keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Verkkoja ja värejä

Viime päivät on vilissyt verkko poikineen käsien läpi, viime vuonna virittelin melkein 70 verkkoa tai suojaa paikoilleen, tänä vuonna menee saman verran. Muutama uusikin tuli miehen avustuksella.
 Marja- ja hedelmätarhan kovaonniset omenapuut sai vihdoin kunnon verkot. 'Pirjan' kanssa piti vähän mietti miten toimitaan koska puu on jo kohtalaisen iso ja tuuhea. Tämän korkeammaksi en anna puun kasvaa jotta omenat on helppo kerätä. Omenapuita on pihassa yhteensä seitsemän, riittää kun yksi puu tekee muutaman kymmenen omenaa tai muuten hukumme tulevaisuudessa omenaan.
 'Punakaneli' on kaksi metriä korkean kanaverkon suojissa. Jos tuon läpi syödään niin ihme on.
 Kuusikkoon on kasvanut söpöjä pieniä kärpässieniä, minun lemppareita ulkonäkönsä puolesta.
 Ussurinpäärynässä on upea syysväri, sitä kannattaa kasvattaa ihan vain värinsä takia.
 Osassa pioneja on syysväritystä, osa on vihreitä ja osa menee mustaksi.
 Hurtanheisi on minulla liian kuivassa paikassa, kasvaa todella hitaasti. Syysväri sen suonikkaissa lehdissä on joka vuosi hieno.
 Syyshortensi 'Grandiflora' on kuvattu jo useaan kertaa mutta pakko ottaa vielä yksi kuva. Viime syksyn sateissa kukat ruskettuivat heti valkoisen vaiheen jälkeen. Tänä vuonna kukat ovat hienon punaiset ja lehtiin on tulossa väriä. Täydellinen pensas pihan parhaalle paikalle.
 Arboretumissa on verkkoja ja mitä erilaisempia suojia lähes kaikkien puiden ja pensaiden päällä. Huomasin, että täälläkin oli käyty maistelemassa. Tuoreesta syreenistä oli napsittu oksia poikki mutta niitä ei oltu syöty. Pitäisiköhän lähteä metsästyskurssille ja opetella jäniksen metsästys, tuntuu olevan ristihuulia nurkissa taas turhankin paljon.
 Keltajapaninangervoista yksi on punerruttanut osan lehdistään. Voi kun tulisi kaikkiin näin hieno syysväri.
Jalo ei jäniksiä metsästä mutta myyriä sitäkin enemmän. Tässä haistellaan jotain myyränkoloa pellon reunassa. Saalista ei tällä kertaa tullut. Ihmettelen miten myyriä riittää sillä kissat kantavat niitä useita päivässä pelloilta ja ojista, taitaa olla hyvä myyrävuosi menossa.

23 kommenttia:

  1. Olet ollut ahkera, pitää itsekin ryhtyä puuhaan. Terveisin Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko olla ahkera, muuten olisi kaikki kasvit syötyinä.

      Poista
  2. Kyllä nyt on aika viritellä suojat. Upea on hortensian pensaasi ,kyllä sitä kannattaakin kuvata.

    VastaaPoista
  3. Pitäisi varmaan itsekin viritellä jotain suojia. Yleensä minulla ei täällä kaupungissa ole mitään suojattuna, kun lunta on yleensä niin vähän, että rusakoille riittää maastakin syömistä, mutta tänä kesänä olen istuttanut viisi omenapuuta ja muutaman kirsikan ja niiden järsiminen kyllä harmittaisi kovasti. Ehkä viikonloppuna voisin koittaa aloittaa tämän puuhan. Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hedelmäpuut kannattaa suojata hyvin, meillä ne kelpaa vaikka olisi muutakin syötävää.

      Poista
  4. Hieno juttu, että olet saanut jo verkot paikalleen. Eiköhän niiden aika ala olla pian käsillä kaikkialla. Aamulla katselin ison rusakon loikkimista pihassa. Toivottavasti ei ole käynyt napsimassa jotain luvatonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä uupuu muutama verkko, oli pari päivää pois kotoa koulutuksessa joten tuli väliin pakollinen tauko. Toivottavasti rusakko oli vain ohikulkumatkalla.

      Poista
  5. On sulla verkottamista, mutta olishan se surkiaa, jos keväällä kaikki olis syätynä. Meillon kyläs mettämiähiä, nii ei pääse ristihuulikantakaa turhan suureksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso työ joka syksy ja kevät verkkojen kanssa mutta työ kannattaa. Yhden tammen uskallan jo jättää ilman verkkoja vaikka siitäkin napsitaan alaoksia poikki talvisin, mutta runkoon eivät enää koske. Täällä tuntuvat metsästävän kaikkia muita paitsi ristihuulia.

      Poista
  6. On sinulla verkottamista kyllä. Parempi onkin suojata puut ja osa pensaista. Harmittaisi hirveästi keväällä, jos jänikset söisivät kaikki vaivalla istutetut kasvit. Minä verkotin eilen yhden luumun ja kaikki pensasmustikat. Pitää ostaa lisää verkkoa, sillä luumut kasvoivat kesän aikana niin paljon leveyttä, etteivät viimevuotiset verkot riitä millään. Viime talvesta viisastuneena laitan verkot sen verran leveälle, etteivät jänikset ylety syömään vaikka tulisi minkälaiset jättihanget tahansa. Korkeuttakin pitää olla vähintään 1,5m. Meillä myyräkannat olivat aika lailla nollassa viime talvena, eli runsastumaan päin ovat nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyrätkin voivat olla melkoisia tuholaisia, kissat saavat paljon kiitosta kun pitävät myyräkantaa aisoissa.

      Poista
  7. On sinulla verkottamista kyllä. Parempi onkin suojata puut ja osa pensaista. Harmittaisi hirveästi keväällä, jos jänikset söisivät kaikki vaivalla istutetut kasvit. Minä verkotin eilen yhden luumun ja kaikki pensasmustikat. Pitää ostaa lisää verkkoa, sillä luumut kasvoivat kesän aikana niin paljon leveyttä, etteivät viimevuotiset verkot riitä millään. Viime talvesta viisastuneena laitan verkot sen verran leveälle, etteivät jänikset ylety syömään vaikka tulisi minkälaiset jättihanget tahansa. Korkeuttakin pitää olla vähintään 1,5m. Meillä myyräkannat olivat aika lailla nollassa viime talvena, eli runsastumaan päin ovat nyt.

    VastaaPoista
  8. No onpa verkko poikineen ollut laitettavana. Meillä sama homma vasta edessä.
    Kauniita syysvärejä jo puutarhassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän pakkasyöt tuo lisää väriä, nyt on vielä tosi vähän, yksittäisiä laikkuja.

      Poista
  9. Ui jui, on teillä ollut urakka! Mutta varmasti kannattava sellainen. Sulla on niin mahtava määrä eri lajikkeita upeita puita kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa vaikka onkin työ josta en pidä yhtään. Ruusut jätän suojaamatta ja osan hortensioista ne kun kestävät jänisten käsittelyä.

      Poista
  10. Hauska kuva Jalosta! Melkoinen verkotus, mutta kasvit ovat turvassa. Kaunista ruskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalo oli aivan nenä maassa kiinni, mitä lie hajuja haistellut.

      Poista
  11. Täällä verkot vielä odottavat laittajaansa. Lokakuussa täytyy saada ne paikoilleen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lokakuu on viimeinen verkkojen laittamisen kuukausi ennen lumia.

      Poista
  12. Tuollaisen homman tehtyään voi olla itseensä tyytyväinen!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)