lauantai 26. tammikuuta 2019

Lumi ja puutarha

Lumi on puutarhassa hyvä ja huono asia. Kävin tänään puutarhan läpi ja katsoin missä lumesta on hyötyä ja missä haittaa. Paksu lumikerros on hyvä kasvien suoja, herkemmät kasvit kestävät talven paremmin kun ovat kokonaan paksun lumikerroksen alla. Lisäksi jänikset eivät pääse taimiin käsiksi paksun lumikerroksen alta niin helposti. Sitten niitä huonoja puolia.
 Paksu ja painava lumikerros on alkanut painaa oksia alaspäin. Niinpä kävin pudottelemassa lumia taimien päältä kuten tämän punalehtiruusun joka onneksi pongahti heti ylös kun lumitaakka oli harteilta pois.
 Vadelmat ovat lähes kokonaan lumen peitossa. Pöyhin lumet pois mutta vadelmat jäivät silti osoittamaan maata kohti. Ehkä ne siitä tokenevat kevään tullen ja joka tapauksessa latvon ne kunhan lumet ovat sulaneet.
 Pihan kaikki marjapensaat ovat tämän näköisiä. Ne jätin lumen alle, selviävät hyvin ja kuitenkin teen oksien karsintaa kevään tullen.
 Syyshortensia oli nääntyä taakkansa alla. Pelastin pensaan ja tiputin lumet pois.
 Pihatien viereisestä männystä oli tippunut iso oksa maahan, se ei ollut kestänyt lumen painoa. Ei sitä turhaan varoitella, että metsässä liikkuminen on nyt vaarallista, voi saada oksan tai puoli tonnia lunta päähänsä yläilmoista.
Arboretumissa osa kasveista on kokonaan lumen suojissa. Jänisten jälkiä näkyi paljon ja vaurioita tulee olemaan. Lumi on niin korkealla ja verkot sen takia matalalla, että jänöt pääsevät maistelemaan taimien oksia ja latvoja. Toivotaan ettei kuitenkaan pahoja vaurioita tule, oksien syöminen ei ole niin vaarallista kuin rungon, jälkimmäiset on aika hyvin suojassa verkon sisällä.

Keväällä ei tule olemaan sulamisvesistä pulaa tällaisen lumitilanteen jälkeen, taitaa tehdä hyvää pohjavesille ja viime kesänä kuivuneelle maapohjalle.

22 kommenttia:

  1. Niinhän se on, kaikessa on hyvät ja huonot puolet.

    VastaaPoista
  2. Teillä on enempi lunta kuin täällä. Minä arvostan kunnon lumisuojaa silloin, kun pakkanen oikein paukkuu nurkissa. Hangen alla tosin myyrät pääsevät tekemään tihutöitään, ja kaikkeahan ei voi verkoilla suojata. Tai teoriassa voisi, mutta mulla on niin paljon kasveja, ettei niitä enää mitenkään kaikkia jaksa verkottaa.

    Tuo sulavesien tuoma kevätkosteus oli hyvä pointti. Vielä syysmyöhällä ruusja istuttaesani totesin lapionpiston verran olevan märkää maata. Sitten alkoi pölykuiva pohjamaa. Kuuma ja sateeton kesä korvensi maaperänkin ihan kuivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä lumitalvi, ei ole tällaista ollutkaan muutamaan vuoteen. Myyrät on pahoja kun voivat mellastaa hangen alla mielin määrin. Niiden tuhoilta on toistaiseksi säästytty mutta koskaan ei tiedä milloin päättävät kokeilla tätä pihapiiriä asuinsijoinaan. Viime kesänä kissat söivät satoja myyriä mutta se ei taida tuntua kannassa yhtään missään.
      Maa oli tosi kuivaa myöhään syksyyn asti, saman huomion tein siksikin sulamisvedet tulisi tarpeeseen.

      Poista
  3. Melkoisesti teillä onkin lunta! On hyvä, että kasvit saavat kunnon kasvuunlähdön sulamisvesien mukana. Kun muuten toukokuu taitaa olla vuoden kuivin kuukausi, niin vesi tulee tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuu on tosi kuiva kuukausi ja viime toukokuu oli ennätyskuiva täällä, toivon sulamisvesistä olevan hitusen apua tänä vuonna, viime vuonan kun oli vähän lunta niin eipä ollut mitään mitä sulaa.

