sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Lattiat ja lankut

Edellinen kotimme oli 1943 rakennettu entinen Osuuskauppa. Kaupasta oli tehty 1970-luvulla kokonaan asuintilaa ja samalla sieltä oli hävitetty kaikki alkuperäiset lattiat. Tilalle oli tullut mäntylautaa ja parkettia. Me lisäsimme yhtälöön vielä laatat. Varmasti toimivaa, mutta loppupelissä me itse emme tykänneet, kaipasimme jotain iäkkäämpää.

Kun päätimme alkaa etsiä sitä unelmiemme vanhaa hirsitaloa, oli yksi tärkeimmistä talon vaatimuksista se, että siellä olisi alkuperäiset lattialankut tallessa. Joko käytössä, tai uudempien lattiamateriaalien alla tallessa. Tämän vaatimuksen Arvila täytti erinomaisen hyvin. Joka huoneessa on enemmän tai vähemmän piilossa olevat alkuperäiset lankkulattiat.

Ensimmäinen huone mistä avattiin lattia oli sali. Lankkujen kanssa tarvittiin ihan raakaa voimaa, sillä pisimmät ovat yli 7 metriä pitkiä, 5cm paksuja ja leveimmät niistä n. 20 cm leveitä. Kaikki lankut olivat melko hyvässä kunnossa. Niiden käsittelyyn riitti hionta ja maalaus.
 Silloin 2005 kun maalasimme salin lattian, oli perinnemaalien valikoima lattioiden osalta aika kehnoa. Silkkaa pellavaöljymaalia ei suositeltu ja Permoa ei pahemmin kaupoissa näkynyt. Päätimme uskaltaa maalata lattian Betoluxilla. Hengittävä maali se ei ole, mutta lankuissa on niin paljon rakoja, että tiivis tuo lattia ei ole. Betoluxin kestävyys on ollut luokkaa hyvä. Sitä kuluttaa jatkuvasti koiran kynnet, kissat ja ihmiset. Tässä kuva kohdasta jossa ei ole ollut mattoa koskaan ja siitä kuljetaan kymmeniä kertoja päivässä. Pieniä kolhuja maalipinnassa on, mutta meille ne ovat sallittuja elämän merkkejä.
 Tuvan lattiaan maalia pohdittiin ehkä pisimpään. Kokemusta oli Betoluxista, Permosta ja Uulan lattiamaaleista joista kohta lisää. Päädyimme laittamaan tupaankin Betoluxin. Nyt jälkikäteen voin todeta sen hyväksi valinnaksi, mutta kolmas maalikerros olisi ehkä ollut paikoillaan. Tuvan lankut olivat itsessään kaikkein epätasaisinta laatua ja toistaiseksi se on ollut ainut huone jonne on jouduttu laittamaan uutta lankkua. Vanhoja lankkuja on lyhennetty päistään ja poistettu lahot kohdat. Lattian reunoille laitettin sitten uutta lattiaa ja se jää näin pääosin kalusteiden alle piiloon.
 Leikkihuoneen lattialankut ovat talon leveimmät, 27,5 cm leveät. Jämpti mitta, mutta sitä tosiaan ovat, tasalaatua jokainen lankku. Tässä kohtaa päätimme testata Uulan lattiamaalia joka on pellavaöljypohjainen. Muuten olemme maaliin tyytyväisiä, mutta se on todella matta. Ja jokainen teistä voi kuvitella, miten käy mattamaalille ajan kanssa. No niinpä, tuntuu imevän kaiken lian itseensä. Siksipä leikkihuoneessa on lähes koko lattian peittävä matto. Kulutusta maali tuntuu kestävän Betoluxin verroin. Mattaongelman taas voisi ratkaista lisäämällä maaliin lakkaa, mutta silloin taas menetetään sen hengittävyys.
 Kahden nuorimman pojan huone sijaitsee uudisosassa. Sinne oli luonnollinen valinta laittaa puulattia. Lattia on ihan tavallista mäntyponttia, ehkä turhan kapeaa, mutta ihan käypää uuteen tilaan. Lattia on maalattu Tikkurilan Permolla. Tästäkään maalista ei ole valittamista. Kulutuskestävyys ihan ok kun ajatellaan että on lastenhuoneessa jossa lattiaan kolahtaa vähän väliä jotain. Ja maalin alla oleva mänty on pehmeää puuta. Siinä kohtaa Permo toimii hyvin, ja jonkin verran joustaa lommon mukana eikä lohkea irti.
 Ja sitten tulevaa työsarkaa. Isännänhuoneessa on pieni pläntti lattialankkuja näkyvissä syystä että tässä kohtaa jäätyivät vesiputket ensimmäisenä talvena. Vesiputket vedettiin samantein uusiksi ja jätettiin kulkemaan toistaiseksi pinnassa. Lattiaa ei paikattu sen kummemmin koska jossain kohtaa se(kin) joudutaan repimään kokonaan auki. Tässä vaiheessa lankut ovat hyvässä tallessa lastulevyn ja parin muovimattokerroksen alla. Ja näyttävät aivan samoilta kuin muissakin huoneissa. Vesiputkien jäätyminen tuossa kohtaa ei muuten ole mikään ihme. Nyt laitetuista pellavatilkkeitä huolimatta tuolta valkoisen levyn alta ja seinänraosta käy ihan järkyttävä veto! Missä lie eristeet?
Yhteenvetona voisin todeta, että kaikkia kolmea maalia joita olemme käyttäneet (Betolux, Permo ja Uula) voisimme käyttää edelleen. Vielä maalattavia lattioita on ainakin isännänhuone ja vanhempien valtakunta, jälkimmäisessä kulutus kaikkein pienintä. Lisäksi on eteinen, mutta sen pyrimme mahdollisuuksien mukaan jättämään entiselleen, riippuen siitä kuinka hellävaraisesti lankut saadaan eristeen lisäämistä varten lattiasta ylös. Se purkurauta jolla isot lattianaulat poistetaan, ei ole kovin hellä lattioille ja lommoja syntyy.

