tiistai 20. maaliskuuta 2012

Uusi lattia

Ja taas palataan aiheeseen lattia. Osin siitäkin syystä että pää on ihan tyhjä muun bloggaamisen suhteen. Pari ideaa kyllä muhii, mutta tiedä sitten kiinnostaako ketään jätteet ja niiden kustannukset.

Mutta lattioihin. Meillähän oli tarkoitus aluksi tehdä lattioille vain pinnallinen remontti. Lankut ylös, lisätään eristettä ja paperit tuulisuluksi, ja lankut takaisin. Tämä onnistui salin kanssa, mutta peräkammaritapauksen jälkeen todettiin, että mielenrauhan säilyttäminen vaatii joka lattian kunnollisen avaamisen. Mieshän meni siitä peräkammarin lattiasta läpi että humpsahti kun lankut oli poistettu. Alapuut oli täysin lahot. 15cm paksuisesta puusta oli jäljellä enää muutama sentti ja sekin ihan höttöä. Oli täysi ihme ja mysteeri miten eristeet oli pysyneet lattian sisällä. Peräkammarista ja tuvan kammarista jouduttiin uusimaan koko alapohja ihan alimpia kannatinhirsiä lukuunottamatta.


Näissä kuvissa rakentuu uusi lattia tuvan kammariin. Kannatinhirret saivat varmuuden vuoksi väleihinsä yhdet tukipuut lisää. Niiden päälle tehtiin umpilaudotus. Puutavara on kierrätetty ystävän työmaalta.

 Eristeenä olemme käyttäneet kaikissa lattioissa selluvillaa. Puhalluskone on lainattu rautakaupasta ja samasta liikkeestä on ostettu villat. Tämmöinen pieni lattia on ollut vain parin tunnin homma, tosin pölyistä se on.
 Villan päälle on laitettu paperi joka on nostettu seinille asti. Paperin päälle suoraan tuli alapohjastaan ja sivuistaan putsatut lankut. Varsinainen hionta tehtiin vasta kun olivat paikoillaan. Nuo seinille nousevat paperit on taas seinäremontissa laitettu uusien huokolevyjen alle.
Tuvassa päästiin taas helpommalla, mutta tyytyväisiä olemme siihen että tuli aukastua koko lattia. Aluksi luulimme, että tässäkin lattiassa on uusittava kaikki alimpia puita myöten, vaan toisin kävi. Mies keksi kääntää nuo puolipyöreät alapohjan puut toisinpäin, ja näin saatiin tasainen ja riittävä eristekerros sisälle päin. Samalla tarkistettiin joka puu lahon varalta.

 Ja sitä lahoahan löytyi yllättävän vähän. Vain keittonurkkauksen edestä jouduttiin vaihtamaan alapuut uusiksi. Ja meidän tyyliin, nämäkin kuvan etualan "uudet" laudat ovat kierrätystavaraa. Purettu eräältä isolta työmaalta. Pieni vaiva, mutta siten sai ilmaiset puut.
 Tuvassa jouduttiin niukan eristepaksuuden takia tekemään eristykset hiukan toisin. Selluvillan alle tuli tiukka kerros huokolevyä. Tiedä sitten auttaako se tuolla yhtään enempää, mutta onpahan laitettu. Loppu tulikin sitten samoin kuin muualla, selluvilla, paperi ja lankut.
Eroa entiseen näissä uusissa lattioissa on, vedon tunne on vähentynyt huomattavasti. Ja onhan se mukava tassutella kun tietää mitä siellä varpaiden alla on.

11 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä selventävä. Me laitoimme eristeeksi siihen yhteen lattiarempan läpikäyneeseen kamariin puukuitulevyt. Siis ensin yhteen suuntaan vierekkäin, sitten ristiin toiseen suuntaan, jotta ei synny kylmän tilan ja lattiapinnan läpi meneviä rakoja. En tiedä mikä on selluvillan eristävyys suhteessa puukuitulevyihin, mutta varmasto molemmat hyviä ratkaisuja.

