maanantai 21. tammikuuta 2019

Hanget korkeat nietokset

Sunnuntain vastaisen yönä saimme täydennystä lumikinoksiin lähes 30 senttimetrin verran, johan lunta tuli reilusti aiemmin viikolla. Mies teki sunnuntaina useamman tunnin töitä jotta piha on taas siisti ja käyttökuntoinen. Minulle lumen tulo riittäisi jo mutta keväällä luonto taitaa kiittää kuivan kesän jälkeen kun lumet sulavat.
 Lumi tekee maisemista kaunista, auringonpaiste kruunaa kaiken vaikka en mikään talvi-ihminen olekaan.
Lapsenlapset olivat täällä mummilassa koko viikonlopun. Vanhimman kanssa teimme jogurttipurkeissa elintarvikeväreillä värjättyjä jääpaloja jotka ripustimme pihasyreeniin niin, että niitä voi katsella salin ikkunasta. Tuli muuten kivat väripilkut valkoista lumea vasten.
                                      
 Instaan laitoin kuvan lumisesta pihakeinusta. Sen kuvan jälkeen keinu sai lisää lunta ja siitä voi hyvin päätellä kuinka paljon sitä meillä on.
 Talon kivijalka on vuorattu lumella ja kyllä se vaan tuntuu heti sisällä lämpimämpinä lattioina. kevyttä pakkaslunta oli helppo heitellä perustuskiviä vasten. Katolla on lunta paljon, mietimme pitäisikö sitä tiputtaa vai ei, talo on kuitenkin ollut tässä jo 99 vuotta ja kestänyt varmasti lumisempiakin talvia. Lunta on aika tasaisesti eikä pahoja kinostumia ole.
 Navetankin katolla on runsaasti lunta, tai voisi sanoa jokaisen rakennuksen katolla. Lunta on aurattu arboretumiin päin, yläpihaa vältellen jotta kaikki sulamisvesi ei olisi keväällä pihatiellä. Jos on mahdollista niin sulamisvesien ohjaamista kannattaa miettiä lumia kolatessa, meillä yritetään saada lumi aina alarinteen puolelle.
 Kompostori on meillä talvea ajatellen hiukan hankalassa paikassa mutta tykkään, että se sijaitsee puutarhassa eikä talon nurkalla. Lapion levyinen polku riittää jätteiden oikeaan paikkaan kiikuttamiseen. Itse kompostori on haudattu lumeen mutta jäätyy se silti talvella koska varsinaisia eristeitä ei ole.
Aitta on kaunis auringon kimalluksessa, musta katto on vaihteeksi valkoinen lumen ansiosta. Aitan katto on kuitenkin se ensimmäinen katto jossa kevään merkit näkyy. Lumen alta näkyy aina vähän mustan huopakaton reunaa ja kun aurinko alkaa lämmittää sitä keväämmällä niin räystäältä käy jo hyvin aikaisin iloinen tip tip.

Voittaahan nämä säät kuraiset loskakelit mutta silti toivon kevään koittavan nopeasti.

13 kommenttia:

  1. Ai että, tuo viittaus lumen sulamiseen katolta, se tip mikä kuuluu kun katolta sulaa, ja kun kumartuu kuuntelemaan, kuuluu hangesta ihana sulamisen ritinä. Oi niitä hetkiä! Eihän siihen ole enää kauaa.

    Onpa kauniit väripilkut nuo jäiset pihakoristeet syreenissä!
    Mutta voi hurja teidän lumen määrää. Tai hyvä se varmasti on tuossa kivijalan ympärillä, täällä ei voi oikein haaveillakaan sellaisesta määrästä, että kivijalan saisi peittoon. Ja tässä rintamamiestalossa on vielä korkeampi perustus. Katsoin juuri, että pihatuolien päällä on hauskat 10 cm paksut istuintyynyt lumesta, mutta teidän keinussa on varmaan puoli metriä lunta! :-o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole enää kauaa, helmikuussa alkaa kuulua tip tip. Lumen määrä on hurja kun on tottunut muutaman viime vuoden ettei lunta ole paljoa. Keinussa on paljon lunta, melkein sen puoli metriä, meillä vielä kinostuu lumi pihaan kun pellolta tuulee.