Ja vielä kun saisi lämpimämmät säät ja pienen inspiraation puuskan, niin eteisremontti voisi alkaa.

19 kommenttia:

 1. Erittäin kiinnostava postaus, kiitos! Todella kauniit lattiat teillä kaikissa huoneissa. Minäkin ihannoin vanhoja taloja ja vanhoja lattioita, mutta asumme uudessa omakotitalossa. Rakennamme juuri yläkertaa ja väänsin kättä pitkään eri rakennusalan ihmisten kanssa, jottan saatiin lattiaan mäntylankku normaalin lastulevy + muovi + laminaatti -yhdistelmän tilalle. Nyt lattia pitäisi maalata. Maalasin viime kesänä kuistimme puulattian Betolux Akvalla ja se on kumman matta. Aiemmin olen käyttänyt Betoluxin liuotemaalia, joka oli kauniin kiiltävää. Kysymykseni sinulle siis olisi: kumpaa Betoluxia käytitte ja onko teillä kokemuksia Akvasta?

  VastaaPoista
 2. No tämä postaus sattui meillekin juuri passelista, sillä rautakauppareissulla pähkäilimme näitä maaliasioita lankkulattian osalta-tosin meille ne ovat vain lankuista tehdyt portaa ;D

  Mutta hyvää tietoa tuli silti!

  Mukavat viikonalut!

  VastaaPoista
 3. Olen ostanut Betolux Akvaa eteistäni varten, sillä sinne tullaan märillä saappailla ym. Olen vähän miettinyt sen ei-hengittävyyttä, mutta kun sen pitäisi toisaalta yrittää estää saapaskuran valuminen lattiaan.
  Kiva kuulla, että se on vähän matta, sillä vaikka nuo kiiltävät lattiat ovat kauniita, jostain syystä pidän matasta enemmän... tuo leikkihuoneen (?) sininen lattia on todella kaunis. Minulla kun ei ehkä tule olemaan ihan noin suurta kulutusta kuin teillä, mutta aina lattioihin kumminkin kulutusta kohdistuu.
  Sitten kun saan vanhat lattiat takaisin vanhaan taloon, niin tuvan lattiaa en ajatellut maalata kun ei sen lankkuja tähänkään asti ole maalattu. Maalia kun ei kerran laitettuna saa muuten pois kuin hiomalla. Olisi kiva nähdä jos lankut vaalenevat säännöllisellä suopakuurauksella.
  Vanhat lattiat ovat onnea, minäkin olen varsin tyytyväinen että ne ovat tallella ja uudelleen käytettävissä! Vanhan talon kaksi kamaria voisivat sitten saada Uulan lattiamaalipinnat, ne kun on entuudestaan maalattu. Kiitos tästä miuelenkiintoisesta empiirisen tutkimuksen julkistamisesta!

  VastaaPoista
 4. Kiitos lattiapostatuksesta! Luen tämän vielä läpi varmasti useaankin kertaan, ja aikanaan postaan minäkin blogiini lattiaratkaisuistamme (tosin siihen voi mennä tovi jos toinenkin..). ;D

  VastaaPoista
 5. Marsa: Olemme käyttäneet sitä perinteisempää Betoluxin, akvasta ei ole kokemusta. Tuo perinteinen ainakin on kiiltävää.

  Ruusa: Sattuipa sopivasti :)

  Saila: Leikkihuoneen lattia on kaunis, täytyy myöntää vaikka matta onkin. Aika mattaa on kyllä ne vanhatkin maalit joilla meidän lankut on joskus maalattu. Ei ihme että tumman punaruskea on ollut se alkuperäinen väri joka huoneessa. Viimeisemmäksi vedetty harmaa onkin sitten paljon kiiltävämpi. Lasikuistilla on vielä joku tosi vanha maali. Paksu kerros kuin mikä, mutta onhan kestävää maalia! Sitä ei maalata päälle vaikka väri ei niin kaunis olekaan. Voi että kun meilläkin olisi ollut huone missä olisi voitu jättää lankut maalaamatta. Mutta näissä oli maalia niin paljon ,että muuta vaihtoehtoa ei ollut, tai sitten olisi pitänyt höyläyttää lankut ja se on sitten jo ihan toinen juttu.

