tarvitse kaiken olla niin täydellistä.
 Pikkuhiljaa edetään ja toivotaan että muutaman vuoden päästä alue näyttää yhtä hyvltä kuin kasvimaa kiinalaisine portteineen ja kasvihuoneineen. Henkisesti ja fyysisesti olen varautunut kunnon sotaan rikkakasvien kanssa, tulevat kuukaudet on silkkaa kitkemistä. Huomenna otan selvää mistä saan kuusentaimet estämään peltotuulien puhallusta uuteen lehtooni. Tässä ihan lähistöllä on yksi puutarha joka kasvattaa metsätaimia, toivon että myyvät ihan tavallisellekin puutarhurille, ja sellaisia taimia jotka voi istuttaa tässä vaiheessa kesää hyväksi kuusiaidaksi.
 Työtä siis riittää, tänään kuskasin lehdosta parikymmentä kottikärryllistä juuren pätkiä ja korsia pois. Seuraavaksi vuorossa vähän mittailua jotta saadaan kulkuväylät ja luumut oikeisiin kohtiin.
Onneksi kasvihuone elää omaa elämäänsä lähestulkoon ilman apua. Kunhan muistaa kastella ja lannoittaa. Onpa siellä jo ekat raakileet kurkuissa ja tomaateissa!

8 kommenttia:

 1. Voi kun olen ihan kade tuollaisesta läänistä :) ihanat kasvimaat ja tilaa vaikka mihin, Minullakin pieni kasvimaa ja kasvihuone, mutta ei tähän omakotitalon pihaan paljon mahdu, no toki on yksi luumupuu :) meilläkin on tomaateissa jo komeita raakileita, pian tulee kirsikkatomaateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele vain sitä määrää mikä pitää kitkeä :DD ja kun tilaa on, saa kaikenlaisia pähkähulluja ideoita, kuten luumulehtoja ja vähän muutakin mistä tuonnempana lisää. Mun raakileet on vielä pieniä, mutta kyllä ne voi raakileiksi mainita.

   Poista
 2. Kyllä ne miehetkin vaan joskus osaavat yllättää. Ihan nappinimitys tuolle alueelle! Isot on plantaasit sinulla ja kova homma varmasti niissä, mutta palkitsee, kun saa lopputuloksena omat hyötykasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä on, mutta tykkään vuosi vuodelta enemmän näistä puutarhatöistä. Aikaa vain ei ole koskan riittävästi, työ haittaa harrastusta :D

   Poista
 3. Ihanaa, että miehesikin on kiinnostunut ja kyselee, että mitä laitetaan. Hyviä ideoitahan sulla onkin. Siitä tulee varmasti aivan ihana, kaikki ottaa oman aikansa.
  Kiva tuommoinen tila, mikä sinulla on, onko teillä eläimiä myös, lehmiä tms...? Kasvihuone on kiva olla olemassa.
  aurinkoista viikon jatkoa sinulle ja tsemppiä kasvatushommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen on pakko olla kiinnostunut, yksin ei tätä puutarhaa hoideta, pelkkä nurmikon leikkuu vie puoli päivää kun aloittaa.

   Navetta on ihan varastona, nautoja on ollut viimeksi 1970-luvulla kuulemma. Haaveissa on oma kanala ja lampaita. Lampaita yritetään saada jo ensi kesäksi.

   Poista
 4. Luumulehto kuulostaa juurikin parhaalta =) Melkein voi jo nähdä notkuvat luumupuut, ihanaiset vallovat perennat ja miljöön upeuden =). Kasvimmasikin kasvihuoneineen on upea =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näen jo kaiken mielessäni, vaikka totuus on, että vähintään 10 vuotta menee siinä, että alue on edes jonkinlainen. Mutta ei anneta sen häiritä, vana unelmoidaan edelleen niistä notkuvista luumupuista :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)