lauantai 16. maaliskuuta 2024

Kivi kiveltä

 Parin vuorokauden plussakelit ja vesisateet ovat saaneet lumipenkat madaltumaan ja purot solisemaan. Puutarhaa paljastuu lumen alta kivi kiveltä. Malttamattoman puutarhurin mielestä liian hitaasti, polte puutarhatöihin olisi kova.

Viikko sitten aloiteltiin tulevan talven polttopuiden teko. Liiterin takaa kaatui kaksi kuusta. Oli jo aikakin, liiterin katolta voi nähdä mitä katolle pudonneet neulaset ovat tehneet. Kesällä on edessä huopakaton putsaaminen sammaleesta. Muualta tontilta kaatui lähinnä koivuja ja viikon päästä kaatuu lisää kunhan saamme apuvoimia liikenteen ohjaamiseen ja kaatamiseen. Silloin joudumme kaatamaan puita tielle mutta onneksi saamme ohjattua liikenteen oman pihan läpi. Risuille on suunnitteilla järeämmän silppurin vuokraaminen, risujätettä tulee nyt niin paljon. Täytyy selvittää, saisiko jonkun laitteen traktorin perään kiinnitettäväksi.
Hankikanto oli loistava hyödyntää tuhkan levityksessä. Ensin ajattelin liikuttaa tuhkan pulkalla, mutta sitten totesin lumikolan olevan kätevämpi. Eipä näy vielä kiviä luumulehdossa, tosin siellä ei ole käytetty kiviä puutarhan rakenteissa.

Tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' jäi suojaamatta ja tässä on tulos, jänikset söivät kärhön puolen metrin korkeudelle. Siinä mielessä se ei haittaa, että kärhö nousee kyllä joka vuosi ja kukkii saman vuoden versoilla. Se vain on ollut joka vuosi hengissä jopa metrin korkeudelle asti ja kasvanut näin komeaksi. Nyt on ollut niin kylmä talvi, että voihan olla ettei maan päällä ollut paljon mitään elossa.

Vanhan kasvihuoneen ympäriltä sulaa lumet ensimmäisenä. Jalo oli ahkerasti mukana kierroksella, alkaa ilmeisesti myyrien tuoksut kutkuttaa nenässä pitkän talven jälkeen.
Muutoin puutarha on vielä täydellisesti lumen vankina. Jotain sijaistoimintaa kaipaan. Mietin, onko liian aikaista kylvää samettikukat, jos itävät nopeasti niin on, mutta jos itävät hitaasti niin ajankohta voi olla sopiva.


20 kommenttia:

  1. Ärsyttävän paljon lunta tosiaan. Toisaalta hyvä, kun su-ma paikkeille on aika kipakoita pakkasia vielä luvassa. Mutta sijaistoimintaa tuossa tilanteessa tosissaan kaipaa!
    Ihana Jalo siellä tutkimassa paikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja lisää lunta sataa, yön aikana tuli lähes 10cm. Toki hyvä jos luvatut yöpakkaset toteutuvat. Jalo on innostunut ulkoilemaan, pääsee hetkeksi pakoon aina kimpussa olevaa riiviötä.

      Poista
  2. Teille on tulossa hyvä määrä polttopuita ja ihan varmasti siinä sivussa risuja vaikka millä mitalla. Minäkin kuuntelin lorinaa jäätikön alla sellaisissa paikoissa, missä vesi ryhtyy virtaamaan. Nyt on niin liukasta, ettei mikään kenkä tunnu pitävän hiekkateillä. Lumisohjossa kahlaaminen tuntuu turvallisemmalta.
    Sijaistoiminta on paikallaan tässä turhautumisen tilassa. Olen vielä odotellut kesäkukkien kanssa, mutta ehkä ensi viikolla voisi niitäkin kylvää pahimpaan tuskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensit talvi yritetään olla mahdollisimman omavarainen polttopuiden suhteen, ovat kalliita ostaa vaan niin on sähkökin. Mieluummin lämmitämme puilla. Ensi kertaa minulla on kengissä piikit ja silti tuntuu, ettei kenkä pidä kun tie on kuin luistinkenttä. Kylvin eilen samettiruusujen kaikki vanhat siemenet jos eivät idä niin laitan tuoreista uudet. Tuoksuherneiden kanssa odottelen vielä.

      Poista
  3. Siellä teillä on oikein kunnon savotta käynnissä.
    Täällä lumet ovat alkaneet jo hieman vajeta.

