perjantai 10. helmikuuta 2017

Joko on naposteltu

Pitkä työviikko takana, lauantaikoulutusta, iltakoulutusta ja ylitöitä. Onneksi tänään pääsin aikaisin, niin aikaisin että ehdin tehdä puutarhakierroksen täydessä auringonpaisteessa. Kasvien puolesta on ollut huoli, olen huomannut jäniksen jälkiä turhankin paljon auton valojen keilassa kun olen lähtenyt aamuisin töihin.
 Luumulehdossa on käyty haistelemassa jokainen verkotettu puu ja pensas. Ja jokaisen kohdalla on koettu pettymys. Minä taasen en kokenut pettymystä. Parannellut verkot ovat toistaiseksi toimineet.
 Kiinanhortensia "Bougie" oli ainut hortensia jonka suojasin verkolla. Nyt ennen pakkasia suojasin sen vielä kankaalla, myös paahtavan auringon takia, bougiella ei ole lainkaan varjoa.
 Ja siinä ensimmäinen napostelu. Karhunvadelma on maistunut odotusten mukaisesti. Jätin pensaan suojaamatta sillä se ei vaurioidu jänisten syömingeistä, sato vain on vähäisempää.
 Matka jatkuu jälkiä seuraten arboretumiin. Tässä on tainnut kulkea pariskunta tai kaverukset.
 Pikkuiset serbiankuuset ovat saaneet olla rauhassa. Samaa näytti tervaleppäaidanteen kanssa, ei yhtään syötyä latvaa.
 Perennapenkki oli löydetty. Tässä on rouskaistu kunnolla jonkun kurjenmiekan vartta. Kurjenmiekka tuosta ei ole moksiskaan, kasvattaa kuitenkin keväällä uudet lehdet.
 Salaattibuffetkin on löydetty. Nuo taitavat olla jonkun kellokasvin lehtiruusukkeita. Veikkaan etteivät nekään kärsi pienestä harventamisesta.
 Syksyllä istutin arboretumiin jonkun jalohortensian, ihan vain kokeeksi, en usko että selviää talvesta. Mutta kaipa tuo oli hengissä koska jänikset ovat parturoineet sen lähes maan tasalle. Mietin pitäisikö hortensia nyt suojata paremmin jos kerran on toiveita että se ei ole kuollut pakkasiin.
 Viime talvena suomenköynnösruusu "Pohjantähti" syötiin tapeille. Syksyllä verkotin molemmat pensaat ja niitä ei ole nyt syöty. Taidan kuitenkin vielä kietaista harson päälle ihan vain auringon takia, pakkasta saavat luvan sietää.
Jos ruusu kestää talven yli niin ensi kesänä on odotettavissa jo upeaa kukintaa. Pohjantähti on nopeakasvuinen, ensi kesä on ruusun toinen kesä meidän pihassa ja jo viime kesänä siinä oli muutama kukka.

Kun kiersin koko pihan niin totesin jänisten vauriot vielä aika pieniksi. Verkot ovat toimineet mutta silti käyn viikonloppuna solmimassa niihin vhs-nauhaa peloitteeksi. Ensi talveksi voisi hankkia kymmenkunta verkkoa lisää niin saisi hortensiat ja osan ruusuistakin verkkoihin. Vaikka ne kestävätkin talttahampaiden parturoinnin aika hyvin niin parempi olisi ettei sitä tapahtuisi.

17 kommenttia:

 1. Meillä on myös näkynyt ristiturpia. Taidan kiertää puutarhan huomenna itsekin. Toivon, että vahingot ovat vähäisiä. Minulla olisi kyllä tiedossa monta kasvia, joiden harventamisesta en ollenkaan olisi harmissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset taisi tehdä sen että tulivat puutarhaan, tai joka vuosi ne tulee tähän aikaan talvesta. Nokkosia mun puolesta voisivat kaivaa niin paljon kun haluavat ja pajut napsia kaikki sukupuuttoon :)

   Poista
 2. Nyt keväälle käännyttyä on alkanut pupujen tanssi täälläkin. Ei vielä hitonmoista laumaa, eikä vielä maisteltu mitään. Onneksi verkotin syksyllä niin paljon, kuin suojia riitti. Koitin suojata maukkaimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on liikuttu laumoittain tai sitten yksi yksilö tekee ympyrää pihassa kaiket yöt. Tärkeimmät on suojattu mutta kaikkia en saanut suojaan, hortensiat ja ruusut on pääosin ilman suojia.

