maanantai 4. joulukuuta 2023

#suuntanaomavaraisuus, joulukuu 2023, kausi pulkassa

 Omavaraissarjan viimeisenä aiheena on katsaus menneeseen kauteen. Varsinainen puutarhakausi on päättynyt jo syksyllä, mutta omavaraisen elämä jatkuu koko vuoden. Meillä suurin osa omavaraisuudesta painottuu kesään ja satokauteen, talvella omavaraisempi elämä painottuu lämmityksen ympärille eli lämmittämiseen polttopuilla ja sitä on saatu tehdä harvinaisen paljon vuodenaikaan nähden. Nytkin on kylmää, yleensä tällaisia pakkasia hätyytellään helmikuussa tai jouluna, ei vielä koskaan aikaisemmin tässä asuessa marraskuussa tai joulukuun alussa.

Kausi alkaa esikasvatuksilla. Kasvatan kaikki kurkut ja tomaatit itse, nykyisin myös paprikaa. Tällä kaudella paprikaa saatiin niin paljon, että sitä riitti pakastimeen. Pari pussia on vielä jäljellä vaikka oman maan pakastepaprikaa on syöty ahkerasti.
Uudessa kasvihuoneessa on täyttä lähes koko kasvukauden. Paikka on loistava esikasvatuksiin. Kuvassa on tuotu kasvihuoneeseen myös tomaatit ja kurkut sekä paprikat. Tänä vuonna suureksi harmikseni sain kasvihuoneeseen vieraaksi vihannespunkit. Melonit menetin kokonaan ja kurkuista osan. Syksyllä tein suuren työn kasvihuoneen desinfioinnissa, toivottavasti se auttoi hävittämään punkit.

Osana joulukuuta oli miettiä mitkä ovat olleet parhaat omavaraisuutta lisäävät hankinnat. Meillä ne ovat kasvihuone ja oma traktori. Jos ei tärkeimmät niin ainakin suuremmat. Pieniä asioita on paljon. Kuten kompostori, hyvät puutarhatyökalut, moottorisaha jne. Omavaraistelu vaatii myös välineitä sekä aikaa. Ihan ilmaista se ei ole, mutta helpottaa työtä kummasti kun on oikeanlaiset ja toimivat tekniikka ja välineet.
Kompostointi on olennainen osa omavaraista elämää. Meillä multaa joutuu silti ostamaan, suuri puutarha vaatii paljon multaa. Jos mukaan ei lasketa uusia istutusalueita, jotka ovat oikeita multasyöppöjä, pärjätään muuten omalla mullalla. Etenkin sitten kun saan lehtien maaduttamisen ja kierron toimimaan, multaa on todennäköisesti riittävästi omasta takaa ilman uusia alueita. Tästä on tulossa postaus joskus ensi vuonna.
Kasvimaa on tärkeä vaikka ei ehkä niin tärkeä kuin täällä maalla asumisen alkuvuosina. Pinta-ala on juuri sopiva, tuoretta syömistä saadaan sopivasti. Herneiden suhteen oli hyvä vuosi, niitäkin on vielä pakastimessa. Porkkana kasvaa surkeasti vaikka joka vuosi sitä yritän. Mansikkavuosi oli erityisen huono, valkosipulien sato taasen oli loistava.
Onneksi näitä oman maan kurkkuja ehdittiin saada ennen vihannespunkkien täystuhoa. Paljon söimme tuoreeltaan ja silti riitti kurkkuja maustekurkkujen tekoon.
Kymmenen tulisijan taloudessa polttopuiden määrä on oltava suuri. Tässä on kolmasosa talven puista.
Kesän suurin rutistus taisi olla isännänhuoneen remontti. Sekin tehtiin niin omavaraisesti kuin mahdollista. Eli käytimme maaleja joita meillä jo oli. Katto on maalattu samalla maalilla kuin tuvan ja eteisen katto. Se on maalikaupan poistonurkasta. Joku virhesävytys, mutta meille juuri sopiva. Puutavaran käyttö (listat, seinäpanelit ja kirjahylly) suunniteltiin etukäteen niin, että voimme käyttää mahdollisimman paljon omista varastoista löytyvää puutavaraa. Uusitut ovet ovat vanhoja ja maali niihin löytyi omasta kaapista. Kattorosetti on ostettu käytettynä, maalasin sen kattomaalilla. Kaksi kerrosta peitti hyvin vanhat maalaukset. Kattovalaisin on saatu ystävältä, koristetyynyt ostettu kierrätyskeskuksesta ja kaikki huonekalut on hankittu käytettyinä. Ekologista, kestävää ja taloudellista.
Näin vanhassa talossa ei oikein ole mitään valmiita säilytysratkaisuja. Sain ystävältä vanhan pärekorin. Nyt niitä on kaksi ja ne kätkevät sisäänsä joulukoristeet. Sisustusfilosofiamme on täydelliseti kierrätystä suosivaa. Eteisessäkään ei ole yhtään uutta huonekalua. Syksyllä päällystin eteisen tuolit uudestaan pelipöydästä jääneellä kangastilkulla. Kaikenlaista kannattaa säästää.
Seuraavaksi katse suuntautuu tulevaan kauteen kunhan joulu on taputeltu. Mitään kummoista en joululahjaksi toivo, ehkä uuden palapelin ja siinäkin käy käytetty palapeli. Kirpparilta ostan palapelin aina kun tulee kivalla kuvalla ja sopivalla hinnalla vastaan.

