lauantai 18. helmikuuta 2017

Missä säilyttää puutarhatavarat talon sisällä?

Tänä talvena havahduin ongelmaan. Kaikki puutarhatavarani ovat hajautettu eri puolille taloa. Säilytyksessä ei ole mitään logiikkaa eikä oikein edes järkeä. Näyttää sotkuiselta ja myös tuntuu. Tänään otin itseäni niskasta kiinni ja aloin tehdä jotain ongelman ratkaisuksi.
 Kodinhoitohuoneen hylly on syönyt sisäänsä muutakin kuin puutarhajuttuja. Mummin mussukan vaatteet siirsin laatikkoon vierashuoneeseen. Ylähyllyn kävin läpi ja sain tyhjennettyä tuon vasemman reunan korin puutarhatavaroille. Myrkkyjen paikka onkin ylähylly.
 Naulakon alapuolella, puutarhatoppatakkini liepeeseen kätkeytyy epämääräisiä myttyjä puutarhaan liittyvistä tavaroista. Vein kaikki tuvan ruokapöydälle ja aloin käydä läpi.
 Tupaan on kerätty maitotölkkejä tomaatteja varten. Onko niitä nyt kuitenkaan ihan pakko säilyttää juuri tuossa, kulkuväylällä eteiseen. Ei ole.
 Lasikuistilta löytyy taimikasseja ja laatikoita taimipotteja varten. Ne saavat jäädä paikoilleen sillä niitä voi säilyttää kylmässä. Unelma olisi jos kaiken voisi säilyttää lasikuistilla mutta siihen en pääse koskaan, kuisti on lämmittämätöntä tilaa. Sama on eteisen vintin portaiden alla olevan kaapin kanssa, sekin menee pakkasen puolelle jos tulee oikein kylmä talvi. Niinpä siellä säilytetään vain multasäkit jotka voi ottaa lämpenemään ennen tarvetta.
 Maitotölkitkin siirsin lasikuistille. Niitä tulee vielä kaksi samanlaista laatikkoa, sitten on riittävästi.
 Järjestelyn ohessa kävin kaikki siemenpussit vielä kertaalleen läpi. Aurankukan siemenet rypistelin irti siemenkodasta ja pussitin nekin.
 Tein reiät sipulikukkien tuotetietolappuihin ja sidoin ne vuosilukujen mukaan toisiinsa kiinni. Jos joku kasvi jää tulematta näkyviin mullasta, on se helppo poistaa nipusta menetettynä tapauksena. Ihan joka kasvin lappuun en näköjään ollut kirjoittanut minne se on istutettu mutta pääasia että jotain on tullut laitettua ylös.
 Tässä vaiheessa alkoi jo uuvuttaa ja nälkäiset pojat alkoivat pyöriä jaloissa. Päätin jatkaa urakkaa huomenna tai illasta muiden taimien nimilappujen kanssa. Näitä on monelta vuodelta sillä en ole osannut päättää millä systeemillä nämä säilyttäisin. Nyt päätin niitata jokaisen paperiin kiinni, paperi muovitaskuun ja muovitasku kansioon.
 Kodinhoitohuoneen ylähyllyltä on pyyhitty pölyt. Oikean laidan uimarantakori sai jäädä. Sitten ovat vieressä myrkyt. Myrkkyjen vieressä on oman puutarhan siemenet. Ja laitimmaisena vasemmalla puulaatikko jossa ovat sipulikukkien lappuniput vuosijärjestyksessä. Kovin monen vuoden tiedot ei laatikkoon mahdu mutta siinä vaiheessa kun tila tulee vastaan voi etsiä uuden laatikon. Nyt hyödynsin sellaista mitä jo on.
Mummon vanhaan koriin sain tukikepit, niinet, runkovahat ja muut tilpehöörit mitkä ennen lojuivat vain tiellä. Ostosiemenet tungin vanhimman pojan tekemään puulaatikkoon. Kansi ei mene kiinni tässä vaiheessa vuotta mutta muuten ihan oiva paikka siemenille. Kori ja laatikko ovat nyt toistaiseksi kodinhoitohuoneen penkillä, kohta niitä tarvitaan. Muulle ajalle olisi ihanne saada näillekin oma kaappi mutta se ei taida onnistua muuta kuin mylläämällä kodinhoitohuoneen kaapit sisältä ihan uuteen uskoon. No, annetaan se vielä olla.

Missä sinulla on tungettuna tukikepit, nimilaput, mullat, taimipotit ja muut tuikitarpeelliset puutarhatavarat?

