sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Messuostoksia

 Olin eilisen päivän Lahden Pihapiiri-messuilla vapaaehtoisena työvoimana Lahden Puutarhaseuran pisteellä. Liityin seuraan reilu vuosi sitten ihan vain siksi, että pääsen heidän retkilleen mukaan. Seura tekee paljon käyntejä sellaisiin yksityisin puutarhoihin joihin ei muutoin pääse. Vuosimaksu 20 euroa ei ole paha siihen nähden, miten paljon toimintaa sillä saadaan. 

Tämä ei ollut maksettu mainos, mutta suosittelen tutustumaan paikallisiin puutarhaseuroihin, niillä on yleensä paljon toimintaa ja samanhenkistä, puutarhaa puhuvaa seuraa.

Messut ehdin kiertää pikaisesti läpi. Tai kiersin vain tietyt kohteet, kuten taimimyynnit.

Tästä taitaa tulla perinne. Uusi Austin-ruusu itselleni äitienpäivälahjaksi. Tällä kertaa mukaan lähti Porkkalan kartanon pisteeltä ruusu Claire Austin. Tekee upeat valkoiset kukat. On oikeasti köynnösruusu, mutta enpä usko, että näen tämän koskaan yli kahden metrin korkeudessa. Metrikin on jo hyvä suoritus.
Ekman myi edullisesti kuusen taimia. Ostin pellon reunaan istutetavaksi yhden douglas-kuusen, kaksi mustakuusta ja kaksi serbiankuusta. Ensimmäinen maksoi vitosen, muut kaksi euroa kappale. Ajattelin hoitaa istuttamisen heti tänään jos vain istutuspaikan maa on jo lapion syvyydeltä sula. 
Vaikka messupäivän jälkeen polvet ja lonkat olivat täysin rikki, menin hetkeksi putarhaan. Kävely pehmeällä alustalla teki ilmeisesti hyvää eikä nivelrikon leposärky ollut niin pahaa kuin ennustin. 

Muurahaisten kuljettamista siemenistä alkunsa saaneet sinivuokot jäävät helposti huomaamatta siihen saakka kun tulevat kukkaan. Tätäkään kuvan yksilöä en ollut ennen huomannut rinnepuutarhan suurimman kiven kolosta. Kolme täydellistä kukkaa kurkottaa kiven mutkasta kohti aurinkoa.
Turhaan surin kiurunkannuksia. Suurin osa on nostanut vertensa ylös takatalven jäljiltä ja osa tekee uusia kukkia. Tämä puskan ajattelin jakaa, sen keskellä pitäisi kasvaa valkoinen särkynyt sydän ja mietin kuinka se sietää näin kovaa läheisyyttä toisen kasvin kanssa. Tosin kiurunkannus lakastuu ennen kuin särkynyt sydän on voimissaan.
En ole tehnyt kärhökierrosta, mutta eilen sattui silmään pieni verson alku 'Aljonushka' tarhakellokärhön juurella. Ainakin yksi puutarhan kärhöistä on selvinnyt elossa viime talven koettelemuksista. Tämän kannustamana, taidan uskaltaa kiertää kaikki kärhöt läpi ja tutki näkyykö niissäkin elämää.


25 kommenttia:

  1. Kivoja ostoksia olet tehnyt. Tuo ruusu on mielennkintoinen ja kivaa varmasti seurata ruusun kukintaa.

    VastaaPoista
  2. Viisaita sanoja puutarhaseuroista, nimenomaan on samanhenkistä seuraa ja kiinnostavia retkiä. Itse en kuulu mihinkään, paitsi Rakennusperinteen ystäviin ja Maatiaiseen, mutta en mihinkään paikalliseen seuraan. Asuinpaikkani on niin syrjäinen, mutta voisihan se silti olla kivaa. Erityisesti joku yhteisreissu Türin kukkamarkkinoille tms. olisi todella kiva!
    Hyviä messulöytöjä, ja ihania löytöjä myös omasta puutarhastasi. Mahtava määrä kiurunkannuksia! Niiden mukulat ovat kumminkin aika pinnassa, lieneekö niistä mitään haittaa syväjuurisemmalle naapurille. Mukulaan lisäksi varastoituu seuraavan vuoden ravinteet, joten tosiaan ei ole edes vettä imeviä juuria kilpailemassa kesän kuivuusjaksolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhaseurassa on hyvää sekin, että voi osallistua vain siihen mihin itse haluaa, eikä yleensä seuran tarvitse olla edes siellä missä asuu. Aika monella on jonkinlaiset nettisivut ja siellä ohjelmakalenteri josta voi nähdä minkälaista toimintaa heillä on.

      Kiurunkannukset tuntuvat viihtyvän meillä hyvin, ja tekevät älyttömän paljon siementaimia. Mukulat on muuten todella pinnassa ja nousevat pintaan, niitä saa haudata uudemman kerran maahan säännöllisesti. Toivottavasti valkoinen särkynyt sydän on hengissä, se on muutenkin vähän talvenarka.

      Poista
  3. Minäkin olen jo monta vuotta kuulunut lähimpään puutarhayhdistykseen ja se on ollut kiva juttu. Pääsee käymään yksityispuutarhoissa, kuten sanoit.
    Teit kivoja messulöytöjä. Hauska, että löytyi eloa kärhöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksityispuutarhojen vierailut on seuran parasta antia. Jalokärhöissä ei näy vielä yhtään alkua, molemmat 'Aljonushkat' on hengissä.

      Poista
  4. Kun ostaa itse itselleen lahjan, saa varmasti mieluisen :) Pikkuisia kevään kukkijoita, ihania. En ole ikinä tajunnut miten nätti tuo kiurunkannuskin voi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, itse ostaen ei tule hutia. Kiurunkannus on todella nätti.

      Poista
  5. Samanhenkisten kanssa tehdyt retket ovat todella antoisia. 20 € on todellakin pieni hinta suuresta ilosta ja hyödystä.
    Teitpä hyviä ostoksia. Kuuset eivät maksaneet paljon mitään. Austin-ruusukuume yltyi taas katsellessani Mustilan puutarhan Austin-ruusumainosta. Jännä nähdä ruususi kukkivana.
    Pystykiurunkannukset ovat niin hienoja kevätkukkijoita. Sinulla on ilmeisesti hyvin lämmin paikka, kun on jo noin komeasti kukassa. Omissani vasta pari ensimmäistä nuppua on avautunut. Kärhökierroksia ei tässä vaiheessa tule tehneeksi. Pitääpä käydä tsekkaamassa oma Aljonushka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retket ovat antoisia ja ihana kun joku toinen järjestää eikä itse tarvitse, riittää kun ilmaantuu paikalle. Kiurunkannukset viihtyvät meillä. Vielä olisi kiva saada valkoista ja vaikkapa tumman punaista vaaleanpunaisen ja liilan kaveriksi.

      Poista
  6. Meillä aloittivat kevätkukkijat siitä, mihin takatalven takia jäivät. Jätin messuostokset jo terassille karaistumaan. Alkaa tuntua keväältä, vihdoin. En ole edes vielä osannutkaan etsiä kärhöistä elonmerkkiä, joku pioni jo ponnistaa, mutta niitäkään ei kaikkia vielä näy.

