sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

#suuntanaomavaraisuus, kesäkuu 2024, omavaraisuus remonteissa

 Jo pidempään blogiani seuranneet tietävät, että meillä tehdään kaikki kunnostukset ja remontit pienellä budjetilla. Talon ja ulkorakennusten korjaamiseen emme ole ottaneet lainaa, vaan ne on aina toteutettu olemassa olevien varojen ja säästöjen turvin. Suunnittelulla, kilpailuttamalla ja muutamalla onnenkantamoisella olemme päässeet kunnostuksissa hyvin vähäisillä kustannuksilla. Kolme muutakin syytä on.

1. Älä korjaa sellaista mikä ei korjausta kaipaa. Opettele tekemään itse.

2. Hyödynnä jo olemassa olevaa.

3. Käytä käytettyä (etenkin vanhoissa rakennuksissa).

Liiteri ostohetkellä aika tasan 19 vuotta sitten. Kaipasi melko nopeaa kunnostusta, tai rakennusta ei kohta enää olisi.
Kunnostuksen jälkeen. Vanha katto purettiin pois, muutama seinälauta uusittiin. Maalasimme liiterin ja lisäsimme päätyyn vanhan ikkunan. Liiteriä suoristettiin ja perustuskiviä uusittiinNäillä toimenpiteillä liiteri on edelleen käytössä. Ei kannattanut purkaa ja rakentaa kokonaan uutta.
Eteinen ennen sen kunnostusta.Halusimme ehdottomasti säilyttää vanhan katon ja seinän paneloinnin kuten myös lankkulattian. 
Niinpä mies putsasi katon, minä rapsutin paneeleista vanhat maalit sentti kerrallaan. Lattia nostettiin ylös eristeiden uusimista varten ja vanhat lankut kunnostettiin. Ovi haettiin Pertunmaalta, se kuuluisan epäonninen keikka missä myytiin vanhoja peilovia karmeineen. Perillä selvisi, että yksi ovi ja karmi täsmää toisiinsa. Se on nyt kuvassa.
Seinät on pahvitettu, mutta ei pinkopahvilla vaan halvalla rakennuspahvilla. Pahvin maalasin kaikista jämämaaleista yhteen sekoitetulla maalilla, tuli juuri hyvän sävyinen siniharmaa.
Olen opetellut kunnostamaan ikkunoita ja niitä on tullut kunnostettua kymmeniä pokia. Suurin urakka oli navetan ikkunoissa. Pohjoisen ikkunat olivat vielä kunnostettavissa, mutta etelän puoleiselle seinustalle mies opetteli tekemään uudet pokat itse. Puutavara löytyi omista varastoista, olimme saaneet ostaa vähän aikaisemmin erään huvilan työmaan ylijäämäpuutavaran. Sitä puutavaraa muuten riittää edelleen vaikka osa on käytetty myös pojan remonteissa. Säästimme pokien itse tekemisellä noin tuhat euroa.
Samainen ikkuna kunnostettuna ja samainen kunnostaja ikkunassa heijastumana. 
Meillä on onneksi ollut aikaa. Olemme asuneet tässä 19 vuotta eikä kaikki ole vieläkään valmista. Se on ollut myös hyvä asia, on ollut aikaa miettiä rauhassa, elää talossa ja tutustua sen ominaisuuksiin. Kiireellä tehdyillä remonteilla ei saa mitään hyvää aikaiseksi.

Kuvassa on isännänhuone joka kunnostettiin viime vuonna. Kuva on otettu remontin aloituspäivänä, kun sisään oli kannettu muuttolaatikot.


Isännänhuone tällä hetkellä. Tässäkin huoneessa tehtiin säästävä remontti, kuvassa näkyy takan edessä katossa erilainen paneeli. Siinä on vanhan vesivahingon jälki ja sen vahingon paikkaus menneiltä ajoilta. Meidän mielestä koko kattoa ei tarvitse vaihtaa sen takia, kun katto maalattiin, ei kohta kiinnitä mitään huomiota. Lattia avattiin, lankut kunnostettiin. Eristettä lisättiin, mutta pääosin vanha toimiva eriste jätettiin paikoilleen. Lisää remontista voi lukea isännänhuone- tunnisteen alta.

Tämän kesän urakka on suuren makuuhuoneen kunnostus, se onkin talon viimeinen kunnostamaton huone. Huoneen remontti tehdään edellisten tapaan, säästäen ja pienellä budjetilla. 