24 kommenttia:

 1. No nyt ovatkin puutarhatavarat ja tarvikkeet hyvässä järjestyksessä ja helposti löydettävissä.
  Minulla suurin osa samaisista puutarhatarvikkeista on autotallimme hyllyillä. Kukkaruukut ja purkit ovat taas kylmässä varastossa ja osa kasvihuoneeseen varastoituna. Vielä kun saisi nuo kasvien tuotelaput laitettua noin upeaan järjestykseen kuin sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla olikin kehäkukkien siemenet hukassa, jos ei muuta hyötyä siivouksesta niin kehäkukat löytyivät :) Meillä on ongelma kun vain talossa sisällä on lämmin säilytystila, rajoittaa asioita.

   Poista
 2. Säntillisesti olet tallettanut näköjään istutettujen sipulien tiedot, minä yritän vain muistaa. Tänään kävin kasvihuoneissani ja silmäilin mitä siellä on- syksyllä yritin laittaa kaikki järjestykseen, mutta joku puutarhatonttu on käynyt penkoilemassa ne uuteen malliin. Toisessa kasvihuoneessa on puutarhakärry jossa säilytän pienet tykötarpeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain on tullut säilytettyä. Tänään kävin kaikki laput läpi ja iso nippu oli niitä mitkä eivät enää viime kesänä nousseet. Kasvihuone olisikin näppärä paikka säilyttää osa tavaroista, meillä sinne ei pääse talvella jo lumi kasaantuu oven eteen.

   Poista
 3. Unelma olisi ihan oma lämmin tila kaikille puutarvatavaroille ja puolilämmin lasihuone kasveille. Nyt juoksen kellarin, autotallin, varaston ja työhuoneen väliä. Tilaa on riittävästi, mutta ripoteltuna pitkin taloa.
  Kiva nähdä, että muutkin säilyttävät noita sipulikukka- ja perennalappuja. Kaikki ei ole minullakaan tallessa, mutta viime vuosilta valtaosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama unelma täälläkin :) Taimipurkit mulla on vielä eri paikassa, karjakeittiössä navetassa. Mutta niitä tarvitaan vain sen yhden kerran keväällä kun teen kylvöt. Helppo hakea sitä varten. Mutta muuten kaipaisin yhtä ainoaa kaappia jonne saisi puutarhajutut.
   Sipulikukkien tiedot on kiva säästää, en tee niistä muuta kirjanpitoa kuin että nippuun ja jokaiseen lappuun suurinpiirtein paikka mihin on istutettu.

   Poista
 4. Oletpa tehnyt kovan urakan. Hyvän näköistä, hieno järjestys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) huomiselle jäi kovin urakka, nimilaput muovitaskuihin ja kansioon.

   Poista
 5. Ihailtavaa järjestelmällisyyttä! Ja toimeliaisuutta. Hihityttää, kun jokainen ystävä on tietääkseni tänään siivonnut, järjestellyt jne. Taitaa olla tähtien asento silleen, tai sitten tämä ihana keväinen sää.. itse menin matonpesuun ja pesin sitten autonkin! Siis itse, ei pesulassa. Never heard of -osastoa...
  Mulla on kaikki taimilaput tallessa, ja sipulikukkien etiketit, ja tilauslistat, jos olen tilannut netistä. Ne ovatkin sitten kaikki yhdessä ja samassa metallilaatikossa, mutta kun sinne mahtuvat niin hyvin... joskus sieltä täytyy etsiä tietoa, se on hieman tuskallista, mutta onneksi yleensä muista kirjata puutarhapäiväkirjaan tehdyt istutukset. Siemenet sun muut pikku tilpehöörit on eteisen kaapissa, joka menee pakkaselle, mutta ei voi mitään. Lepotilassa niiden pitäisi kyllä kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säällä oli minulla suurin vaikutus miksi piti puuhastella sisällä, meillä oli ihan hirveä tuuli. Ulkona olisi pitänyt kiinnittää nauhoja jänisverkkoihin mutta ei siitä myrskytuulessa tule mitään. Minä en ole tainnut eläissäni pestä autoa itse :D
   Hyvä kun muistutus, missähän mun kaikki tilauslistat on, nekin pitää etsiä kansioon. Tuo on hyvä tietää ettei pakkanen ole välttämättä haitaksi lepotilassa oleville siemenille, voisi säilyttää nekin mieluiten eteisen kaapissa.

   Poista
 6. On sulla kaikki ny hyväs järiestykses. Mulla kaikki on sinne päi.
  Mäki säästän kaikki sipulikukkaetiketit ja kirijootan istutuspaikat niihi. Eihä sitä seuraavana keväänä muistaasisi yhyrenkää nimiä.
  Mullon kasvilaput tuikattuna kukkapurkkihi. Oonki miättiny kans jonkullaasta arkistoontimenetelmää, että jotaki löytyyski. Tairan teherä samoon ku sä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muistaisi minäkään enää seuraavana vuonna. Ja pysyy edes pikkasen kärryillä mitä on tullut hankittua. Samanvuotiset yhdessä nipussa on hyvä.

