lauantai 16. heinäkuuta 2011

Saalis

Lupaukseni itselle piti. Tai tuli siitä vähän poiketua ja kitkettyä mansikkamaa ja kasvimaa. No, niiden kitkemisessä ei mennyt kuin vartti, helppo homma.

Ahkerasti kun olin rikkaa hävitellyt, palkitsin itseni täsmähyökkäyksillä kasvimaan antimien kimppuun. Tässä tämän päivän saldo, eipä tarvitse lähteä muutamaan viikkoon torille ostoksille kun oma maa antaa taas satoaan.
 Kuopus löysi vasta kitketyltä mansikkamaalta vielä muutaman mansikan vaikka sieltä jo litran keräsin. Mikä siinä muuten onkin, että ne kauden ekat ja vikat mansikat on aina niitä parhaimman makuisia. Tänään kerätyt oli makeudessaan ihan huippuja.
 Kasvimaa on nyt rehevimmillään. Ylälohkolla ei paljoa kulkutilaa ole vaikka välit tuli jätettyä muka kovinkin reiluiksi. Aina sama juttu. Tänä kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa koristekurpitsaa ja nyt huomasin siinä ensimmäisen kukan. Toivottavasti kehittyy kurpitsaksi asti.
 Alalohkolla on ihan yhtä rehevää. Porkkanat on aikaista lajiketta ja sen kyllä huomaa, satoa saa alkaa syömään jo ihan huoletta. Pojat tykkää hakea porkkanat suoraan maasta ja syödä ne sellaisenaan pesun jälkeen. Eipä voisi enää tuoreempaa olla.
 Sipulit kasvaa tänäkin vuonna hyvin. Reilu 100 kappaletta on tulossa jos kaikki pysyy hyvinä eikä toukat iske. Kasvimaallahan ei käytetä mitään torjunta-aineita ja lannoite on kanankakkaa. Luomu on hyvää, mutta joskus sitä kiusaa erilaiset tuholaiset. Tänä vuonna hernesato jäi kovin pieneksi ja matoisaksi verrattuna viime vuoteen. Aina ei voi kaikkien kanssa onnistua.
 Lopuksi vielä kuva kasvimaan viereisestä joutomaasta joka on nyt kertaalleen raivattu ja odottelee taas konetta maata muokkaamaan. Tähän on tarkoitus laittaa muutama kirsikka- ja luumupuu, niitä suojaamaan kuusiaita, rivi karhunvattua ja muutama puska pensasmustikkaa. Loppu sitten ihan vaan nurmikolle. Tänä kesänä tuskin ehditään tehdä muuta kuin suunnitella.
Huomenna lupasin viedä pojat vattupuskien kimppuun. Joutomaiden villivadelmat antoi satoa sen verran, että ainakin pitää käydä tarkistamassa lähistön vattupaikoilta joko olisi kypsiä marjoja.
Tänä vuonna on ainakin näille leveysasteille tulossa vadelmaa ihan mukavasti.

6 kommenttia:

 1. Ihana saalis! Minäkin olen jo jonkin aikaa kerännyt maaltani sipulia ja uutta perunaa, vaikka se pientä on, ei sekään haittaa. Hienoa kun voi kasvikset käydä noutamassa pihalta.
  Tuosta sainkin idean, että voisinkin kääntää tulevan hedelmätarhan paikan jyrsimellä. En ole vielä miettinytkään, miten sen raivaisin (heinää, horsmaa, nokkosta ja vattupusikkoa). Paras kai yrittää niittää ensin ja sitten jyrsiä. Kiitos ajatuksesta!

  VastaaPoista
 2. Voi mikä ihana saalis....ja mikä ihana aitta...☺

  VastaaPoista
 3. Saila: Mekin ajattelimme että muokkaillan tuota joutomaata nyt ihan rauhassa, vaikka useammankin kerran jotta saadan heinät, nokkoset ja muut kuolemaan.

  Pientä on vielä meidänkin peruna, mutta hyvää!

  Irmastiina: Aitta on kiva, tosin huonossa hapessa. Parin vuoden sisään on alitettava sen restaurointi jotta ei lahoa täysin.

  VastaaPoista
 4. Ahkeran näköinen kasvimaa! Meillä ei ole vielä edes siemenet mullassa:D :P

  VastaaPoista
 5. Kyllä on komea kasvimaa! Meidän kasvimaasta ei todellakaan viitsi kuvaa laittaa... :) Vaikka hyvin siellä pottu ja sipulit kasvavat.

  VastaaPoista
 6. Leena ja Mari: Kasvimaa on mun viides lapseni :DD, ihan oikeesti se on paikka missä rentoudun. Muutama hetki rikkaruohojen kuopsutusta ja kaikki on taas maailmassa hyvin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)