20 vuotta kunnostusta niin kierroksen voi aloittaa alusta. Osa lankkulattioista kaipaa uutta maalia, salin voisi tapetoida uudestaan, ulkomaalaukset huoltaa ja niin edelleen. Vanhassa talossa ja pihapiirissä asuminen tietää ikuista työtä. Se on toisaalta meidän oma valinta, tämä elämäntyyli sopii meille.

Postauksia luotsaavat tuttuun tyyliin Tsajut ja Korkeala. Alle päivitän linkit muiden postauksiin sunnuntain aikana. edit. Linkit lisätty.

Kasvuvyöhyke 1

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/projektia-toisen-peraan-eika-mitaan-valmista

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/06/suuntana-omavaraisuus-kesakuu-2024.html

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/06/suuntanaomavaraisuus-6-2024.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/06/muistelua-mokilla.html/

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/06/kesakuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/06/etanaeste-siruetanoille-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-6/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/rakennusprojekteja

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/helppo-ja-halpa-kasvihuone/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/06/02/kesakuu-24-rakentaminen/




14 kommenttia:

  1. Niin hienoa lukea tästä otannasta vuosien varrelta! Ja tämä on vain murto-osa siitä, mitä kaikkea olette tehneet. Teidän kodista ja pihapiiristä on tullut käsissänne oikea helmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On vain murto-osa, vaatisi useamman postauksen käydä kaikki läpi. Kyllä tämä on meidän oma helmi <3

      Poista
  2. Suu auki täällä ihailen ja ihmettelen taitoanne. Tuokin ihana ikkuna olisi mennyt pilalle ilman kunnostusta ja on paljon kauniinpi pikkuruutuisena kuin nykyaikaistetulla lasilla. Vanhasta olette tehneet vanhaa kunnioittaen uutta ja todella kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ikkunan kunnostus ei ole oikeasti edes vaikeaa. Kun yhden on tehnyt, osaa takuulla tehdä toisen, se on hidasta mutta palkitsevaa.

      Poista
  3. Hienoa työtä niin talossa, piharakennuksissa kuin puutarhassakin. Taatusti olette säästäneet vinon pinon rahaa ja samalla oppineet uusia tekniikoita. Vanhaa rakkaudella korjaamalla olette vaalineet historiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On säästetty rahaa ja samalla on oppinut uusia taitoja, ikkunan kittaus sujuisi vaikka unissaan. Palanen Päijät-Hämeen historiaa on tullut siinä samalla kuntoon.

      Poista
  4. Teillä on paljon tehty ja taitavasti. Onneksi teillä on osaamista ja halua tehdäkin näitä itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saisi olla paljon paksumpi lompakko jotta työt olisi voinut teettä jollakin ammattilaisella. Toisaalta kun itse tekee, voi olla varma miten työ on tehyt ja mitä materiaaleja on käytetty, nykyään ei voi aina tietää jos joku muu tekee.

      Poista
  5. Talo, piharakennukset ja puutarha ovat muuttuneet taitavissa käsissänne todella edukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ne ovat todella muuttuneet ja näin säilyvät pidempään.

      Poista
  6. Olette saaneet valtavasti aikaan ja taidolla tehden! On kunnioitettavaa tehdä itse mahdollisimman paljon, arvostan sitä kovasti. Meillä isännän päästä leikatun kuulohermokasvaimen jälkeen hänellä ei ole enää kuin näköön perustuva tasapaino jäljellä eli esim. kun aivastaessa silmät menevät kiinni, hän kaatuu eli telineillä tai korkealla työskentely ei ole enää mahdollista huonon tasapainon ja muiden sairauksien vuoksi.
    Oli kiva nähdä pihapiiristä ja rakennuksista ennen ja jälkeen kuvia, ihan mahtavaa työtä ja perinteitä vaalien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, se on parasta pysyä maan kamaralla jos on menettänyt tasapainoaistia. Rajoittaa kyllä tekemistä. Minä en pysty menemään korkeille tikkaille, ei vaan pää kestä kun tuntuu, että heti huimaa ja tipun alas. Onneksi mies voi hoitaa ne tehtävät. Eilen laitoimme lapsen talon alle kun kumpikaan meistä aikuisista ei sinne päässyt tai taipunut ja mahtunut.
      Se harmittaa ettei alkuvaiheesta ole paljoakaan kuvia, ei sitä tajunnut miten kivoja olisivat nyt.

      Poista
  7. Hienoa yhteisiä suunnitteluja ja työskentelyä . Me ollaan tehty myös kotona kuin mökillä mitä on voinut itse ja se on säästänyt paljon rahaa . Ihailen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Itse tekeminen on myös rahan säästön lisäksi mukavaa, tulee puuhattua jotain ja näkee kättensä jäljet.

      Poista

Kiitos kommenteista :)