   Poista
 7. Upea siisteys ja järjestelmällisyys! Itse en tuollaiseen pysty ollenkaan. Mutta minulla onkin vain muutama pussi ja ruukku, kasvihuoneessa sitten muut rojut. NImilapuista kirjoitan nimet vihkoon ja laput roskiin. Sinä tarvitset kasvihuoneen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on mutta siellä ei voi säilyttää mitään. katolta tuleva lumi kasaantuu oven eteen ja kasvihuone on siten suljettu koko lumisen ajan. Mutta on minulla iso karjakeittiö jossa saan säilöttyä kaikki työkalut, isommat ruukut ja tavarat. Se on ihan ehdoton näin isossa puutarhassa.

   Poista
 8. Hävettää ihan tunnustaa, mutta minulla on nuo pahvilaput ja nimisäleet meidän lasivitriinissä :D Olen niputtanut yhden vuoden laput kuminauhalla yhteen ja kirjoittanut niiden taakse istutuspaikat aika tarkalleen kuvaillen. Joku muu paikka pitäisi itsekin niille kyllä keksiä. Kasvihuoneessa säilytän kaiken mikä säilyy kylmässä ja mullat ihan ulkona kuormalavojen påäällä. Siitä sitten sisälle sulamaan kun edellinen säkki on loppumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla nököttää multasäkki tuvan nurkassa :D Muutama on lasikuistilla ja ulkomullat karjakeittiön kupeessa pihalla. Ja joku pikkupussi on eteisen kaapissa. Tulee ihan hamsteriolo kun näin luettelee :D

   Poista
 9. Minulla on kylmää kestävät tavarat ja mullat ladossa ja kasvihuoneessa, siemennet sisällä kirjahyllyssä ja kukkalappuset siellä täällä. Ostot kirjaan puutarhavihkoseen, josta on helppo tarkistaa mitä on minäkin vuonna tullut istutettua ja muutkin puutarhahankinnat sieltä nopsaa katsoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on hyvä kirjaamissysteemi, minulla ei ole mitään. Joskus kaipaisi tietoa mitä on milloinkin ostanut ja ainut missä on säilössä on oma pää.

   Poista
 10. Mulla on siemenet kirjahyllyssä, kauniissa peltirasioissa. Äiti ostaa aina mulla keuniita peltirasiakarkkeja.
  Istutetut kasvit on vanhanaikaisessa valokuvaalbumissa ja joistain on jopa valokuviakin. Suurimman osan kasveista olen saanut tai kasvattanut siemenistä. Tuokin albumi on kirjahyllyssä puutarhakirjojen seassa.
  Ruukut ja tikut ja hallaharsot on kylmässä aitassa halkovajan takana.
  Myrkyt autotallissa omallapaikalla, isännän öljyjen ja maalien kanssa.
  Ostomullat ladossa trukkilavalla, kissanhiekkojen ja olkipaalien rinnalla. Roudaan multasäkin autotalliin sulamaan ja sieltä sisälle.
  Narut ja sellaiset on keittiössä kaapin päällä lahjapapereiden kanssa.

  Taimet kasvatan useimmiten isoissa joulukynttilälyhdyissä, kissankäpälien ulottumattomissa. Ja perennat ulkona pellonraunassa ruukuissa hallaharson ja lumen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on hienot systeemit! Valokuva kasvista olisi aina hyvä ottaa ja vielä liittää muihin tietoihin. Aitasta tulikin mieleen että mun aitassa on vielä yksi alahuone ilman käyttöä. Se olisi aika helppo valjastaa puutarhakäyttöön sillä karjakeittiö käy välillä ahtaaksi.
   Tuo taimien laitto lyhtyihin on hyvä idea!

   Poista
 11. Houlimouli! Kylläpä sulla onkin puutarhatavaraa, vaan sen näköinen on puutarhakin, että jotain siellä on tehty muutakin kuin otettu aurinkoa vaakatasossa! Meillä ei ole kuin murto-osa tuosta tarvikemäärästä, mutta on siinäkin ollut sorttaamista. Ratkaisin asian järjestelemällä kaiken isoon puulaatikkoon, joka on taimikasvatustason alla ja siemenet on yhdessä pahvirasiassa käyttöjärjestyksessä > multaan ensin menevät jonon ensimmäisenä. Tässä vaiheessa on vielä järjestys kohtuullisen hyvä, mutta arvatenkin pian ollaan taas normaalissa kevätkaaoksessa täällä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastus kuin harrastus niin kummasti kerääntyy siihen liittyvää tavaraa :) keväällä on täysi kaaos ja härdelli kun taimikasvatus on pahimmassa vaiheessa, sitten salikin saa osansa ja tursuaa taimia.

   Poista

Kiitos kommenteista :)