      Poista
  2. Talvisen näköistä. Keinu on aika hauska ilmestys :D Minä olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että asuinrakennuksen katon pitää Suomessa kestää normaalitalven lumet. Voisin kuvitella, että sata vuotta sitten lunta on todennäköisesti ollut enemmän kuin nykyään ja kattojen kantavuuskin on sitten mitoitettu sen mukaan ja monesti laitettu vähän ylimääräistäkin, kun ei ole ollut tätä "otetaan halvin ratkaisu ja tehdään mahdollisimman nopeasti" -tyyliä. Teidän katon lumitilanne näyttää kuvassa samalta mitä meillä ja ainakin täällä päin tuo on vielä täysin normaalin rajoissa. Silloin miettisin tarkemmin lumien pudottelua, jos on tiedossa lahoa kattorakenteissa tai joku muu virhe suunnittelussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden kerran olemme poistaneet lunta katolta, silloin tuuli ja myrskyt kinosti lumen niin epätasaisesti että osa lumista päätettiin tiputtaa alas. Eiköhän katto ole tehty kestämään, minä vain aina pohdin ja huolehdin vaikka syytä ei olisi :)

      Poista
  3. Teilläkin lunta riittää. Pihakeinu näyttää pehmustetulta. Vaikka varsin kylmältä. Kesällä tuollaisessa keinussa olisi ollut kaikki viilentymässä.
    Meillä on aloitettu lumien pudottelu. Peltikatto voi suojasäällä pudottaa lumet suoraan kulkuväylille. Joka vuosi silti lumet roikkuvat katolta siten jossain vaiheessa, että pitää varoitella lapsia, etteivät jää kuorman alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se minua pelottaa että joku jää lumien alle, onneksi isommat lapset osaa varoa, pieniä piti varoitella joka välissä.

      Poista
  4. Lunta on satanut runsaasti täällä meilläkin ja parina päivänä lumitöitä on saanut tehdä oikein urakalla. Onneksi kasvit ovat nyt suojassa pakkaselta.

    VastaaPoista
  5. Ihania lumikuvia. Meilläkin on onneksi satanut lisää, on ollut tosi vähän.

    VastaaPoista
  6. Voi miten kauniita kuvia olet saanut otettua aurinkoisessa pakkassäässä. Todella upeita! Omaa silmääni sykähdyttää aina erityisesti punamullattu rakennus valkeaa hankea vasten. Mutta kyllä päätalonnekin näyttää upealta, en sillä tarkoittanut edellistä. Kattojen tilannetta onkin hyvä seurailla tällaisena talvena kun kertyy lunta - varsinkin, jos lämpötila lähtee suhaamaan välillä suojan puolelle.

    VastaaPoista
  7. Minä rakastan tätä lumen paljoutta ja pakkasta. Tämä on kuin lepohetki. Piha on unessa..

    VastaaPoista
  8. Lumi kruunaa talven. Täälläkin kivijalka on suojattu lumella, se on erinomainen lisäeriste.
    Pakkaslumi katolla on vielä kevyttä, toivottavasti aurinko pudottaa sen nopeasti keväällä.
    Lumi on niin hyvä eriste, että jäällä en edelleen märkä kerros lumen alla, siellä ei tee mieli liikkua.

    VastaaPoista
  9. Kauniit kuvat ja kauniit maisemat. Silti minustakin voisi jo kohta tulla kevät, onhan se talvi jo nyt nähty :)
    Meilläkin yritetään kolata lumet talosta pois päin, jotta ei keväällä tarvitsisi kävellä lätäköissä.

    VastaaPoista
  10. Kauniit lumiset maisemat! Voi, miten paljon minäkin jo odotan kevättä. Vielä muutama kuukausi pitäisi jaksaa sinnitellä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)