perjantai 14. kesäkuuta 2024

Tekemistä on riittänyt

Olen yrittänyt olla kaiken liikenevän ajan puutarhassa. Olen kantannut, kitkenyt, kaivanut jakotaimia, leikannut kuivia oksia, kastellut, istuttanut ja taas kitkenyt. Tykkään siististä puutarhasta, mutta sen pitää olla siisti etenkin Avoimiin puutarhoihin sunnuntaina. Nyt puutarha on valmis, enää pitää leipoa kahvilaa varten. Siihen olen varannut lauantaina ja sunnuntaiaamun.

Postauksen aiheita olisi vaikka kuinka, jätetään niitä ensi viikolle kun aikaa on enemmän. Nyt sekalaisia kuvia sieltä täältä.

Ostin viime vuonna Mustilan taimipäivästä vaaleanpunaisena kukkivan enkelinperhoangervon. Se on ehkä hiukan ahtaassa kohdassa, siirretään myöhemmin toisaalle. Ihan vieressä kasvaa samaisena päivänä hankittu valkoinen näsiä, se saa jäädä mutta angervo siirtyy.
Väinönputken siemenkasvatukset selvisivät talvesta hienosti. Kaksi taimea kukkii parhaillaan tiilikasvihuoneen vieressä. Kolmas ei kuki, mutta on hengissä. Näistä pitää muistaa kerätä siemenet talteen jotta saan uusia taimia, väinönputki kun kuolee kukkimisen jälkeen. Sen siemenet ovat joidenkin pikkulintujen herkkua, viimeksi kun pensas kukki, linnut tyhjensivät kasvin siemenistä parissa päivässä.
Pioniaika on alkanut. Tässä kukkii 'Rasberry Sundae' ja nimetön tummempi punainen. Se sopii hyvin yhteen taustan punaisten kirjolupiinien kanssa. Joten vahingossa saatu väärä lajike ei ollut tässä kohtaa suuri tappio.
Vaihdoin lehtikompostin sisällön laatikosta toiseen. Samalla sain toisesta laatikosta kaavittua viimeiset lehtimullat käyttöön. Enimmillään lehdet maatuivat tuossa kolme vuotta. Seassa oli paljon vaahteran lehtiä jotka hidastavat prosessia. Hidas prosessi ei itseäni haittaa, minulla on aikaa odotella hyvää multaa.
Suoja-aidanteeksi istutetut saarnivaahterat kasvavat hitaasti. Näiden kanssa en malttaisi odottaa. Tuulensuojaa ja varjostusta tarvitaan mieluiten heti. Nyt huomasin uutta vuosikasvua tässä korkeimmassa saarnivaahterassa peräti 35cm. Uskalsin ottaa niiltä jänisverkot pois, ehkä tähän aikaan vuodesta jänikset eivät uskaltaudu pihapiiriin.
Sedum ochroleucum 'Red Wiggle' kasvaa kohisten. Siirsin sitä kokeeksi paikalle jossa kasvaa siirretty juhannusruusu. Tämä maksaruoho saisi peittää alan ennen kuin ruusu ehtii sen tehdä. Kuvassa näkyy parin vuoden kasvu ja olen tuohon istuttanut yhden taimen jonka jaoin kolmeen pieneen osaan. Olen joutunut kitkemäänkin pois sillä en halua, että se peittää liikaa hiekkakäytävää tai liljoja. Kotiloita maksaruoho ei ole kerännyt, se on siihen liian auringossa.

Mukavaa viikonloppua puutarhassa ja jos ehdit, poikkea kylään sunnuntaina.
 

16 kommenttia:

  1. Söpöläinen tuo vaaleanpunainen perhoangervo! Voi miten ihanalta siellä näyttää. Mukavaa viikonloppua, toivottavasti sää suosii sunnuntaina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on söpöläinen. Sääennusten näyttää kivalta sunnuntain osalta, juuri sopivasti lämpöä, ei liikaa eikä liian vähän.

