maanantai 14. tammikuuta 2019

Vuodenaikojen rytmi

Asumme vapaaehtoisesti, tietoisella valinnalla tyylillä jossa vuodenajat erottuvat toisistaan selkeästi. Talvella kotityöt ovat erilaiset kuin kesällä. Tällä hetkellä niin arjen kuin pyhän täyttää talon lämmittäminen. Seitsemän tulisijaa vaatii jatkuvaa, päivittäistä lämmittämistä ja klapien sisälle kantamista. Oma lukunsa on saunan kiuas ja vesipata jotka nekin lämpenevät polttopuiden avulla.

Tänä talvena on pärjätty vielä niin, että sähköpatterit on päällä vain vierashuoneessa ja poikien huoneissa. Pojilla on pönttöuunitkin mutta on helpompaa pitää myös patterit päällä. Salissa ja vanhempien valtakunnassa on pärjätty ilman sähköpattereita, samoin tuvassa ja eteisessä.
 Isännänhuoneen avotakassa pidetään lokakuulta alkaen tulta joka päivä. Tämä ei varaa lämpöä samalla voimalla kuin vaikkapa pönttöuuni mutta kyllähän takan tiilimassa lämpenee ja lämmittää silti. Iines nauttii ja tuijottaa tulta.
 Tuhkaa tulee ja se kaikki hyödynnetään puutarhassa, ämpärillinen tulee noin 1-2 viikossa riippuen lämmitystahdista. Viimeksi taisin viedä tuhkat kasvimaalle.
 Salin pönttöuunissa on tulet joka päivä mutta huoneen koosta johtuen kovilla pakkasilla se ei riitä. Lisänä on kolme sähköpatteria joista yksi sanoin itsensä irti viime talvena. Kukaan ei ole muistanut hankkia uutta patteria joten nyt mennään kahdella jos tarve tulee, toistaiseksi patterit ovat pois päältä.
Tuvassa ei ole sähköpattereita. Leivinuunissa on tulet 1-3 päivän välein, kovilla pakkasilla joka päivä mutta sellaisia ei ole vielä ollut. Nopean lämmön saa laittamalla puuhellaan tulet, viikonloppuisin siinä laitetaan kaikki aamupalasta iltateehen. Sähköhella onkin talvisin lähinnä laskutasona. Ruoka tehdään joka päivä joko leivinuunissa tai puuhellalla. Kun siihen on tottunut ja oppinut niin aikaakaan ei mene kovin paljoa enempää kuin sähköhellalla kokkaamiseen.
Nuorimman pojan huoneen pönttöuuni on tehokas mutta jäähtyy nopeiten, ilmeisesti pellissä on kunnolla pala pois mikä nopeuttaa jäähtymistä. Huoneen asukas tykkää viileästä ja huone on keskellä taloa joten tulet on täällä vain pari kertaa viikossa.
Ja ettei liian idylliseksi mene niin kyllähän tämän lämmitysmuodon ja elämäntavan valinta vaatii työtä. Polttopuut ei ilmesty liiteriin ilman taloudellista ja fyysistä panostusta. Tukit on ensin saatava pihaan, sitten pätkittävä haloiksi ja pilkottava klapeiksi. Onneksi saamme yleensä avuksi konevoimaa. Pelkkä kirves ja saha ei riitä.
Tänä talvena näyttää siltä, että talven varalle hankitut puut eivät riitä, pinot liiterissä pienenevät uhkaavasti ja takaseinä pilkottaa jo. Joten todennäköisesti on edessä lisätilaus puuta pihaan ja parempi varustautuminen ensi talveksi.


9 kommenttia:

  1. Meillä on saman tyyppinen itse valittu elämäntapa, meillä tosin on ´kaukolämpö´, navetassa on pannu jota päivittäin puilla lämmitetään ja sisällä leivinuuni, joka lämpiää muutaman kerran viikossa. Meillä on iso puute se, ettei ole puuhellaa - mutta näillä mennään. Nuo teidän pönttöuunit ovat upeat!

