keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Lattian purku

Jatketaan teemalla korjaa vanha lankkulattia.

Talomme, tämä Arvila, on tehty saumaamattomalle luonnonkiviperustalle suoraan kalliolle. Rakenne on rossipohja, eli tuulettuva alapohja. Multipenkkirakennetta tässä talossa ei ilmeisesti ole ollut koskaan. Arvilassa on alapohjan tuuletusluukkuja yksi per pääty, pitkillä sivuilla on luukkuja neljä per sivu. Lisäksi tuuletus hoituu perustuskivien rakosista. Alapohjan saa täysin tiiviisti ainostaan keskitalvella jolloin se peitetään lumella. Nyt kevätauringolla perustus on jo lähes kokonaan paljaana.

Ostaessamme talon, oli lattioiden rakenne sisältä ulospäin seuraava:
muovimatto
lastulevy
lankku
eriste + kelluvat hirret
alapohjan tukipuut
kannatinhirret
Eriste oli savensekaista hiekkaa päällä, sen alla tiukka olkikerros, ja alimmaisten puiden päällä sammal tilkitsemässä rakoja. Tämä kaikki selvisi tietenkin vasta sitten kun ensimmäinen lattia oli saatu auki. Ja se auki saaminen meni jotenkin tähän tyyliin.

Ensin revittiin pois muovimatto ja lastulevyt. Tuvassa lastulevy irtosi kämmenen kokoisina paloina, meinasi usko loppua pariin kertaan kesken. Alta esiin tulleiden lankkujen irrottamiseen tarvittiin purkurauta jolla irrotettiin lankuista naulat. Rauta on kuvassa näkyvä punamusta vekotin. Se isketään pienellä voimalla naulaan, ja vekotin nostaa naulan ylös jolloin naulan saa kiskottua sorkkaraudalla tai vasaralla pois. Kätevä peli ja tuikitarpeellinen työkalu.

Hidasta puuhaa sillä joka lattia on ollut naulattu sadoilla nauloilla kiinni. Pakko irrottaa jos haluaa lattian avata.
voit napsauttaa auki postauksen joka kertoo naulojen irrottamisesta tuvan lattiasta.

Tämä ruskea lattia on salin lattiaa. Siinä irrotus aloitettiin ulkonurkasta jossa on lattiassa tuollainen erillinen kulma. Talo kun on siirretty talo, niin epäilemme että juuri tämä lattia on ollut ennen tuvan lattia ja tuossa kohtaa on ollut ehkäpä leivinuuni.

 Tässä on imetty osa tuvan lattian eristeistä pois. Imetyllä alueella näkyy ne kelluvat hirret joita vasten lankkulattia on levännyt ja joihin se oli naulattu kiinni. Eli lattiasta voisi käyttää termiä kelluva lattia. Lankut oli toisiinsa tapitetut, mutta eivät kiinni esim. seinissä. Systeemi on ilmeisesti kätevä siitä, että eristeen laskiessa ja painautuessa, lattia seuraa mukana, eikä ilmarakoa jää eristeen ja lankkujen väliin. Ilmarako toimisi melkoisena tuulitunnelina ja kylmentäisi lattiaa. Tuvassakin tuo eriste oli vasten lankkujen alapohjaa. Kuinkakohan se on ennen vanhaan pölissyt lankkujen välistä huoneilmaan? Vai onko se ollut kosteaa jos lattioita on pesty runsaalla vedellä? Monia kysymyksiä joihin ei ole enää vastauksia.
 Tuvan lattiarakenne oli järisyttävän isoa puutavaraa, kuten näkyy noista minun siroista puutarhaklopottimista. Se olikin yksi syy miksi tuvan lattia tehtiin eritavoin uusiksi kuin muut avatut lattiat.
Lattian uudelleen rakentamisesta kerron uudessa postauksessa. Ei tule liikaa höpinää tähän.

9 kommenttia:

  1. Hmmm, mielenkiintoista. Mutta yksi kysymys tuli mieleen: siis oletteko avanneet ja rakentaneet uudelleen kaikkien huoneiden lattiat? Mikä oli syy tähän, oliko rossipohjan eristävyys heikentynyt?

