lauantai 1. syyskuuta 2018

Joko on syksy?

Virallisesti kai on, mutta minä pidän vielä sinnikkäästi kiinni kesän rippeistä enkä anna periksi syksylle muuta kuin siinä kohtaa, että kesäläpykkäät ovat vaihtuneet kumisaappaisiin puutarhurin jalkineina.

Taimia on tullut istuteltua, tänään sain kitattua viimeiset ikkunapokat ja aloittelin mansikkamaan uudistamisen jatkamista. Kun oikein kiertelee niin puutarha löytyy paljon kivaa loppukesän iloksi. Moni kasvi vetelee uutta kukintakierrosta ja maksaruohot aloittelevat ensimmäistä.
 Jalokärhö 'Taiga' on tehnyt viimeiset kukat ihanan pastellin sävyisinä. Melkein tykkään tästä enemmän kuin oikeasta väristä, tumman sinisen liilasta ja valkoisista terälehtien kärjistä.
 Syysleimut ovat tehneet mielettömän määrän uusia nuppuja ja kukkia sateiden myötä. Hyvä juttu sillä pelkäsin niiden menettämistä kesän kuivuudessa. Yksi leimu kuivui kastelusta huolimatta.
 Kesä teki tepposet myös tälle saksankurjenmiekalle. Se päätti syyskuun olevan hyvä kukinta-aika. Mielenkiinnolla odotan millainen on kukka, ei hajuakaan mitä olen ostanut ja tähän istuttanut.
 Akileijoista osa kukkii uudestaan, tämä punavalkoinen hyvinkin ahkerasti.
 Saarnivaahterat on istutettu. Ne saavat vielä juurelleen katteen kunhan ehdin joku päivä vetää risut silpuksi. Saarnivaahterat on istutettu navetan toiseen päätyyn pellonreunaan tuulisuojaksi yhdessä havujen kanssa. Joka toinen taimi on saarnivaahtera ja joka toinen kuusi. Piskuisia kun ovat, niin menee vielä monta vuotta, että näistä on suojaksi.
 Vapaasti kasvava tervaleppäaidanne sen sijaan on kasvanut kivasti ja nopeasti toisen pellon laidalla. Olen koko kesän pähkäillyt katkonko latvat kaikista samasta korkeudesta. Enkä osaa sanoa vieläkään kyllä tai ei.
Saarnivaahterat tulivat tuonne missä yllä olevassa kuvassa loppuu nurmikko, ei ihan tuohon kohtaan vaan navetan päädyn taakse. Jotain taimia pitää tuohonkin löytää sillä nyt siihen on muodostumassa hyvä tuulitunneli. Kuvaan yritin saada yhtäaikaa 'Pohjolan kuningatar'-ruusun, rantatädykkeen ja 'Snow Pavement'-ruusun navetan kivimuurin laidalta.
Nimetön maksaruoho samaiselta kivimuurilta on ihan kohta kukassa. Toivottavasti pihassa on vielä silloin perhosia ja ötököitä, tämä kun on niiden yksi lempikukka. Ehkä se on sitä puutarhurillekin, ainakin yksi loppukesän lempikukista.

20 kommenttia:

  1. Maksaruoho on kaunis. Pitäisi sitä äidiltä ottaa omaan pihaan myös. Meillä alkaa kaikki kukat jo olla mennen kesän kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennojen aika alkaa olla ohi, paitsi nuo jotka ovat intoutuneet uuteen kukintaan. Maksaruohot on kauniita, niitä pitäisi laittaa enemmänkin.

      Poista
  2. Oli ihan pakko kuuklettaa 'Taiga', ku oli ihan outo nimi. Ja sanoosin kans, että tämä pastelliversio o parempi ku alakuperääne. Yllättävän palio on viälä färipilakkuja puutarhas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Taiga' on kahden euron alelöytö viime vuodelta, olihan se ostettava pois kun halvalla sai. Väri ei ole lemppareita mutta kukan muoto on kiva, erikoinen, tulee daaliat mieleen.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Siitä tulee ihan pinkin punainen kunhan kukat ovat avautuneet kokonaan.

      Poista
  4. Komea rivistö tervaleppiä. Minä niin tykkään puista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervaleppäaidanne oli hyvä idea. Ensin mietittiin tuohon kuusiaitaa mutta se olisi ollut liian rajaava eikä olisi toiminut niin hyvin tuulia vastaan kuin lehtipuinen aidanne.