    VastaaPoista
  4. Savotta kutsuu niin siellä kuin täälläkin, ensimmäinen häkki on täynnä ja suojassa, toinen odottelee isäntää kotiin puita pilkkomaan, puut on tuotu jo metsästä, tuulikaatoja ja joitakin koivuja, hommaa riittää! Teilläkin varmaan uuneissä puuta kuluu!
    Vesisade muuttui rännäksi, pihalle ei oikein ole asiaa, luistelu tällä säällä on riskaabelia. Nyt täytyy kaikkien luiden pysyä ehjinä ennen pihahommien alkua.
    Jalolla on mielenkiintoisia tuoksuja, meillä Sulokin viihtyy nyt paremmin ulkona - tuoksut ja linnunlaulut miellyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on pilkottuna vasta kaksi kuusta, kaadettu on 16 koivua ja viikon päästä kaatuu muutama lisää. Eikä siinä silti ole koko talven puita. Hirveä urakka se oikeasti on. Jalo viihtyy ulkona kun on ei ole enää kovia pakkasia ja pääsee Oivaa pakoon.

      Poista
  5. Lunta on minun makuuni vähän liikaakin. Ollaan selvästi jäljessä viime keväästä. Meilläkin jänikset ovat hoitaneet kärhöjen typistyksen. Alppi- ja tarha-alppikärhöjen alaosat suojasin verkoilla, joten ne ovat saaneet olla rauhassa.
    Sammareita kylvämällä saatat saada nopeasti itsellesi oheistoimintaa. Omani nousivat kolmessa päivässä ja odottavat nyt koulimista. Olisi kannattanut kylvää myöhemmin. Vaan mikäpä estää tekemästä uutta kylvöä vähän myöhemmin.
    Hyvä, että mainitsit tuhkan levittämisen. Se oli yhtenä päivänä mielessä, mutta sujahti jonnekin aivojen takaosaan piiloon.
    Ihana Jalo on parasta puutarhaseuraa. Näkyykin hyvin valkeaa lunta vasten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin mielestä ollaan viime kevättä jäljessä, ja se kevät oli toissa kevättä jäljessä. Kylvin kaikki vanhat samettikukkien siemenet, jos eivät idä niin tuoreemmat ovat vielä jäljellä. Tuhka myös sulattaa kivasti hankia jos vain on aurinkoa.

      Poista
  6. Nopeasti kevät siellä etenee. Meillä rusakko söi omenapuusta latvat, vaikka olaitoin verkot syksyllä. Lumihanki on ollut korkeampi kuin suojaverkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oksia on meilläkin napsittu verkkojen yli, siinä mielessä hankikanto on huono asia, kantaa myös jänikset. Rungot ovat onneksi säästyneet.

      Poista
  7. Tutut puuhat ja tuntemukset. Takatalvet ja pitkittyneet keväät aiheuttavat harmitusta puutarhaintoilijalle🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takatalvi on kurjaa, niin olisin ollut mielelläni ilman viime yön lumisadetta.

      Poista
  8. Hyvällä ja lämpöisellä paikkaa vanha kasvimökkisi. Nyt jo alkaa sulaa. Huuteleepi Puutarhaelon Riitta. Olen kuukkeliin kirjautuneena, mutta ei vai toimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvällä paikalla, tuulet osuvat niin, ettei lunta kerry.

      Poista
  9. Voi kun näkyisikin jo kivien nurkkia! Täällä on edelleen varmaan 60-70cm lunta. Mittaamassa en ole käynyt mutta varmasti yli 50cm on joka paikassa.
    Teille tulee kunnolla polttopuuta. Siinä riittääkin hetkeksi aikaa pilkkomista ja hakettamista, vaikka olisikin koneita työvoimana. Jäniksille ei ole täällä kelvannut vielä toistaiseksi kärhöt. Revin niitä jo aikoja sitten alemmas tuistaan, jotta olisi helppoa evästä jänöille. Onneksi eivät ole myöskään hyökänneet puuvartisten kimppuun.
    Olisiko sinulla jotain vanhoja siemeniä, joille voisi tehdä ajankuluksi itävyystestejä? Tietäisi sitten kun niiden kylvövuoro tulee, että miten paljon siemeniä kannattaa ripsutella multiin. Kivaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä nekyi jo paljon maata enne viime yön lumisadetta. Riittää työtä puusavotassa, onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä käsin.
      Kylvin kaikki vanhat samettikukan siemenet, tuoreemmat jäivät vielä odottelemana vuoroaan. Löysin myös muita vanhoja perennan siemeniä, nyt on nekin kaikki kylvetty.

      Poista
  10. Siellä on savotta käynnissä! Niinhän tuo alkaa kutkutella pihahommat, muutamia taimia jo vaalin täällä sisällä ja lisää kylvän kohtapuolin. Lumikola on kätevä apuri monessa hommassa. Minä lastasin ostokset siihen ja vedin portaille.

    VastaaPoista
  11. Oi minullakin olisi pussillinen sammareita, pitäisiköhän itsekin kylvää... Äh, ehkä odotan vielä viikon kun olen ensi viikonlopun poissa. Jos sattuvat juuri silloin itämään enkä ole kastelemassa🤔

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)