maanantai 6. kesäkuuta 2011

Jättiläisen kuhnepytty

Koululaisten kesäloma aloitettiin miniretkellä. Hyppäsimme koko poppoo autoon ja suuntasimme nokan kohti Askolaa. Jos nyt joku ei tiedä missä sellainen paikka on, niin sijaitsee Uudellamaalla. Siinä Orimattilan ja Myrskylän kupeessa. Jokatapauksessa noilla seutuvilla on upea nähtävyys, hiidenkirnut.

 Muisti toimi kerrankin ja kertoi paikan vilisevän hyttysiä, aivan megalomaanisesti. Mukaan napattiin pitkät lahkeet, hyttyskarkotteet ja vieläpä kevyet takitkin. Takkeja pojat eivät huolineet, mutta karkotetta sumutettiin ahkerasti.
 Reitiksi valittiin lyhyempi vaikka ei kävelymatka ollut niin pitkä siitä parkkipaikalta. Opaskyltin mukaan 700m.
 Vaikuttavaa, vedellä, jäällä ja yhdellä kivellä on valtava voima.

 Kirnuista suurin on nimeltään jättiläisen kuhnepytty, syvyyttä yli 10 metriä, leveyttä muutama. Onneksi ympärillä oli tukevat kaiteet.
 Maasto on tuolla aika haastavaa. Rattailla ei pääse ja polut on ihan sellaista kivikantopolkua, kunnon metsäpolkua. Puuportaat ovat kapeat ja sateella taatusti liukkaat.

 Lopussa on vielä itse hiisi. Tai oikeasti tämä on polun alussa, mutta naamansa on tulosuuntaan päin. Meidänkin pojat vei hiidelle pari käpyä syötäväksi etteivät itse joudu sinne suuhun.
Ihana kun pienemmät on vielä sen ikäisiä että iskän syöttämä pajunköysi uppoaa ainakin hetken verran. Vanhin veli sitten viimeistään palauttaa nuoremmat maan kamaralle.
Suosittelen kesäretkikohteeksi jos ette ole vielä kuhnepyttyyn ja muihin kirnuihin tutustuneet.

6 kommenttia:

 1. Tuo hiisi on mainio :-D
  Hiidenkirnut ovat vaikuttavia, jopa pienetkin, on niitäkin kivi aika kauan pyörittänyt. Hurjaa että tuonne pääsee laskeutumaan tikkaita!

  VastaaPoista
 2. No voi hiisi, enpä tiennyt tuollaista paikkaa olevankaan. Kiva kun kerroit =)

  VastaaPoista
 3. Olen tuolta läheltä kotoisin, ja Askolan Hiidenkirnut piti melkein joka kesä käydä tutkimassa. Joo, ja portaat ovat liukkaat. Ja jyrkät. Yhtenä jouluna (!!) kuskasin sinne vierasta Englannista, ja sanoin, että pitää olla kunnon kengät. Korkokengillä hän sitten saapui.. en uskaltanut edes lähelle portaita hänen kanssaan, kun tuumin, että eukko on kohta pää edellä siellä kuhnepytyssä! Jostain syystä muisti tämän kohteen pitkään..

  Iiris

  VastaaPoista
 4. Saila: Tuolla on muutenkin upeat kalliot, ja ne maisemat sinne porvoonjokilaaksoon... Kaikin puolin näkemisen arvoinen paikka!

  Janita: Nyt heti sinne kesäretki.

  Iiris: Ulkomaalaisille varmana vielä vaikuttavampi paikka, korkokengissä etenkin :D

  VastaaPoista
 5. Ihan vaan, jotta voit korjata tekstisi. Nuo Hiidenkirnut sijaitsevat Askolassa, ei Pukkilassa. Upea on paikka, kannattaa käydä.

  VastaaPoista
 6. Mäkin meinasin tulla korjaamaan, että eikös ne ole Askolassa (ja nyt taputat ilahtuneena käsiäsi mun yleissivistyksestä). Olemme käyneet muutaman kerran. Ja viety niitä ulkomaanserkkuja paikkaa katsomaan:)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)