    Me olemme avanneet meidän talossa vain yhden kamarin lattian syystä, koska lahovaurion myötä pohjaa kannattelevat hirret olivat pelkää pölyä ja koko eriste oli humahtanut alla olevan kallion päälle. Lattialankkujen välistä puhalsi kylmä tuuli suoraan huoneeseen sisään. Mutta muut huoneet olemme jättäneet rauhaan.

    tv Leena

    VastaaPoista
  2. Hei, kiva juttu lattiasta. Omakin talo on rakennettu jossain muualla ja luultavasti koottu useammasta talosta hyviä osia.

    Hauska yksityiskohta oli tuo teidän salinne lattia, meillä taitaapi olla ihan samanlainen, väriä myöden. Sitä meidän lattiaa ilmeisesti ei tarvitse purkaa, toivottavasti... se on niin ihanan kulunut ja tuhansin jaloin kävelty, että toivottavasti pysyy.

    Tsemppiä urakoihin :)

    VastaaPoista
  3. Leena: Salin lattia otettiin ylös ensimmäisenä, syystä että oli erittäin vetoinen. Lisättiin tuulisulut ja eristettä ja laitettiin vanhat lankut takaisin paikoilleen.
    Sitten avattiin peräkammarin lattia ja ajateltiin tehdä sama kuin salissa, mutta humps, mies menikin lattiasta läpi. Alapohja oli pelkkää pölyä ja se piti laittaa uusiksi. Sitten kun tuli aika korjata peräkammarin viereinen kammari, niin ajattelimme, että varuiksi avataan sekin kokonaan ja onneksi avattiin, sama juttu kuin viereisessä huoneessa, mutta ei ihan yhtä pahana. Kannatinhirret oli molemmissa ehjät, mutta eristeitä kannattelevat puut oli ihan mujua. Oli suorastaan ihme ettei eristeet olleet valahtaneet alas.
    Sitten kun avattiin keittiö, niin oli selvää että taas tehdään kaikki auki periaatteella ja niin varmaan tehdään koko talo. Ilmeisesti tässä on käynyt niin, että maa-aines joka on laitettu latioiden eristeeksi, on ollut kosteaa ja lahottanut puut. Mutta onpahan sitten taas lattiat jotka kestää toiset 80 vuotta :)

    -tarjah-: Tässä purettiin, mutta laitettiin takaisin paikoilleen. Väri vain muuttui, vanha maali oli huonossa kunnossa. On käynyt meilläkin tuuri, kun kaikki lankkulattiat ovat olleet siinä kunnossa että ne on saaneet takaisin paikoilleen. Vain tuvassa uusittiin pari lankkua.

    VastaaPoista
  4. Minkälaiset uudet eristeet olette laittaneet korjattuihin lattioihin?

    tv Leena

    VastaaPoista
  5. Ei liity nyt tähän aiheeseen mitenkään, mutta olen jo pitkään seurannut blogiasi ja miettinyt kun avomieheni on sukunimeltään Arvila, ja se kun on varsin harvinainen sukunimi niin on varmaan jotain sukua teidän talon vanhoille asukkaille. Missä päin Suomea teidän talo suunnilleen on, olisi hauska kysellä miehen vanhemmilta onko sukua kotoisin sieltä päin :)

    VastaaPoista
  6. Leena: Selluvillaa laitoimme.

    Suvi: Päijät-Hämeessä asumme, tarkempaa paikkaa en kerro :)) Meidän tietääksemme tämän talon Arvilan haara on sammunut suku.

    VastaaPoista
  7. Vasta löysin blogisi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ! :)

    Meillä kesäkotiprojektina vanhan hiristalon kunnostus. Tänään selvisi jänniä yksityiskohtia lattiasta, ilmeisetsi torppamme onkin paljon vanhempi kuin luultu.

    Palaan paremmalla ajalla !

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoinen kirjoitus! Meilläkin alkaa lattian purku, sillä lattia on painunut. Siitä syystä, laitamme uusiksi koko lattian, samalla tehdään hieman suuremmat pintaremontit. Kiva lukea tällaisia blogeja, saa seurata muidenkin projekteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei tarvinnut ihan kaikkea uusia, kaikki käyttökelpoinen vanha käytettiin uusiksi. Keväämmällä avataan taas yksi lattia, mielenkiintoista nähdä miten se on kasattu.

      Poista

Kiitos kommenteista :)