perjantai 28. syyskuuta 2018

Murheenkryyni

Arboretumin laajennukseen istutetut Rosa 'Pohjantähti' köynnösruusut ovat osoittautuneet voimakkaimmiksi kuin olisin edes osannut kuvitella. Ostin niille tavallisen köynnöskaaren Lidlistä ja ajattelin sen kestävän. Virhe. Ei kestänyt vaan meni alaosasta poikki molemmin puolin. Hätäapuna mies iski maahan pitkät kierretangot ja sitoi nippusiteillä köynnöskaaren niihin kiinni. Toimiko?
 Kyllä, toimi noin vuoden verran. Sitten köynnös kasvoi ja tuli kovia tuulia jotka saivat kaaren liikkumaan ja murtumaan lisää.
 Aivan vinossa. Nyt en tiedä mitä tuolle pitäisi tehdä muuta kuin leikata ruusu alas ja tehdä uusi kaari. Tällä kertaa jostain tukevammasta materiaalista ja maahan valetulla perustuksella. Että sellainen murheenkryyni, halvalla ei saa hyvää kun on köynnöskaaresta kyse, tai ehkä tuo olisi jonkun herkän kärhön kestänyt mutta ei yhtään enempää.
 Ruusun takana kasvavat kupariheisiangervot ovat nekin kasvaneet suuriksi, niistä leikkelen välillä maata viistäviä oksia pois mutta en muita, tuo ylikulkusilta pitääkin olla sellainen josta kuljetaan kasvien lomasta niitä hipoen.
 Sedum 'Bertram Andersson' houkuttelee viimeisiä pörriäisiä kauneutensa ääreen. Ja kyllä siihen eksyy joskus puutarhurikin katsomaan pienen pieniä ja vieri vieressä kasvavia kukkia.
Kirjavalehtinen 'Frosty Morn' on sellainen maksaruoho jonka kanssa jännitä joka vuosi ehtiikö kukkia, toistaiseksi on ehtinyt. Takana näkyy mustaluumu verkkonsa sisällä. Maksaruohot ei onneksi jäniksille kelpaa.
Nyt taidan lukea hetken muiden blogeja ja sitten menen istuttamaan uusimman alehankintani, alppikärhö 'Albina Plenan'.

16 kommenttia:

 1. Oi, Albina Plena on aivan ihana, antoisaa istutusrupeamaa!
  Voi hitsi juu. Olen kuullut tuon ruusun elinvoimasta :-D Entä jos tekisi ratkaisun, joka minun pihassani on ollut ihan tukeva ja viimeksi tein portin kehikon sillä: löin maahan pari metallista tolpanjalkaa, niitä saa honkkarista, bauhausista, puuilosta ja mitä muita kauppoja niitä olikaan. Maksavat noin 3-4 euroa kpl ja niissä on noin 30-40 cm pitkä kiila, joka hakataan maahan. Siihen mahtuu kakkoskakkonen, eli sitä pitää hankkia muutama metri, tai voi lyödä maahan myös 4 jalkaa ja tehdä leveämmän / syvemmän kaaren. Ne kakkoskakkoset, parimetriset, sitten isketään sisään jalkoihin ja niiden päälle kattopalkki/palkit. Ei tarvitse valaa betonista jalkoja tms. ja kestää ihan hyvin varmaan pari vuosikymmentä ruostumatta puhki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tolpanjalat on toinen vaihtoehto, niitä on omasta takaa, kumpi tulee niin riippuu miehestä joka tähän urakkaan joutuu. Ruusu on aivan ihana ja sen haluan tuossa pitää mutta kasvuvoimansa on ihan uskomaton. Mun vähän harmittaa etten ostanut toista Plenaa, ehkä niitä on vielä jäljellä kun pääsen uudemman kerran kaupunkiin, en myymälässä tajunnut miten kauniit kukat siihen tulee, kotona googlettelin ja rakastuin heti.

   Poista
 2. Pohjantähden sanotaankin olevan yksi kestävimmistä ja elinvoimaisimmista köynnösruusuista Suomen oloihin. No nyt se tuli teilläkin todistetuksi. Keksitte varmasti sille tarpeeksi kestävän ja hyvän köynnöstuen. Tuo Sailan esille tuoma on tosi hyvä ja varteenotettava ehdotus.
  Ihana tuo ’Frosty Morn’.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaan portti on tehty Sailan ehdottomalla tavalla ja se on kestänyt jo vuosia, hyvä puoli olisi siinä, että kaaren voisi tehdä vielä tänä syksynä eikä ehkä tarvitsisi pistää ruusua matalaksi. Vaikka tokihan kasvaa takaisin.

