sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Tapetteja

Tällä viikolla sunnuntai meni siivoukseen. Imuri meni sellaisiin nurkkiin ja koloihin joihin se ei arkisissa viikkosiivouksissa pääse. Sen tuloksena kaivoin esiin jätesäkin jonka sisään on sullottu paloja talon vanhoista tapeteista.
 Isännänhuoneessa on ollut alunperin hyvin tumman vihreä tapetti jossa luumun sävyisiä kukkia. Todennäköisesti tuo pala joka minulla on tallessa, on väreiltään haalistunut, alkuperäinen väri on saattanut olla jopa lähes musta. Kunhan huoneen remontti joskus koittaa, saan kaivaa tapettia lisää esiin sillä kaikki pinkopahvin kerrostumat on poistettava.
 Kukkatapetin jälkeen on tullut modernimpaa, olisikohan jostain 1950-luvulta?
 Nuorimman pojan huoneessa on ollut kaunis vihreä kuvioinen tapetti. Tämä on painettu ruskealle paperille tai pahville.
 Salissa alkuperäinen tapetti on myös ollut hyvin hyvin tumma. Ruskealla pohjalla sinisiä kukkakuvioita.
 Salin seuraava kerros miellyttää omaa silmää alinta kerrosta enemmän. Kauniita sinisiä kukkia siniharmaalla pohjalla. Salissa harmitti vietävästi kun nämä kaikki oli poistettava sillä tuorein tapettikerros oli paksu muovinen vinyylitapetti. Sellaista ei voi jättää seinää hengittävässä hirsitalossa.
 Jossain vaiheessa salissa on ollut näin haalea tapetti. Rusehtava lehtikuvio valkoisella pohjalla.
 Eteisen alkuperäistä tapettia löytyy vielä seinältä vintin portaista. Muilla seinillä tapetti peitti tuoreemmat kerrokset tapettia, nekin jouduimme poistamaan huonokuntoisen pinkopahvin takia.
 Eteisen tapettia otin talteen vaikka sitä on myös seinällä, tässä palasessa on mukana myöhemmätkin kerrokset.
 Pinkopahvi taloon on tullut Tampereelta.
 Tämän palan takana ei lue mistä huoneesta se on, mutta vaihtoehtoja ei ole kuin salin kammari eli peräkammari. Kaunis sininen boordi on ollut huoneen yläreunassa.
 Samaisen huoneen muita tapetteja on tässä. Huonetta remontoidessa kävikin ilmi että joskus seiniin lisätyn kovalevyn alla ei ole kun palasia tapeteista tallessa. Siksi tämäkin pala on pieni, vain noin A4:n kokoinen.
Ja tässä lisää saman huoneen vanhoja boordeja. Joku on selkeästi tykännyt tässä talossa sinisävyisistä tapeteista. Tuo ruudullinen sininen vaikuttaa metkalta, harmi kun sitä ei ole enempää tallessa.

Isännänhuone on vielä pääosin tutkimatonta aluetta tapettien suhteen. Alin kerros on näkyvissä eteisen oviaukossa jota jouduttiin muokkaamaan uuden oven takia. Täälläkin alkuperäinen tapetti on ajan hengen mukaisesti tumma ja mitäpä muuta kuin sinisävyinen.

Tuvassa oli sama juttu kuin kammarissa, tapetit oli joskus poistettu huone huone oli otettu hirrelle. Pienen pieniä palasia löysin listojen alta, ne olen jemmannut niin hyvään paikkaan, että tähän hätään en niitä löytänyt.

14 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista historian havinaa. Nykytaloissa edellisten asukkaiden sisustusmakua ja kunkin aikakauden tyylisuuntauksia ei pääse samalla tavalla näkemään, kun edellinen tapettikerros on tapana poistaa ennen uuden tapetin asennusta. Tosin jotkut vetävät siinäkin mutkat suoriksi: edellisessä asunnossamme lattia- ja kattolistoja ei oltu poistettu ennen uuden tapetin asennusta ja niiden alle oli jäänyt parhaimmillaan kolme kerrosta vanhaa tapettia :D Eipä ollut yksikään tapettikerros yhtä hienoa kuin kauneimmat noista teidän tapetinpalasista. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään ei jää moisia kerroksia vaikka monesti voisi vanhan tapetin ihan hyvin jättää paikoilleen. Toisaalta aika monessa uudessa talossa on maalatut seinät, ehkä yksi tehosteseinä ja loput valkoista. Väri jota ei ennen käytetty missään.

   Poista
 2. Ajan kerrostumia ihan konkreettisessa muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä ja kaikki sellaisia palasia historiaa joka pitää säilyttää.

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoista. Todellinen aikamatka historiaan. Varmasti on kiva katsella tapetteja ja miettiä miltä kukin huone on näyttänyt niissä tapeteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva katsella, kun vielä joskus saisi aikaiseksi liottaa tapetit irti toisistaan ja tehdä niistä vaikka kirjan.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus. Seinissä olevat tapettikerrostumat kertovat osaltaan kivasti talon menneistä ajanjaksoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kertovat, jokaista tapettia on laitettu talteen iloksi tuleville talon asukkaille.

   Poista
 5. Onpa mukavaa, että tapettipaloissa on tallessa talon historiaa. Upeita tapetteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen käytettiin värejä ennakkoluulottomasti yhdessä.

   Poista
 6. En ole missään nähnyt samaa tapettia aiemmin kuin mitä meidän tuvasta on löytynyt ja nyt yksi näistä muistuttaa erehdyttävästi samalta. Tuo neljäs kuva. Meillä siis mielestäni sama löydös, mutta eri sävyisenä, sinisempänä versiona. Kiehtova postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau. Onko sinulla kuvaa tapetista? Voisi verrata onko samanlaista.

   Poista

Kiitos kommenteista :)