maanantai 4. heinäkuuta 2011

Suunnitelmat uusiksi

Tänään tuli tehtyä sellainen löytö, että heitti kaikki tämän kesän suunnitelmat häränpakaraväliä. Nyt ei ole enää kiire talon raappauksella ja maalaamisella, eteisen remontoinnista puhumattakaan. Yksinkertaisesti sanottuna, olisi saanut jäädä tämä löytö väliin. Tai toisaalta, hyvä kun löytyi nyt, eikä viiden vuoden päästä.

Reipas kun olen, aloitin aamu-ulkoilun testaamalla miten maali lähtee vanhempien valtakunnan kohdalta ulkovuorauksesta pois. Hyvinhän se lähti, jopa niin hyvin että jäi pala ulkovuorauslautaa käteen. Ja kun kerran se lähti hyttysen voimin irti, kokeilin myös ikkunan alla olevaa karmilistaa. Sama tulos, käteen jäi. Alta paljastunut kaameus ei naurattanut eikä huvittanut tippaakaan, seinä on umpilaho.

 Ampiaispesiä on useampi, tässä niistä pienin. Suurin on vauvan pään kokoinen.
 Onneksi ei ole ketään kotona. Tuon pesän takana on vielä yksi pesä, se suurin. Sen asukeista en tiedä enkä viitsinyt edes testata onko siellä ketään.
 Ihan jauhona koko hirsi. Vielä on arvoitus montako hirsikertaa menee vaihtoon ja miltä matkalta. En uskaltanut purkaa enempää ettei tule koko seinä päälle pahimmassa tapauksessa.
Ja jos nyt luulette, että ketutuskäyrä on tapissa, niin ei ole. Jos tämä olisi tullut vastaan remontin alkumetreillä niin itku ja huuto olisi ollut melkoinen. Nyt totesin rauhallisesti että pistetään vähän suunnitelmia uusiksi ja korjataan seinä. Kuusi vuotta kun tässä on remppaa tehty niin ei siinä yksi laho seinä tunnu missään. Nyt tietää, että hirsiseinän korjaus on yksinkertaista kun mikä. Vanhat pois ja uutta tilalle. Uuden hirren ulkonäöllä ei ole merkitysta, kunhan on tervettä. Sinne se jää taas seinäpaneloinnin alle piiloon.

Lisää tilannetietoa kunhan saadaa seinää lisää auki.

20 kommenttia:

 1. No kökkelit!

  Onneksi kaikki on korjattavissa! Ja heh, kun joskus näissä taloissa joku pieni juttu menisi ihan tuosta vaan. Ilman ylläreitä. Tylsää vaan, että yllärit on lähinnä enemmän sääntö kuin poikkeus.

  VastaaPoista
 2. nanna: Kökkelit just! Ja häiritsee ihan vietävästi kun ei tiedä vielä miten laaja tuho on kyseessä. Ötökkää siellä on ainakin vilistänyt joskus ja paljon. Jos jotain positiivista, niin tuota seinää ei tarvii raapata enää, menee kaikki panelit uusiksi!

  VastaaPoista
 3. Mä oon ajatellut, että eihän tässä uutta ostettukaan, ensimmäisen ketutuksen jälkeen osaa jo ottaa lungisti nää hommat :)

  Toivottavasti teidän vauriot ei oo isot! Meillä on kans ulkolaudoitus purkamatta, eli ei tiedetä vielä millainen urakka on edessä...

  t. Kohtalotoveri

  VastaaPoista
 4. Ihailtava asenne...☺

  No, onneksi saa korjattua.

  VastaaPoista
 5. Heh, jos mä olisin sä, olisin jo puolihekumoissa tutkimassa tuhon laajuutta :) Sellaisella raivouholla lentelisi ulkolaudat.

  Olen nimittäin vähän jotain samaa kypsytellyt täällä kotona. Olkkari on yhtäkkiä alkanut dunkkaamaan tunkkaiselta ja on kyse vain passelista hetkestä, kun alan kankeamaan lattialautoja irti ja katsomaan löytyykö sieltä jotain ylläriä.
  Luonnollisesti kaikkien mielestä aivan järkyttävän suuri asia ja mun mielestä sarjassaan pikkujuttuja :-)

  VastaaPoista
 6. Piti vielä sanoa, että toi teidän tuho on varmaan vaan tuossa ikkunan alla. Pellit on puuttunut tyyliin 100 vuotta ja vesi liristellyt siitä sisään. Näin oli ainakin meillä ja tuho tosissaan vain metsänpuolen (varjon) ikkunan alla, jossa aurinko ei ollut kuivatellut seiniä.

  VastaaPoista
 7. Auts!! Toivottavasti vahinko ei ole suuren suureksi levinnyt! ♥

  VastaaPoista
 8. Jaksamista korjailuihin!! Harvoin suunnitelmat menee niinkuin on suunnitellut. Ylläreitä on aina, pieniä tai isoja!

  VastaaPoista
 9. Aijai, ei kiva ylläri!

  Mutta hei, asenteella etiäppäin :)
  Jaksuja remppaan täältäki.

  VastaaPoista
 10. Samaa mieltä kuin Nanna, varmasti laho vain ikkunan alta:) Tsempit sinne! Kyllä se ketutuskäyrä lähtee taas laskuun;)

  Meillä vaihdettiin taloon pari viikkoa sitten hirsi jos toinenkin;) Hyvin onnistui ja ihmeen nopsaan!

