torstai 28. helmikuuta 2013

Risti ja puukko

Aika esitellä taas pari talon uumenissa virunutta aarretta. Tai ainakin esineitä jos nyt ei ihan aarteeksi voi sanoa. Ja tälläinen romanttisen kirjallisuuden ahkera lukija tietysti esittelee yhdessä ristin ja puukon. Jo pienellä mielikuvituksella saisi aikaan vaikka minkälaisen tarinan...

Mutta olkoot, ei näihin liity mitään tarinaa. Rististä en edes muista mistä se löytyi. On vähän vääntynytkin, eikä siinä ole mitään merkintöjä. Ikäkin on arvoitus, mutta katsoin silti säästämisen arvoiseksi. Luterilainen kasvatus ei anna heittää pois ristiä ristiinnaulittuineen. Voisihan tuohon hankkia vaikka ketjunkin ja laittaa kaulaan.
 Puukko löytyi sangen erikoisesti talon etuosan ulkovuorausta vaihtaessa. Emme tiedä oliko se työnnetty tarkoituksellisesti vai vahingossa tippunut talon ulkovuorauksen väliin. Tuuletusrakoahan ei ole, joten tippunut puukko ei ole ollut kyllä kovin kaukana jos sen on hukannut. Vai onko puukon seinässä ololla kenties joku merkitys? Tai onko vanha ja kulunut puukko annettu lapsen leikkeihin, ja lapsi on sen sitten unohtanut  paneelin alle? Joskus olisi kiva tietääkin vain näiden arvailujen sijaan.
 Puukko on joskus ollut hieno puukko nahkaisine tuppeineen. Tuppi koristeluinen viittaa tahdastekoiseen puukkoon, tai ainakin tuppeen. Tupen kärjessä oleva puunpalanen on jälkikäteen lisätty kenties irronneen tuppihelan paikalle. Puukon terä on ruostunut lähes tunnistamattomaksi, osa varresta on kateissa. Varsi näyttäisi olevan tehty tuohesta. Paljon tietoa, mutta silti niin vähän.
 Netin ihmeellisessä maailmassa löytyy kaikenlaista, kuten puukkoluetteloita. Sieltä selasin löytäisinkö juuri tämän puukon, mutta tismalleen samanlaista ei silmiin osunut. Vastaavanlaisia tuppeja kuitenkin luetteloissa on.
Rahallista arvoa näillä löydöillä tuskin on, mutta sehän näissä ei olekaan tärkeintä. Tärkeintä on se, että ne ovat osa talon historiaa ja sitä elämää mitä täällä on eletty. Ei siitä niin montaa vuosikymmentä ole kun puukko oli joka miehen ja pojan varuste. Ja risti uskontoineen oli se joka määritteli miten eletään.

8 kommenttia:

 1. Tuollaisia aarteita on kiva löytää ja miettiä tarinoita. Vanhan taloni lattialankkujen väleihin on aikoinaan pudonnut kaikenlaista. Kun kaivoin maata pois lattioiden alta niin aarteita löytyi. Yksi löytämäni ruostunut sukkapuikko pisti miettimään, millainen harmitus sen putoaminen lattian rakoseen on aiheuttanut. Mieti nyt, sukka kesken ja puikko häviää maan uumeniin! On ehkä päässyt emännältä ärräpäitä :-D
  Tuon ristinhän voisi laittaa paksuun kynttilään, sellaisia näkee paljon nauhalla kiinni, mutta voisi sen laittaa nastalla tai nuppineulallakin, siis neula työnnetään kynttilään ja siitä killumaan tuo risti, olisi aika kaunis.

  VastaaPoista
 2. Kiitos mainiosta ideasta! Seuraavan talven tullen pääsee risti kynttiläkoristeeksi.

  Voin kuvitella emännän harmistuksen. Ja siihen aikaan kun tuskin oli puikkoja varastossa asti tai ihan helpolla saatavilla.

  VastaaPoista
 3. Ihania aarteita olet löytänyt!!! tuo risti olisi ollut minulle mieluinen löytö:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, löytöjä on kiva tehdä. Ristin olin ihan tyystin unohtanut. Löysin sen toiseen kertaan tänään puukkoa etsiessäni.

   Poista
 4. Meillä menisi raameihin rinnakkain molemmat. Kauniita! Ensi viikon lauantaina mennään omalle talolle ja meinasin uskaltautua ullakolle katsomaan mitä sieltä löytyy. Mähän en ole itse vielä sinne uskaltanut mennä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tuokin, saisi puukonkin esille kun onhan sitä sääli laittaa takaisin säilöön.

   Rohkeasti vaan vintille! Voi tulla vaikka mitä kivaa vastaan.

   Poista
 5. Todella upea risti ja puukko! Nämä on tosiaan mielenkiintoisia nämä vanhasta talosta löytyvät tavarat. Ja vielä sellaiset, mitkä löytyy vähintäänkin oudosta paikasta, esim. kivijalasta, seinän välistä tms.. Sitä miettii tovin tarinaa, mitenkä ja miksi tämä on tänne joutunut;) Itselläni putosi tässä taannoin imurin osa seinän väliin remontin yhteydessä ja sinne jäi. Luulen, että joku joskus taas monien vuosikymmenien päästä ihmettelee miksi tämä on täällä, samalla tavalla kun minä ihmettelin seinän väliä tyhjentäessäni;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lattialakkujen välit on sellaiset että tulevat muinaistutkijat ovat ihmeissään :D Pojat pienenä työnsi väleihin kaikenlaista.

   Poista

Kiitos kommenteista :)