tiistai 26. maaliskuuta 2024

Ensimmäinen lumikello

 Tosin hento ja pieni, mutta lumikello kuitenkin. Voi miten iloinen jälleennäkeminen sen huomaaminen oli.

Tämä ensimmäinen yksilö kasvaa pähkinäpensaan juurella. Tänä vuonna pähkinässä on ennätysmäärä norkkoja. Toivottavasti tulee myös emikukkia ja myöhemmin pähkinöitä. 
Ison tammen alla kasvaa paljon sinivuokkoja. En vielä kurkkinut lehtien sekaan näkyykö nuppuja, nämä sinivuokot kukkivat sinivuokoista ensimmäisenä.
Kiurunkannukset ovat uskomattoman nopeita. Viikonloppuna tässä ei näkynyt mitään ja nyt on jo nuput maan pinnassa.
Mahtavaa! Hurtanheidessä on kaksi nuppua. Tämä on pitänyt välivuotta kukinnasta, vai peräti kahta välivuotta, vaan nyt pääsen ihastelemaan sen siroa hortensiamaista kukintaa.
Jos sääennusteet pitävät paikkansa, pääsen siivoamaan tämän Mustan Rudolfin penkin pääsiäisenä. Navetan ikkunoiden edessä olevan kattolumen sulamista saa odottaa pitkälle toukokuulle. Tuohon ei paista aurinko missään vaiheessa päivää.
Enpä tullut ottaneeksi kuvia daaliasta jonka talvetin makuuhuoneen lattialla. Syksyllä nostin juurakon kasvimaasta, karistin ylimääräiset mullat, käärin sanomalehteen ja laitoin pötköttämään pahvilaatikkoon. Talven juurakko vietti makuuhuoneen lattialla ulkoseinän vieressä. Pari kertaa tarkistin juurakon kuntoa talven aikana, vaikutti napakalta ja eloisalta. 
Tänään pistin juurakon oksasahalla kolmeen osaan. Siitä vain ronskisti halki. Kuvassa näkyy irronneita juuripampuloita. Ne heitin kompostiin sillä olen käsittänyt etteivät lähde kasvuun, kun niissä ei ole kasvupistettä. Juurakot pistin ruukkuun multaan. Jään odottamaan lähtevätkö kasvuun. Lajikkeella ei ole nimeä, sain taimen viime kesänä. Ilmeisesti joku perinteinen lajike joka tekee pienen punaisen kukan.


14 kommenttia:

  1. Kivasti vihertää jo kukkapenkissä. Minä olen sen verran tumpelo, etten edes yritä enää talvettaa mitään. Pelakuita yritin, mutta huonolla menestyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuut ovat minullekin vaikeita. Tänä talvena olen saanut yhden pelakuun (sen ainoan) pysymään hengissä talven yli. Oxalikset, osa hengissä ja osa ei. Tuon daalian kanssa taisi olla aloittelijan tuuria, en ole koskaan aiemmin edes kokeillut talvettamista.

      Poista
  2. Siellähän on jo vaikka mitä kuvattavaa . Saa nähdä miten meillä kun mennään mökille torstaina . En usko että mitään järisyttävää kuitenkaan viime näkemästä . Ihana ajatus jos pääset jo penkkien siivous puuhiin minä vasta haaveilen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1,5 penkkiä on siivottuna. Ne ovat puutrhan pienempiä joten paljon on vielä edessä. Toivottavasti pääset mökillä edes vähän puutarhatöihin.

      Poista
  3. On aina yhtä ilahduttavaa löytää kevään ensimmäiset kukat. Huomaa, että kevät on siellä 90 km edellä :). Täällä aamu valkeni lumisateisena, eikä noin paljon näy vielä nurmea missään. No, monena vuonna on nähty, että nopeasti tapahtuu, kun alkaa tapahtua. Sitä odotellessa. Pidetään daalialle peukkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parissa päivässä lumet ovat sulaneet todella paljon. Olisi kiva onnistua daalian kanssa kun ensimmäistä kertaa talvetan.

      Poista
  4. Voi, siellähän on kevät jo pitkällä, piipottaa, on nuppuja ja pälvipaikkoja - mikä sen mukavampaa! Ihanat lumikellon nuput 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on ottanut ison harppauksen eteenpäin. Lumikelloja pompsahtelee esiin mukavan paljon.

      Poista
  5. Nämä kevään ensimmäiset löydät ovat kaikkein ihanimpia. Löysin omasta puutarhasta eilen ensimmäiset pystykiurunkannuksen piipot. Se on aina niitä aikaisimpia herääjiä.
    Toivotaan sääennusteiden toteutuvan. Lumi saa kyytiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystykiurunkannukset ovat todella aikaisia, ja lumikellot. Tuntuu, että osa tekee nuput jo lumen alla.

      Poista
  6. Ensimmäiset piipot ja kevään merkit saavat kyllä ilon pintaan! Teillä onkin kivasti jo maata näkyvissä! Jäin miettimään pähkinäpensaan hankintaa, olen siitä haaveillut, mutta kuvitellut se olevan mahdotonta saada kasvamaan meidän kulmilla.... teiltä ei Kouvolaan ole matkaa juuri mitään, joten ehkäpä se kasvaisi täälläkin. :) Toivotaan pian lisää kevään merkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä meidän kylässä on kaksi vanhaa ja suojeltua pähkinälehtoa, ne ovat muinaisen asutuksen jäljiltä, tuo minun pensas on niiden jälkeläisiä naapurista. Se on kasvanut hyvin eikä ole koskaan kärsinyt talvesta.

      Poista
  7. Ihanaa kun voi tarkkailla kevättä muiden puutarhoissa kun oma on vielä lumen alla. Ensimmäiset pienokaiset ovat niin sykähdyttäviä. Tänä vuonna minäkin taidan istuttaa daalioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset ovat aina sykähdyttävämpiä. Min' en oikeasti ole kovin kauheasti daalioiden ystävä mutta tämän sain ja se on jotain vanhaa perinnelajiketta niin olisi kiva saada pysymään hengissä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)