      Poista
  2. Kiva, että pionitkin avautuivat sopivasti juhlistamaan sunnuntaista puutarhapäivää. Toivotan sinulle runsaasti innostuneita kävijöitä ja poutaa heitä hellimään.

    VastaaPoista
  3. Sain eilen juuri väinönputkea, kolme alkua. Toivottavasti saamme niistä hienot isot kasvit puutarhaamme. Tammen- ja vaahteranlehdet kompostoituvat nopeasti, jos ne silppuaa ruohonleikkurilla ennen kuin laittaa kompostiin. Itse jätän pääosin kaikki maahan syksyllä lierojen ruuaksi. Kolmeen kertaan eri suuntiin leikkaaminen silppuaa ne niin helposti hyödynnettäviksi, että keväällä ei ole juurikaan mitään jäljellä lumien sulettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin on hyvä tapa. Täällä meillä lehdet menee minun mielestäni hukkaan nurmikolla joten haravoin osan pois. Se multa mitä niistä tulee, on kultaakin kalliimpaa, kunnon lehtimultaa. Toki jos pistäisi lehdet silpuksi, maatuisivat nopeammin. Yleensä vain ketään ei enää siinä vaiheessa huvita tehdä puutarhassa mitään ylimääräistä.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos, sitä toivon. Paikallinen lehti teki jutun puutarhasta, sekin voi tuoda väkeä meille.

      Poista
  5. Mukavaa avointen ovien puutarhapäivää laita kuvia myös sisältä ja aitasta, kiitos

    VastaaPoista
  6. Uskon hyvin, että sinulla on riittänyt kiirettä puutarhassa. Minä olen tällä viikolla tehnyt kaikkia noita mainitsemiasi töitä ja onneksi moni kohta on siistiytynyt - mutta vielä on kesken. Remontti katkaisee usein työn, kun pitää sanoa toiveita eri asioihin.
    Sinulla on ihan varmasti kaikki tip top ja sunnuntain vierailla riittää katsottavaa. Meidän sunnuntai on vielä mietittävänä. Haluaisin käydä jossain ja toivottavasti se onnistuu.
    Oikein hyvää päivää Avointen merkeissä, toivottavasti sää suosii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös nauttinut puutarhassa työskentelystä. Moni projekti on edennyt, tänään sain istutettua uuden puun ja siirrettyä pari kasvia. Heinäkuussa kun alkaa remontti, niin sitten ehtii olla vähemmän puutarhassa.
      Toivottavasti pääset puutarhavierailulle, on aina mukava päästä näkemään muiden puutarhaideoita.

      Poista
  7. No kyllä on kaunista siellä ja ihania kasveja😍 Tuo perhoangervo ja viimeisen kuvan Sedum erityisesti. Toivotaan sunnuntaille poutaa teidän puutarhan ylle☀️ Minä jätän nyt avoimet väliin ja keskityn saattamaan terassin maalauksen loppuun ja jos suinkin ehtisin niin kaikki keväällä tulleet taimet on vielä istuttamatta😅

    VastaaPoista
  8. Varmasti kiirettä on piisannut. Mukavaa avointen päivää.

    VastaaPoista
  9. Ihanan kaunista ja kesää parhaimmillaan siellä.

    VastaaPoista
  10. Vaalenapunainen perhoangervo näyttää kyllä vieläkin ihanammalta kuin se perusvalkoinen, menee kauppalistalle:)
    Ihanaa avointen puutarhojen päivää!

    VastaaPoista
  11. Upea väinön putki . Meillä on kolme vuotinen komposti ja nyt multaa tulee joka vuosi kahdesta paikasta .Bio kompostista tulee kahden talven jälkeen tänä vuonna eka kertaa ja sitten taas ensi vuonna .Meillä on niitä jälkikompostoreja kaksi .
    Hyvää avointen päivää .

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)