      Poista
  5. Kaunis kärhö ja upea maksaruoho. Vielä on kesäiset lämpötilat! Mukavaa sunnuntaita, Katja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli mitä parhain puutarhasää, oli kiva tehdä hommia.

      Poista
  6. Kyllä sinulla on vielä moni kukka kukassa, vaikka syksy on jo näinkin pitkällä.

    Minulle on aina merkinnyt syysleimun kukinnan alkaminen loppukesän koittamista. Muutamaan kesään tällaista en ole voinut kokea, koska peurat ovat pitäneet huolen siitä, ettei kukintaa ole. Niin kävi tänäkin vuonna, mutta lämmin kesä sai leinut kasvattamaan nopeasti kaksihaaraiset kukkavarret syötyjen nupulla olevien latvojen tilalle. Kukat vain olivat hiukan pienemmät kuin yksivartisen latvan päässä. Alkuviikosta laitoin jo vettä maljakkoon valmiiksi. Tarkoitukseni oli hakea penkistä muutama oksa sisälle. Nyt olivat peijakkaat yön aikana käyneet syömässä latvat viimeistä oksaa myöten. Vähän harmitti, mutta minkäs teet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi paljon kukkii vielä vaikka olin jo epätoivossa että kaikki on ohi. Kuvien saksankurjenmiekka avautui tänään mutta unohdin kuvata sen. Toivottavasti saisin siitä huomenna kuvan.

      Voihan peurat!

      Poista
  7. Kesästä minäkin pidän kiinni niin tiukasti kuin vain voin, onneksi päivällä lämpötila on kesäinen, vaikka ilmassa on syksyn henki. Mukavaa, että kukat aloittivat toisen kierroksen. Säät suosivat pihahommien tekoa! Tuo Taiga on kaunis! Puiden istuttaminen on ekoteko ja arvostettavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puiden istuttaminen on oikea ekoteko. Olen jättänyt nyt kitkemättä kukkapenkeistä männyn taimia, ensi kesänä siirrän niitä metsään ja niityn kupeeseen kasvamaan rauhassa. Tänään sää oli mukavan kesäinen.

      Poista
  8. Kyllä nyt on aivan kesäiset t-paitakelit. Uusintakukintaa on meilläkin ihan hurjasti, vaikka määrällisestihän kukkia on vähemmän kuin pääkukinnassa.

    Tervaleppä ja saarnivaahterat ovat hyvin nopeakasvuisia, mitä varmaankin olet pitänyt valinnan yhtenä kriteerinä. Kolmantena kesänä istutuksesta ne ovat niin juurtuneita, että alkaa tulla sitä metrin vuosikasvua. Viiden vuoden päästä tuossa on jo tuulisuoja. Kuuset tulevat sitten kun kerkeävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli t-paita keli, ihanaa, eikä edes hyttysiä. Nopeakasvuisuus oli yksi valintakriteeri, tervaleppä ainakin on kasvanut hurjasti. Kolme vuotta sitten istutin puoli metrisinä piiskoina ja nyt korkeimmat hipoo kahta ja puolta metriä. Havut saa tulla perässä rauhassa, en tiedä mitä lajia ovat, tulivat Mustilan arboretumista hankitun taimen mukana salamatkustajina.

      Poista
  9. Ihana Taiga! Erikoinen kesä senkun jatkuu, kasvitkin ovat ihan hämillään, kukkivat uudestaan, ja mikäs sen mukavampaa, kunhan ymmärtävät, että ensi kesänäkin olisi kukkiminen toivottavaa. teillä on upeasti tilaa istuttaa puita, meillä niitä kaadellaan, jotta muut kasvit voisivat elää. Saarni on kaunis puu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puiden määrää on jo osin rajoitettava, muutamalle on vielä tilaa, kummasti katse hakeutuu pieniin puihin. Peltojen reunoille vielä istuttelen isojakin puita jotta saadaan tuulisuojaa.

      Poista
  10. Vielä tuntuu kesältä, syksyä tulee riittämään ihan tarpeeksi, joten mukavaa näin. Olen joutunut kyllä kumppareita jo pitämään, nurmikko on helposti kosteaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan kesäisiä säitä on ollut. Nyt olisi valtava into tehdä puutarhaa mutta aika ei riitä.

      Poista

Kiitos kommenteista :)