Omavaraissarjaa luotsaavat Tsajut ja Korkela myös ensi vuonna. Sillon postaukset tulevat kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 9:00. Tuohon alle päivitän mahdollisimman pian muiden postausten linkit.

Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://apilankukka.fi/rakas-paivakirja/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/joulukuu2023/

Kasvuvyöhyke 2

Äärelä https://varmuusvara.blogspot.com/2023/12/joulukuun-yhteispostaus.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-joulukuu-2023.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/12/talvi-tuli.html

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/12/suuntanaomavaraisuus-joulukuu-2023.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-12/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/vuosi-2023-muistelot

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/12/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-12.html

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/12/ajatuksia-kuluneesta-vuodesta-2023.html

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=1781

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2023-yhteenveto/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/12/4-luukku-unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 6

Farmescape https://farmescape.fi/suuntana-omavaraisuus-lapissa

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/12/04/joulukuu-23-miten-vuosi-sujui/


12 kommenttia:

  1. Mukavasti käsittelet omavaraisuuden eri puolia ja sitä, kuinka pienissäkin asioissa voi yrittää omavaraisuutta uuden ostamisen sijaan.
    Ihana tuo viimeinen kuva, niin täydellinen kesänäkymä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykymaailmassa olisi hankala elää suuresti omavaraisena, niinpä pienetkin teot ovat hyväksi.
      Viimeinen kuva tekee kovan kesäikävän.

      Poista
  2. Ihana lukea taas kuulumisianne. Jään erityisesti odottamaan kompostointi-juttua, sillä kaipaan meille nykyistä parempaa ratkaisua.

    Satu - Tsajut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ottaa syksyllä ennen lumia kompostikuvat, mutta kaipa ne voi ottaa lumikuvina. Lehtien hyödyntäminen paremmin on ollut jo pitkään mielen päällä.

      Poista
  3. Sinä olet sisäistänyt omaisuuteen pyrkimisen ihailtavasti. Sen ei todellakaan tarvitse olla välttämätön pakko, vaan elämänlaadun monipuolistamista ilman tulevien sukupolvien luonnonvarojen tarpeetonta tuhlaamista. Itse kasvattaminen ja kaikenlainen omien käsien tuotosten nauttiminen on iloinen, hyvän mielen asia, josta saa bonuksena vielä taloudellista säästöäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Omavaraistelu ei tarvitse olla tylsää tai jotain erikoista vaan sitä voi tehdä han tavallisessa arjessa pienin teoin.

      Poista
  4. Hyvä kirjoitus omavaraisuudesta ja sen konkreettisesta toteuttamisesta.

    VastaaPoista
  5. Oman näköistä elämää! Mukava lukea.
    Ihanaa alkavaa Joulun aikaa !
    Mirja, Korpitalo

    VastaaPoista
  6. Hienosti käsittelin aihetta ja toit esiin monta tapaa edistää omavaraisuutta ja kestävää kehitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi, tekojen ei aina tarvitse olla kovin mullistavia ja suuria, pienetkin ovat hyväksi.

      Poista

Kiitos kommenteista :)