  Minnikki: Ole hyvä :) Ja kiitos tunnustuksesta, palaan siihen vielä.

  VastaaPoista
 6. Tosi mielenkiintoinen ja hyvä juttu! Se on hienoa, että sinä jaat tietoa. Vielä oma postaus vanhojen lankkujen irrottamisesta, vinkeistä ja välineistä olisi monelle netissä tietoa etsivälle tarpeen;)

  VastaaPoista
 7. Hyvä Mieli: Juuri tuo oli takoitus tehdä seuraavaksi + vielä eristäminen. Katsotaan kuinka onnistuu kun kuvat ei ole enää tällä koneella ja olen hmm. hiukan tumpelo näiden koneiden kanssa.

  VastaaPoista
 8. Meiltä löytyy samanlaiset vanhat, harmaat lattiat rakoineen ja koloineen.=) Ihanat!

  VastaaPoista
 9. Olipa hyvä kuulla tällaisestakin aiheesta. Aina olen miettinyt, miten puulattia kestää lasten ja koirien villiä menoa, mutta tämä antoi vähän toivoa. Meillä tosin mennään muovimatoilla ja laminaatilla, mutta jos joskus olis se oikeasti vanha talo...

  VastaaPoista
 10. Ihanan tunnelmalliset lattiat! Ja kiitos hyvästä postauksesta :)

  VastaaPoista
 11. Meillä täällä "uudessa" kodissamme on lautalattiat...vanhan ajan korkkimatot olivat edelliset asukkaat repineet pois...
  olivat hieoneet ja lakanneet laudat.

  Hirveesti ovat kuluneet lakkaukset ja paikoin narisevat, mutta rakastan näitä lattioita.
  Mies kovasti suunnittelee lattian hiomista ja jos ja kun se tapahtuu haluan, että lattiat maalataan.
  Ei lakata.

  VastaaPoista
 12. Sari: Raot on olennainen osa vanhoja lattioita :)

  Sissi: Kyllä se kestää, mutta onhan niitä elämän jälkiäkin.

  Sini: :))

  Irmastiina: Me lakkasiemm edellisen kodin lattiat, jotenkin sopi siihen ympäristöön. Näitä lattioita en lakkaisi mistään hinnasta!

  VastaaPoista
 13. Me ollaan kokeiltu samat maalit täällä meillä. Ja (meidän mielestä) parasta on Permo, Uulan maali olisi aivan ihanteellinen hengittävyytensä ansiosta, mutta juuri tuo mattamaisuus ja lika mikä siihen pinttyy on aivan kamalaa! Ja sitä kun on vielä keittiössä, kääk! Arvaas onko se kuin navetanlattia?! Kesällä olisi kai tarkotus, jos ehtii, niin maalata se permolla myös. Lattianpesu kummasti skippaantuu kun joutuu niin pirunmoisen työn tekemään sen eteen ja siltikään se ei puhdistu.

  VastaaPoista
 14. Saila: terveisiä naapurisaaresta Norrskatasta! Meillä on salissa ja salikamarissa niinikään täysin käsittelemättömät vanhat lankut. Niihin vuosien saatossa kaatunut jotain, ilmeisesti mehumukillinen tms. läikistä päätellen, mutta muuten kauniit. olen jostain lukenut maitokäsittelystä, mutta en ole tehnyt sitä. Luuletko, että sellainen olisi syytä tehdä? Tuvassa maalasimme Uulan lattiamaalilla, koska epäilin kuinka lankut säilyisivät siisteinä. Värit haimme Norrskatan kirkosta: viininpunainen lattia, harmaat seinäpaneelit. Kaunis yhdistelmä!

  tv Leena

  VastaaPoista
 15. AnnaRiikka: Kääk! Voin kuvitella Uulan maalin keittiön lattiassa, meillä se olisi ihan kamalassa kunnossa!

  Leena: Punainen ja harmaa kuulostaa kauniilta yhdessä!

  VastaaPoista
 16. Hei!
  Millähän sävynumerolla Betoluxilla maalatut lattiat oli? Oliko lattiamaalit-värikartasta?
  Pian pitäis maalata lattiat ja ois kiva miettiä niitä isompina pintoin, näissä kuvissa..
  Toivottavasti löytäisit tiedon jostain, olisi iso apu!
  T: Jepsu

  VastaaPoista
 17. Vielä lisäys, että myös tuon uudisosan pojan huoneen harmaanvihreää Permon sävyä utelisin?
  T: Jepsu
  Ihanat on lattiat! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jepsu. Tuvan lattia on maalattu Betoluxilla, sävy on Uulan kaakao. Valitettavasti salin Betoluxin sävyä en muista eikä tietoa taida olla missään ylhäällä, epäilen että sävy on ollut aikoinaan Betoluxin omasta valikoimasta/värikartasta.. Permon sävy on Thorvald Lindqvistin perinnevärikartan sävy 149B. Toivottavasti näistä oli apua :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)