    VastaaPoista
  7. Messut olivat todella hyvät (kävin perjantaina) ja hienot ostokset teit! Emmin pitkään noiden Austinien kohdalla, ottaisinko yhden, mutta en ihan vielä, teki niin mieli ja upeat puut sait edullisesti, hyvä ostos! Ihana rypäs noita kiurunkannuksia ja kaunis sävy! Pitkään olen miettinyt ja minua on muutaman kerran kosiskeltukin Tampereen puutarhaseuraan, en kuulu kuin Maatiaiseen. Mutta olen aiemmin kuulunut (siis 30 vuotta sitten) kyseiseen seuraan ja silloin koin, että en ole oikeassa paikassa - olen aika arka alentaville kommenteille, joita silloin sain ja siksi olenkin arka liittymisen suhteen. Onpä kärhösi aikaisin hereillä vallankin tuon pitkän ja lumisen talven jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimimyyjiä olisi saanut olla enemmän, tai ehkä se oli rahapussin kannalta hyvä, että valikoimaa oli hyvin rajallisesti. Luultavasti seura on muuttunut menneistä ajoista, henkilötkin vaihtuneet. Tuollaiset ikävät kokemukset jäävät mieleen pitkäksi aikaa, niitä ei saisi päästä tapahtumaan. 'Aljonushka' on aikainen kärhö, taisi olla viime vuonnakin ensimmäinen herääjä kärhöistä.

      Poista
  8. ...outo juttu, olen kahdesti yrittänyt laittaa edelliseen postaukseesi kommenttia, mutta ne ovat tainneet lentää bittiavaruuteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen tuli perille, se vain vaati minun kuittauksen, että pääsee näkyviin.

      Poista
  9. Teitkin hyviä ostoksia. Menestystä Austin - ruusulle.

    VastaaPoista
  10. Austin-ruusut ovat niin ihania, tekee mieli perustaa ruusutarha. Muitakin hienoja löytöjä teit. Olin messuilla perjantaina, paljon ei tarttunut mukaan, mutta oli kiva saada inspiraatiota. Täytyypä selvittää puutarhaseuratilannetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat ihania ruusuja. Messuilta saa inspiraatiota vaikka mitään ei hankkisi, koristelut olivat hienot.

      Poista
  11. Hyvännäköinen ruusu ostos . Kiurunkannukset aloittavat täällä vasta kukinnan eivät tosiaan ole pahakseen ottaneet siitä kylmästä jaksosta . Joko siellä kärhöt nousee? Minun pitäisi yksi istuttaa toivottavasti saan sen pian maahan .Sinivuokkoja meillä on joka paikassa mökillä kauniita ovat mutta yritän poistaa kukkapenkeistä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusu on mukavan kookas, saa kasvaa kesän ruukussa ja syksyllä pääsee maahan. 'Aljonushkat' nousevat mutta jalokärhöt eivät vielä nouse.

      Poista
  12. Niistä siemenistä kyselin otatko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä olitkin laittanut viestin, pahoittelut, että se oli mennä ohi minulta. Kaikkia mainitsemiasi minulta jo löytyy. Muistelisin, että sinulla oli sellaista vaalean liilaa esikkoa, ei satu olemaan sen siemeniä?

      Poista
  13. Kivat messutuliaiset. Toivottavasti rouva Austin viihtyy hyvin. Valkoiset ruusunkukat ovat niin kauniita.
    Sinivuokko on niin söpö kurkkiessaan kiven kolosta. Ihanan yllätyksen olivat muurahaiset tehneet. Tuo kiurunkannuspuska on upea ja miten hienoa, että ensimmäinen kärhö on jo hereillä. Ja jos yksi on elossa, niin mikseivät muutkin olisi.
    Nyt toivotaan vain paljon aurinkoisia ja lämpimiä kevätpäiviä niin kasvien kuin puutarhurinkin iloksi. Kivaa kuunvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouva Austin voi järkyttyä kun pääsee kylmään suomalaiseen maahan. Aurinkoisia kevätpäiviä on kivasti luvassa.

      Poista
  14. Ihana äitienpäivälahja! Meillä ainakin 1/3 näyttää olevan hengissä talven jäljiltä.
    Muurahaiset ovat oivia otuksia, kun kuljettavat sinivuokon siemeniä pitkin puutarhaa:)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)