tiistai 13. marraskuuta 2018

Hamsterihommia

Jossain kohtaa kesää muistin talven. Ehkä se oli kesän helteisin päivä kun pulahdin parin tunnin hikisen ikkunapokien raappauksen jälkeen läheiseen järveen. Tai ehkä talvi tuli mieleen kun kauniina kesäaamuna hipsin pesulle pihasaunaan jossa odotti vesipadassa juuri sopivan haalea pesuvesi.

No, oli päivä mikä vaan niin onneksi muistin ja leikin yhtenä päivänä hamsteria.
 Otin tyhjiä ämpäreitä matkaani ja keräsin mieleeni muistuneet männynkävyt talteen. Näitä tarvitaan talvella.
 Käpyjen avulla syttyy niin puuhella, leivinuuni kuin kakluunikin kuin itsestään. Eikä pönttöuunikaan niistä ole pahoillaan.
Toistaiseksi käpyjä kuluu harvakseltaan kun lämmitellään vasta yksi tai kaksi uunia päivässä. Vaan kun talvi oikeasti alkaa, käpyjä kuluu urakalla. Onneksi niitä on nyt iso vasu kukkuroillaan lasikuistilla. Ei mennyt talven muistelu hukkaan keskellä mitä parhainta kesää.

23 kommenttia:

 1. Kävyt menevät myös ihan sisustuselementtinäkin,ovat niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ovat kauniita ja hyödyllisiä.

   Poista
 2. Niin voi ainakin kesää muistella,kun käpyjä katsoo!

  VastaaPoista
 3. Loistava hamsteri-älynväläys! Voi että, noista olisi tosiaan hyötyä. Nyt ei ehkä parane käpyjä kerätä, eivät kuivuisi koko talvena :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi olla melkoisen märät kävyt, kesällä olivat rutikuivia kun keräsin nuo.

   Poista
 4. Hyvin muistettu ja hamstrattu!
  Ajattelin kyllä, että noista on tulossa jotain askarteluja, mutta kyllähän ne sytykkeinäkin ovat mitä mainioimpia ja kaiken lisäksi vielä niin kauniitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei ole voimia askarrella mitään, pidetään ensin kaunistuksena ja sitten päätyvät uuneihin.

   Poista
 5. Pitääkin kokeilla takan sytytyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa. Joskus olen kastellut käpyjä sulatettuihin kynttilänjämiin mutta käy ne ihan noinkin.

   Poista
 6. Kävyillä täytetty lasipurkki on kaunis sellaisenaankin.
  Meilläkin kerätään käpyjä sytykkeiksi. Osan kävyistä Ukkokulta kastaa lamppuöljyyn, jolloin ne sytyttävät kosteatkin puut tehokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steariiniin olen joskus kastanut mutta nykyään olen siihen liian laiska. Lamppuöljy varmasti toimii myös hyvin. Kävyt on kauniita, siksi pidän tuon ison lasitölkin aina täynnä.

   Poista
 7. Minulla noita kauniita käpyjä on sekä kotona että mökillä vanhoissa lasipurkeissa ihan vaan koristeena. Varmasti ovat myös hyviä sytykkeitä.

  VastaaPoista
 8. En ole ikinä käpyjen avulla sytyttänyt tulia. Meillä käytetään tuohia siihen puuhaan. Toisaalta tontilla ei kasva mäntyjä, joten keräilyn saisi tehdä kauempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävyt toimii hyvin sytykkeenä, tuohtakin käytetään mutta aina ei ole koivuja klapeina niin silloin ei tule tuohtakaan. Meillä on pari isoa mäntyä, kaikkia niiden tiputtamia käpyjä en kerännyt, nyt oli erityisen hyvä käpyvuosi.

   Poista
 9. Mukavan kokoisen satsin olet sytykkeeksi kerännyt . Minä olen kerännyt myös ,mutta tänä vuonna vain koristeluun . Hyvin niillä syttyy uunit ja tulet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seitsemän tulisijaa talon sisällä vie paljon sytykkeitä. Etenkin sitten kun tulee kunnon talvi ja kaikissa uuneissa on joka päivä tulet.

   Poista
 10. Mahtava määrä askartelumateriaalia. Tuli ensiksi miälehen, mutta muistinki sitte teirän lämmityksen. Kävyt on hianon näköösiä sisustukseski.

  VastaaPoista
 11. Hyviä sytykkeitä ovat. Niistä voi myös tehdä jotakin jouluista.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)