tiistai 4. kesäkuuta 2024

Matalat iirikset

 Tykkään valtavan paljon iiriksistä. Nykyisin olen viehtynyt erityisesti matalista iiriksistä, yleensä ne ovat iiris pumila - ryhmää. Monesti taimimyymälöissä saattaa lukea vain iiris ja sitten lajikkeen nimi. Hetki menee netistä tarkistaessa, onko kyse kuinka korkeasta iiriksestä, pienen myyntikokoisen taimen lehdistäkään sitä ei pysty aina päättelemään.

Tämä on ostettu puutarhamyymälästä nimellä iris pumila 'Red Heart' viime vuonna. En tiedä onko se, netissä näyttää vähän erilaiselta ja myyntikuvassakin oli liila alue paljon tummempi. Oli miten oli, on tämä oikein kivan värinen.
'Gingerbread Man' minulla on kasvanut jo monta vuotta. Paikka on hitusen huono, harkinnassa on siirto kunhan uusi paikka valmistuu. Tai teen niin, että siirrän osan ja kun kestävyys uudessa paikassa on varmistettu, voin siirtää loput taimista.
Tämän iiriksen nimilappu on hävinnyt. Alunperin se on Päivölästä. Tekee muista matalista poiketen paljon sivukukintoja. Tykkään tämän raikkaasta väristä.
Uudella kasvihuoneella on tämän kesän todellinen yllättäjä, vaaleanpunainen iiris. Sen nimi ei ole varma, joten en lähde arvailemaan mitään. Edellisessä paikassaan tämä teki yhden kukan vuosittain. Tässä uudessa paikassa iiris on levinnyt kiitettävän paljon ja teki paljon kukkia.
Ehdottomasti kaunein iiriksistäni. Ainakin juuri sillä hetkellä kun kukkii. Ensi viikolla se voi olla joku toinen iiris.
Vuosia sitten virolaiselta myyjältä ostettu iiris. Tälläkään ei ole nimeä. Tämä on se iiris joka teki siementaimia ensi kertaa. Jännittää nähdä onko kukka erilainen vai samanlainen kuin emotaimella.
Iris pumila 'Cherry Garden' on jo muutaman vuoden vanha. Se tuppaa jäämään muiden kasvien jalkoihin joten tälläkin voi olla siirto edessä. Samalla saisi jaettua tiivistyneen kasvuston.
Iiris 'Webelos' on parin euron löytö Mustin taimipäivästä. Tämä on levinnyt paljon hitaammin kuin vaaleanpunainen iiris, saisi kasvaa minun puolesta nopeammin. 

Tänä vuonna jäi kukkimatta keltainen iiris 'Gracchus', sekin vaatii uutta paikkaa sillä kuolanpioni on kasvanut sen päälle. Iiris ei tykkää kasvaa muiden kasvien varjossa vaan tarvitsee paljon aurinko varpailleen. Ja istutus aina alueen etelänpuoleiseen reunaan, ei pohjoiseen, siinä minun vinkkini kukintaan. Osa kyllä kukkii varjoisemmassakin, mutta eivät kaikki lajikkeet.


16 kommenttia:

  1. Todella kauniita ja miten monenvärisiä. Minä en ole päässyt sinuiksi iiristen kanssa, en osaa niitä kasvattaa, hävitin loputkin muutama vuosi sitten, eivät kukkineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä iirikset viihtyvät hyvin. Puutarhani on pääosin paahteinen ja siitähän iirikset tykkäävät.

      Poista
  2. Minulla on myös paljon iiriksiä mutta tätä matalampaa vain kahta väriä .Sinulla on todella kauniita värejä kadehdin 🤪

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivoja värejä on löytynyt. Katson aina puutarhamyymälöissä iiristen valikoiman sillä silmällä, että löytäisin uuden matalan lajikkeen jota minulla ei vielä ole.

      Poista
  3. Todellisia kaunottaria. Pitääkö näille olla kostea ja varjoisa paikka? Minä en ole saanut näitä Iiriksiä kasvamaan ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiriksille pitää olla aurinkoine paikka, mielellään etelän suunta. Eikä niiden varpaita eli juurakkoa saa peittää mullalla.

      Poista
  4. Johan on upea vaaleanpunaisten iristen ryhmä. Oikea kaunotar. Hieno on Cherry Gardenkin. Toivottavasti löydät sille mieluisan paikan, jossa se räjähtää kukkimaan joukolla.
    Irikset ovat mainioita kasveja. Tanakoita, ei tarvitse korkeitakaan yleensä tukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaleanpunainen kukki upeasti tänä vuonna. Se on kaunotar, tai vähän sellainen kaunis hempukka. Cherry Gardenin väri ei tule koskaan kuvissa hyvin esille, kameran linssi vääristää väriä.
      Se on totta, että ovat mainioita, tanakoita ja eivät vaadi muuta hoitoa kun jakamista joskus.

      Poista
  5. Ah, nämä ovat niin ihania! Ja hienosti osa niistä leviää, sinulla on taito sijoittaa ja hoitaa niitä juuri oikein. Osa on aivan ihanan raikkaita, jaan mielipiteesi, ja osa tosiaan sitten jännittävän värisiä tai muuten vain ihania. Onkohan näissä iiriksissä mitään ruman väristä olemassakaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, iiriksissä ei ole ruman värisiä. Olin tässä kolme päivää pois kotoa, ja heti oli auennut lisää iiriksiä, niitä korkeampia. Kiire kuvata ne kaikki.

      Poista
  6. Sinulla on paljon erilaisia hienoja iiriksiä. Kauniita ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään iiriksistä todella paljon, ne viihtyvät meillä.

      Poista
  7. Oi, mitä iiriksiä! 'Gingerbread Man' ei ole värinsä puolesta suosikkini mutta nimi sillä on hauska. Kaikki muut ovat toinen toistaan kauniimpia. Ihailen aina sitä, miten te muut saatte kurjenmiekat kukkimaan noin komeasti. Täällä ei onnistu ei sitten millään, joten tyydyn ihailemaan sujuvasti muiden iiriksiä.

    VastaaPoista
  8. Ihania, ja erikoisenkin värisiä sinulta löytyy! Meillä talvi vei suurimman osan iiriksistä, harmittaa. Täytyy keksiä parempi paikka ja ostaa uusia taimia.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)