  Kyllä kiinnostaa jätteet, kerro vaan! Ja myös kiinnostaa onnistuitteko bongaamaan sen vesirokon. Toivotaan parasta!

  tv Leena

  VastaaPoista
 2. Leena: Vesirokosta ei vielä tiedetä :) Itämisaika 10-21 vuorokautta, ainakin netin mukaan. Toisaalta kuulemma erittäin tarttuva ja leviää jo samassa huoneessa oleskelulla. Jätteet on vuorossa seuraavaksi :D

  Meillä selluvillaa on lattiassa vajaa 30cm paksuudelta. Huokolevyjä olisi mennyt tajuton määrä jos olisi laittanut koko paksuudelta. Mutta ohuemmassa varmasti hyvä tapa!

  VastaaPoista
 3. Joo meillä sattui miehellä pieni räknäysvirhe, tilasi huokolevyjä vahingossa paljon enemmän kuin olisi seiniin tarvinnut. Onneksi tilasi kuistia varten myös sellaisia erityispaksuja levyjä (niitäkin ihan liikaa). Siksi käytimme siihen läpikulkukamarin lattiaan liiat levyt. Hyvin on pitäneet vedon ja kylmän poissa.

  tv Leena

  VastaaPoista
 4. Olipa onni, että avasitte lattian. Sitten olisi harmittanut jos olisitte kunnostaneet ja sitten ajankanssa olisi lahot huomattu.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, tästä oli apua :) kiva kun tämmöiset remonntihommat selitetään "naisten kielellä".

  mua ainaki kiinnostaa jätteet ja niiden kustannukset -.-

  VastaaPoista
 6. Hienoa, että ootte tehneet tuon eristämishomman. Kaikkihan ei sitä tee...

  Ja jätteet kiinnostaa aina!

  Nim. Kuusi roskasäiliötä keittiössä :)

  VastaaPoista
 7. Onpa aikamoinen homma, mutta kunnioitettavaa tuo vanhan kunnostus! Ja lopputulos on varmasti upea, sellaista ei uudesta saa.

  VastaaPoista
 8. Kiitos hyvistä lattiapostauksista!!

  VastaaPoista
 9. Onpa hieno vanhan talon lattian uusimisen kuvaus.
  Sait blogistani Arkiporinaa tunnustuksen. Jaoin sitä blogeille, joissa seikkailee kissoja.

  VastaaPoista
 10. Tuo lattian avaaminen kyllä kannattaa! Kiva on vilkaista mitä materiaaleja siellä on käytetty ja onko kaikki ookoo.

  Meillä on täällä lattioiden alla purua joka on paikalliselta lankarullia valmistaneelta tehtaalta (joksus -20 luvulla toimineella, ei enää olemassa..) ja niitä hassuja rullan aihioita ja jämäpaloja on purujen seassa. Ovat kyllä veikeitä ja hassua ajatella että siellä niitä jalkojemme alla on vaikka kuinka :)

  VastaaPoista
 11. Irmastiina: No se vasta olisikin harmittanut!

  Carovarium: No seuraavaksi jätteitä. Naisten kielellä :D

  Sara: Ei se ehkä ihan välttämätöntä olisi ollut, tuskin olisimme tehneet ilman sitä präkammarin lahoa lattiaa vaan olisi vain lisätty eristeitä.

  Marsa: Minua ei varmana saisi enää millään uuteen taloon :)

  Hyvä Mieli: :))

  Paula: Kiitos, kisut aina välillä seikkailee muiden postauksien lomassa.

  AnnaRiikka: Urakka vain on ihan karmea! Se meillä viivyttää muiden huoneiden kanssa kun tietää että lattian avaamiset on taas voimille ottava juttu, ja vie aikaa... Lopputulos palkitsee, sen kun muistaisi.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)