    Isäntä kaataa harventaen puut mestästä, nyt on ollut tuulikaatojakin. Klapikoneella (sellainen pieni käsikäyttöinen) puut pienitään. Kyllä se työtä vaatii, kevättalven puuhaa, että saadaan puut kuivumaan. Meillä on aina vuoden puut kuivumassa ja edellisvuotiset käytössä.

    Hyötyliikuntaa sanan varsinaisessa merktyksessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin harvennetaan omaa metsää ja jos joku pihapuu kaadetaan niin se päätyy uuneihin jossain kohtaa. Mutta omaa metsää ei ole niin paljon että sieltä saisi ainaispuut. Hyvää hyötyliikuntaa puiden kanssa puljaaminen on, ei tarvitse mennä salille töiden jälkeen, kotona saa jumpata ihan riittävästi.

      Poista
  2. Kyllä on hirmu homma tuossa, hatunnosto! Entisaikaan ihmisten aika meni taloa lämmittäessä, toki talveen kuuluivat monet muutkin työt eläintenhoidosta alkaen. Silti, väkeä asui taloissa enemmän eikä ulkopuolella käyty töissä, joten työvoimaa kaikkeen oli. Vanhan talon ylläpito on yhdelle perheelle aikamoinen ponnistus nykypäivänä. Minulla on sähköpatterit koko ajan päällä ja tulta laitan pesiin kerran tai kaksi kertaa päivässä, onneksi taloni on erittäin pieni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienuudesta on hyötyä. En tiedä sitten kun kaikki lapset on pois kotoa, laitetaanko osa talosta viileäksi talviajaksi vai asutaanko kaikkia tiloja, tuntuisi kuitenkin hullulta lämmittää sähköllä ihan turhia tiloja. Tai sitten pitää vaihtaa mummonmökkiin!

      Poista
  3. Vau, on teillä työmaata, mutta onhan tuo elämäntyyli ihanaakin -ja lopulta kaiken vaivan arvoista :) Rakennusaikana mekin tuossa pihan vanhassa talossa lämmitettiin joka päivä. Tosin pannuhuoneessa, koska myös suihkuvesi oli kiva saada lämpimänä tarjoiltuna :) Meilläkin puukuorman tilaus on edessä vielä tälle talvelle- pidämme siis taloa yhä plussan puolella. Mies välillä uhkaa laittaa talon kylmäksi, mutta en ole vielä antanut lupaa, haaveissa siintää kanala vanhan pesuhuoneen ja saunan puolelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työmaata ja siitä suurin osa on miehen vastuulla, hän kyllä tykkää tehdä ja olen sanonut että kun tökkii niin ei muuta kuin patterit päälle. Maalis-huhtikuussa joka kevät alkaa olla kypsä lämmitystouhuihin mutta kun syksyllä aloitellaan niin lämmitysväsymyksestä ei ole tietoakaan.
      Lämmin pesuvesi on mukava asia :)

      Poista
  4. Ihan tuttua juttua täälläkin puilla lämmittäminen, kun ei sähköpattereita ole. Lasten muutettua pois niiden kammari on ihan minimilämmöllä. Jos tulevat yökylään, niin sähköpatteri se aika pian lämmittää olokelpoiseksi.

    Ja talvela lämmitys on melkoista työtä - meillä Maestro eläkeläisenä hoitaa puiden raahauksen ja yleensä myös lämmityksen. Vanha talo on kuitenkin ihan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä tätä vaihtaisi uuteen taloon, vaikka työtä tämä elo vaatii niin on se sen väärtiä. Oma kotieläkeläinen on ihan hyvä juttu, olen kuullut sitä muualtakin :)

      Poista
  5. Minulla myös lastenhuoneet lähes kaiken aikaa tyhjillään, joten niissä pidän ovet kiinni ja patterit pienellä. Sähkölämmitys on turkasen kallista! Takka lämpiää lähes joka päivä, mutta ei ole erityisen hyvin varaava. Toisessa "kodissani" on sekä hella että varaava takka ja yläkerta viileänä myös asukkaiden muutettua omilleen. Siellä kun on vielä puilla lämmitettävä pihasaunakin minun sähkökiukaaseeni verraten, niin sähkölaskun ero näiden kahden kodin välillä on melkoinen. Teille tsemppiä uurastukseenne!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)