      Poista
  4. Mäkin jo kattelin joitaki puskia sillä silimällä, että pitää käyrä pöllyyttämäs lumet pois, viimmestänsä sitte ku luvatahan suajakeliä. Täälon pikkuusen tuullu, joten osa lumista o jo varissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on ensi viikolle luvattu suojakeliä ainakin yhdelle päivälle, juuri katselin koivikossa villinä kasvavaa syreeniä että se täysin taipunut lumen alla. Sitä en käy pelastamassa, saa selvitä omillaan. Tien vieren kuuset pitää vielä tarkistaa, siihen kun heittää linkokin lunta niin ovat tosi kovilla.

      Poista
  5. Minäkin olen pariin otteeseen käynyt ravistelemassa joidenkin kasvien päältä lumia pois. Alppiruusut pitää käydä tarkistamassa useammin, sillä laitoin aiemmin niiden suojaksi myös kuusen oksia. Pakkanen ja auringonpaiste ei tee niille hyvää, mutta nyt ovat onneksi jo kokonaan lumen suojissa. Viime talvesta viisastuneena olen lapioinut luumupuiden verkotusten ympäriltä kinoksia matalammiksi, jotta jänikset eivät yletä oksiin asti. Aika hyvin onneksi pensaat nostavat oksansa kevään tullen ylös, vaikka lumen alla olisivat painuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alppiruusut on minullakin täysin lumen peitossa, tai se yksi joka selvisi viime vuodesta hengissä. Heitin sille vielä ylimääräisen kerroksen lunta päälle jotta olisi suojassa mahdollisimman pitkään, unohdin laittaa kepit suojakangasta varten tietysti syksyn tohinoissa.

      Poista
  6. Hieno tuo viimeinen kuva. En ole vielä käynyt ravistelemassa lumia, mutta pitäisi varmaan tehdä kierros puutarhassa. Jänisten puraisuja on näkynyt meilläkin, valitettavasti ihan kaikkia puskia en pysty suojaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli hieno sää vaikka aurinko oli sumuverhon takana, nyt se paistaa kunnolla mutta on kylmempää kuin eilen. Hyvä päivä sulattaa pakastin. Ei minullakaan ole kaikki suojattuna, lähes kaikki ruusut ja hortensiat saa selvitä ilman suojaa.

      Poista
  7. Minä olen antanut kaikkien painua lumen alle ja toivon, että myös lumitaakka suojaa myös jäniksiltä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen alla on hyvä suoja, niin auringolta kuin jäniksiltä.

      Poista
  8. Lunta on kasvien suojana kiitettävästi. Jännä juttu, että mänty on sillätavalla hauras, että lumitaakan alla oksat napsahtelevat poikki, kun taas kuusi kestää hyvin vaikka kuinka paljon lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusen oksat taipuvat alaspäin, männyn on enemmän vaakatasossa, mutta ei kai kuusetkaan ihan mitä vaan kestä. Nyt mietin että onneksi kaadettiin aitan takaa kaksihaarainen kuusi, liekö olisi tätä kestänyt kun oli haarakohdasta ihan mätä.

      Poista
  9. Totta, lumesta on paljon hyötyä, jos on vastaavasti myös haittaakin. Meillä on paljon havukasveja ja niiden oksilta lumitaakka on pakko käydä varistamassa alas aina tarpeen vaatiessa. Nyt sitä tarvetta onkin ollut usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin tänään että yhdestä pihan katajasta on mennyt oksa lumien takia, harmi muuta ei sille voi mitään, pitää siistiä puu keväällä.

      Poista
  10. Lunta on nyt täälläkin runsaasti. Luonnon kannalta se on etupäässä hyvä asia ja toivottavasti keväiset sulavedet kartuttavat viime kesänä vajaiksi jääneitä pohjavesiä.
    Joitakin kasveja olen käynyt lumesta ravistamassa. Lumi on nyt kevyttä ja moni kasvi nousee ihan itsestään tuulen karistellessa lumia pois. Lisää lunta on luvassa ja pakkanenkin lauhtuu, joten ehkä karisteltavaa on jatkossa enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut koko talvi pakkaslunta, ihan ihmeellistä niin monen loskatalven jälkeen.

      Poista
  11. On hurjasti lunta. Toivottavasti jänikset eivät pääse kovin pahasti mutustelemaan kasvejasi. Hyvä kun jaksat huoltaa ja varistella lumia pois. Itse sain vasta tänään hilattua persukseni tekemään tuota, osittain myöhässä jo. Ja hyvä pointti tuo kuivuuden jälkien korjaaminen. Ihanaa kun lumi suojaa kasveja kuitenkin! Keväänodotusiloja toivotellen♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosarioon saakka en jaksanut kahlata, saavat pärjätä ruusut itsekseen. Ja luulen että ovat kokonaan lumen peitossa, kivimuurin viereen kinostuu lunta. Voi olla ruusuille hyvä niin versot eivät palellu. Keväänodotus on mielessä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)