   Poista
 3. Voi, miten ihana 'Frosty Morn' <3 Minulla on päähänpinttymänä saada patiopenkkiin talon päätyyn mieluiten valkokukkainen korkeampi maksaruoho, mutta tuollainen valkokirjavalehtinenkin näyttäisi upealta punaista seinää vasten. Ja ihan paras vaihtoehto olisi valkokukkainen, jolla olisi valkokirjavat lehdet :D Katson aina puutarhamyymälässä käydessäni, olisiko siellä sellaisia, mutta ei täällä päin ole vielä näkynyt. Etsintä siis jatkukoon. Tosin nyt on taas uusi lajikenimi listalla, jos vaikka sattuisi siemeniä löytymään jostain. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Frosty Morn on ihana'. Se on tuotu Virosta mutta luulisin että sitä saa Suomestakin. Ja talvenkestävä on ollut täällä II-III vyöhykkeellä. Pitääkin kokeilla saisiko siitä siemeniä talteen, juuresta olen saanut levitettyä toiseen kohtaan.

   Poista
 4. Samanlainen kokemus kahdesta kympin kaaresta ja kolmas vähän kalliimpi tekee varmaan saman, koska materiaali on yhtä heppoista. Eivät kestäneet edes kärhöä, koska ontto metalli ruostui puhki. Ensin maassa olevat osuudet ja myöhemmin myös korkeammalla olevat. Kolmas kaari on nyt tuettu harjateräksellä, kunnes saan sen tilalle puisen portin/tuen. Sailan ehdotus on hyvä. Meillä on yksi köynnösportti tehty siten. Runko kakkoskakkosesta, jossa jalat on kiinnitetty maahan metallisilla tolpanjaloilla. Portti on ollut paikallaan kohta 10 vuotta, eikä mitään vikaa. Vankka ja nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisi kieltää moisten myymisen kun eivät kestä hetken. Kasvimaan portti on perustettu kuten Saila ehdotti ja se on kestänyt tuulet ja myrskyt. Puutavaraakin olisi omasta takaa. Taidan ehdottaa miehelle että jospa tekaisisi uuden tuen mahdollisimman pian.

   Poista
 5. Mulla oli erellises puutarhas tua 'Pohojantähti'. Soli tosi komia kukkiessansa, mutta kaivoon sen pois, ku oli nii ahtahas paikas, terassille mennes. Piikit oli aina vaattehis kiinni. Mullaki o tuallaane kakkoskakkosista, rautajaloolla tehty köynnösportti ja on ainaki viälä pysyny pystys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusulla on tuossa hyvin kasvutilaa mutta kaari ei nyt vaan toimi. Jotain pitää kehitellä, Sailan ehdotus voisi olla paras ratkaisu.

   Poista
 6. Täällä on ollut ihan sama ongelma. Minulla oli vihreä "rimpula" köynnöskaari, jossa kasvoi juuri tuo ´Pohjantähti`. Ja kaari oli aina vinossa ja lopulta kaatui.
  Hätäratkaisuksi mies tuki sen neljällä heinäseipäällä, jotka olivat maassa aitojen tolppakiilojen avulla. Tai siis heinäseipäät olivat melkein enemmän se köynnösportti, kuin itse kaari. Kaari näkyi vain ylhäältä.
  No, onneksi muutamia vuosia sitten poika teki vankan metallisen kaaren suunnitelmieni mukaan. Se on kestänyt vankkumattomana monta vuotta.
  Ehdotinkin, että hän alkaisi tekemään niitä myyntiin, kun vankkoja ja simppeleitä kaariportteja ei ole kaupoissa tarjolla. Mutta hän ei oikein innostunut.
  Pohjantähti on todella voimakaskasvuinen ja yllättävän suuri. Minäkin istuttaisin sen johonkin muualle tällä kokemuksella. Mutta sitä ei niin vaan enää siirretäkään mihinkään, kun on kasvanut vuosia paikoillaan.
  Nyt tyydyn sitomaan sitä kaariporttiin ja ohjailemaan niin, ettei piikit tartu portista kulkijoiden hiuksiin ja vaatteisiin. Nytkin siellä sojottaa monta versoa mihin sattuu. Täytyisi taas ryhtyä sitomispuuhiin.
  Oikein kaunista viikonloppua, kylmyydestä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tehden saakin kaikkein parhain. On sääli ettei markkinoilla ole kunnollisia ja kestäviä kaaria, tai ehkä niiden hinta kipuaa kestävyyden takia tähtitieteelliseksi mutta enpä kyllä enää osta yhtään rimpulaakaan. Vihreät muoviklipsut on oiva keino sitoa ruusua paikoilleen, muutaman viikon päästä klipsun voi siirtää kun ruusu on puutunut asentoonsa. Jos mies tekee puisen kaaren niin pitää miettiä mikä olisi paras ratkaisu sitoa ruusu siihen kiinni, klipsut ei toimi ellei sitten osaa ruusua kiinnitä vaikka narulla ja sitten klipsuilla oksia toisiinsa kiinni.

   Poista
 7. Ruusun elinvoimaisuus on toki hyvä juttu, mutta köynnöskaarien taipuminen ei :) Toivottavasti siihen löytyy joku tukeva ratkaisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratkaisu varmasti löytyy mutta en tiedä ehtiikö tälle vuodelle.

   Poista
 8. Oli aika heikkoa värkkiä toi tuki. Vai oliko kasvu liian voimakasta :) :)
  Toi maksaruoho on hienon värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla molempia, heikko kaari ja voimakas ruusu.

   Poista

Kiitos kommenteista :)