  VastaaPoista
 11. Joo, ikkunan aluset taitavat olla ne herkimmät paikat, alimpien hirsien ja piippujen ulosvientikohtien ohella. Toivotaan että selviätte parilla hirrenpätkän vaihdolla. Meillä ylläripaikka oli nimenomaan uunin kohta; vesi oli päässyt joskus lirisemään piipunkuvetta alas ja lahottanut alimpaa hirttä :-(

  -Solja

  VastaaPoista
 12. Nonni, semmosta sitten :/

  Onneksi on korjattavissa ja asiantuntevat korjaajat!

  Tsemiä!

  VastaaPoista
 13. SuperSanna: No uuden kanssa sitä vasta ketuttaiskin, nyt tästä selvitään todennäköisesti muutamalla uudella hirrellä, ei jaksa enää elämöidä :))

  Irmastiina: Eipä tässä oikein muutakan voi kun ottaa lunkisti, vaurio on ja pysyy vaikka kuinka riehuis :D

  nanna: Mä en uskalla mennä repimään auki kun korjaamaan pääsemisestä ei ole tietoa. Mies on jalkansa takia nyt pois pelistä. Toivottavasti on todellakin vain ikkunavuoto ja siitä alaspäin lahoa. Pelkään vain että enemmän kun lasikuistin katto huiskii vedet juurikin tuon kohdan viereen. Sittenhän sen näkee kun saadaa moottorisaha hommiin. Tunkkaisuudesta muuten että en tiedä onko sitä ollut tänä kesänä hirsitaloissa enemmän kun minun mielestä meilläkin on tunkkaisempi sisäilma kuin yleensä. Voikohan helteet tehdä ettei painovoimainen ilmanvaihto oikein toimi? Heti on raikkaampaa kun voi tuulettaa kunnolla ja on tälläinen viileämpi päivä.

  Peikkotyttö Hanna: Sitä toivotaan!

  Koivurinteen rouva: Sitä on jotenkin jo tottunut että yksi remontti laajenee ja rönsyilee aina sinne ja tänne. Tuleepahan sitten entistä ehompi seinä!

  Onnenkyynel: Kiitos :)

  Mari: Vaihdoitteko hirret itse vai oliko palkkamiehet hommissa? Oliko niin yksinkertaine homma kuin sanotaan?

  Solja: Riskipaikkahan tuokin oli kun ei myöskään ollut päässyt seinä kuivumaan syreenin takia. Toivottavasti jatkossa kuivuu kun syreeni on pois.

  Ruusa: Asiantuntevista en tiedä, mutta eiköhän se kuntoon tule :))

  VastaaPoista
 14. Reipas asenne! Minä masennuin jo heti kättelyssä, kun aloin lukea!

  Osaatteko te itse vaihtaa hirsiä? Laittaa uusia poistettujen tilalle? Kun tuo sama näky oli meidän saunassa ja sen kanssa on nyt mietitty, että mitähän ne hirsiammattilaiset mahtaa kustantaa.

  VastaaPoista
 15. Olipa lykkynen, että hoksasit.
  Toivottavasti ei tule kovin suurta uutta lovea talonlaittobudjettiin.

  Kuinka toipuu sun miehen jalka?

  VastaaPoista
 16. Susanna: Ei harmainta aavistustakaan kuinka hirren vaihto tehdään, mutta siinähän sitä tehdessä oppii :)) Budjetti ei salli nyt vieraan työvoiman palkkaamista. Ensin täytyy vielä tarkastaa paljonko korvaushirttä tarvitaan ja hankkia ne hirret jostain. Ensin sana kiertämään kylälle jos ei tarvitsisi lähteä Metsänkylännavettaan asti.

  Sirkku: Vielä ei tiedetä kuinka pahan loven tekee, raha on rahaa, lähinnä harmittaa se aika mitä tuossa tuhraantuu. Vuoripaneliakin on vähän jemmassa ja se toivottavasti riittää. Sitä ei sitten vaan maalata vielä pariin vuoteen jotta saa rauhassa asettua.
  Jalka voi olosuhteisiin nähden hyvin, tuo vaan kun ei malta jäädä potemaan sitä jalkaansa.

  VastaaPoista
 17. Asenteestasi otan oppia:) Meillä täällä juuri edellisen kodin kohdalla tapahtunut kaupan purku...eli olemme kahden talon omistajia nyt. Edellisessä talossamme löytyi alapohjasta kosteutta ja asia on nyt prosessissa! Asennetta on täytynyt etsiä viime kuukausina.

  VastaaPoista
 18. Johan olikin yllätys!

  Minullekin kieltämättä tuli heti kuvia katsoessa mieleen, että olisikohan ongelma tuossa ikkunoiden alla ja moni muu näemmä veikkaillut samaa. Kunpa olisi näin! :)

  Paljon paljon tsemppiä teille!!!

  VastaaPoista
 19. Oivoi, tsemppiä sinne! Tietysti sitä toivoisi, että yllätykset tulisivat siinä remontin alkuvaiheessa, mutta onneksi hirsitalot on tehty niin, että vaurioita voidaan korjata. Ja toivottavasti ampparit ovat nyt löytäneet pikkuisen paremman paikan asua :)

  VastaaPoista
 20. Voi apua... Onneksi sun asenne on positiivinen, mä olisin varmasti jo hermorauniona. :0

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)