   Poista
 3. En oo suajannu mitää, eikä oo jäniksiä näkynykkää, ei eres jäläkiä. Meilläpäi jänikset on kuallu lähes sukupuuttohon. Jänisrutto harventi ne oikee kunnolla. Joskus on omenapuun alaoksia käyty lyhentämäs ja norijanangervoja latvottu. Muuta vahinkua ei oo koskaa ollu. Kai son nuaren koirien ansiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä, onko Suomessa joku kolkka missä ei ole jäniksiä? Mä haluan sinne :D Meillä on niitä ja paljon. Ei taida olla vihollisia, pari kettua ja ilves jolle haettu kaatolupa (tähän vihainen hymiö). Koirat taitaa olla tehokkaita karkottajia, meillä on tuo Kaapo mutta se on ihan sisäkoira.

   Poista
 4. Meillä jäniksiä tuntuu olevan ympäri vuoden, mutta lumiaikaan niiden kulkua on helpompi seurata. Yritän verkottaa kaikki puut ja pensaat. Syyshortensioita en ole verkottanut, sillä milloinkaan ne eivät ole jäniksille kelvanneet. Sen sijaan peurat ovat niitä nyt käyneet napostelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä syyshortensia syödään joka talvi! Katsoin että jokainen oksanpää oli vedetty poikki, eipä tarvitse tehdä itse kevätleikkausta. Peurat meiltä vielä puuttuvat, luojan kiitos vaikkakin niitä tuossa aika lähellä jo majailee. Toivottavasti sai hirviporukka viimeksi oikein monta lupaa peurankaatoon.

   Poista
 5. Hyvänen aika, minä ei ole muistanut koko asiaa ennen kuin nyt tässä. Eipä meillä olekkan kuin omenapuita ja norjanangervoja, jotka pupuille maittais. Onkohan ne jo syöty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuut meillä syödään heti jos niitä ei suojaa, viime vuonna menivät lammasverkon läpi että sujahti. Angervojen ovat antaneet olla vielä rauhassa.

   Poista
 6. Puput ovat selvästikin olleet kilttejä! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Mahtava juttu, että suojat ovat pitäneet. Kokemukseni mukaan kurjenmiekat kuolevat usein siihen, että jänis/peura saa sen vedettyä juurineen maasta, kun nyhtää noita lehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa sillä tein ison työn syksyllä niiden kanssa. Mutta voi vitsit tuota kurjenmiekkaa jos sitä on nyhdetty juurineen! Pakko mennä peittämään sillä epäilen tuon olevan juuri se valkoinen puolalainen erikoisuus jonka toin viimeksi Türista. Muut kurjenmiekat ovat onneksi lumen alla piilossa.

   Poista
 8. Jäniksiä on täälläkin, mutta toistaiseksi suojaukset ovat pitäneet tuhot vähäisinä. Nyt en ole viikkoon kiertänyt puutarhassa, mutta pitäisi kyllä taas käydä katsomassa, että suojaukset ovat hyvin paikoillaan. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Meillä on kans piha aivan täynnä pupujen jälkiä ja ihan ovat tehneet suorastaan valtateitä sinne tänne!
  Siirsimme norjanangervoa ja se selvisi hengissä. Se unohtui kuitenkin suojata, joten se on nyt napsittu matalaksi.

  VastaaPoista
 10. Meillä ei ole yleensä jäniksistä ollut kamalasti vaivaa, mutta peuroista sitä vastoin sitäkin enemmän. Se tunne kun huomaa jonkun rouskuttaneen vaivalla hoidetut kasvit on kyllä masentava!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)