keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Seitsemällä pussilla haastetta elämään

Olen onnistunut aika heikosti kasvattamaan perennoja siemenestä. Tai ehkä onnistuminen on ollut kiinni siitä että olen tehnyt hommaa ikäänkuin vasemmalla kädellä. Huiskinut siemenet kukkapenkkiin ja unohtanut asian. Ja todennäköisesti kiskonut pienet alut pois rikkoina.

Nyt ajattelin kokeilla eri taktiikalla. Menin Maatiaiset ry:n sivuille ja tilasin kuusi pussia perennoja ja yhden tomaatin. Tarkoitus on kylvää maaliskuussa puolet siemenistä ja loput syksyllä. Ja mieluiten pohjattomiin ruukkuihin ja nimilapulla merkittyinä jotta tiedän mitä kasvaa missäkin.
 Tomaatti tulee tietysti kasvihuoneeseen mutta halusin tällaisen luomukannan jotta voisin kerätä siitä syksyllä omat siemenet. Syysleimu on syreenileimu, sen taimia ei tunnu saavan mistään. Kaukasiantähtiputki minulla oli kerran mutta talvi vei sen. Taimia ei tunnu senkään kohdalla löytyvän mistään, kokeillaan kasvattaa siemenestä.
Varjoliljan kanssa tarvitaan erityistä kärsivällisyyttä. Tämän pilkullisen olen saanut ystävältä isona sipulina. Se kukki heti seuraavana kesänä istuttamisesta. Siemenien kanssa kukintaa saa odottaa vähintään viisi vuotta. Mutta onhan mitä odottaa.

Valkoisen varjoliljan sain samalta ystävältä. Valkoisen varjoliljan sipuleista pyydetään kaupoissa hävyttömiä summia. Sama on marhanliljan kanssa, siksipä yritän marhanliljaa siemenestä. Ei harmita tappio taloudellisesti niin paljon kuin että menettäisi pari kymppiä maksavan yksittäisen liljan sipulin.

Myös purppurapunalatva lukeutuu vaikeasti saataviin ja kalliimpiin taimiin. Siksi sitäkin siemenestä. Pallaksen pioni oli ihan vain silkka heräteostos.

Kevätkylvöt ajattelin toteuttaa niin että kylvän siemenet pohjastaan reikäisiin purkkeihin ja vien ulos saamaan kylmäkäsittelyn. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

10 kommenttia:

 1. Mukavan kuuloisia haasteita sulla siellä! Tuota pallaksen pionia olen jo jonkin aikaa haaveillut "kokoelmiini", enpä tiennyt sen siemeniä saavan noinkin helposti:) Perennojen kasvattaminen siemenestä on ehkä vielä palkitsevampaa kuin kesäkukkien, ainakin mun mielestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallaksen pioni vaikutti helpolta pionilta kasvattaa, nousisi edes yksi :)

   Poista
 2. Joo, kannattaa kylvää pikemmin mieluummin kuin myöhemmin, sillä olen huomannut, että siemenet itävät usein sitä paremmin, mitä tuoreempia ne ovat. Jos ei syksyyn mennessä ole jotain itänyt, jätä purkki talveksi ulos. Tai kylvä kukkapenkkeihin, mutta laita tukevat kyltit, jotka eivät häviä talven tuulissa.
  Tosi helppo kylmäkäsittely tulee pienissä muovipusseissa, joissa on ripaus multaa ja sinne viskataan siemenet sekä miniloraus nestettä. Pussien suut jätetään auki ja ne ladotaan vaikkapa isompaan purkkiin, missä ne pysyvät pystyssä, ja laitetaan jääkaappiin kuukaudeksi. Tai sitten kylvetään ruukkuihin ja viedään ulos nyt, kylmäähän ne siellä saavat, tosin heilahtelevaa, joka ei aina ole hyvä (mutta joillekin kasveille voi taas ollakin). Sopiva kylmäkäsittelyn kausi on yleensä kuukausi, tai 4-6 viikkoa, ymmärtääkseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, sun neuvoihin voi aina luottaa <3 Jääkaappia mietin tai sitten purkkeja suoraan ulos. Pitää katsoa kuinka paljon siemeniä on, josko voisi kokeilla molempia. Joissain pusseissa suositeltiin jopa 8 viikon kylmäkäsittelyä. Onkohan mullan laadulla väliä mihin kylvän jos kylvän purkkeihin? Onko kylvömulta liian köykäistä?

   Poista
  2. Kylvömulta on just hyvä! Ja jos teillä on jääkaappilämpötilaa kuistilla, niin sinnehän voi ne ruukut jättää. Mullan ei tosiaan tarvii olla märkää, mutta sen verran kosteaa, että siemenet pikkuisen heräävät. Ai niin - joillekin lajeille suositellaan ensin muutamaa päivä lämmössä ja sitten vasta kuistille!

   Poista
 3. Lykkyä kasvatukseen! Kivat perennat tuloillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että onnella on nyt suurempi osa kuin taidolla :D Lykkyä tarvitaan, kiitos.

   Poista
 4. Haasteita pitää olla ja jotain mitä odottaa :)

  Itse laitoin siemeniä jo tammikuussa ulos muovilaatikoihin, katsotaan mitä tulee. (blogista löytyy juttu ja kuvat)

  Toivottavasti onnistut, kasvua on niin ihanaa seurata!  VastaaPoista
 5. Purppurapunalatva on ihana perhoskasvi. Syksyllä kävimme puutarhalla etsimässä aletaimia ja huomasin, että purppurapunalatvat olivat täynnä erilaisia perhosia. Se on melko korkea kasvi ja vaatii siten harkitun paikan.
  Varjolilja on oikein kaunis. Ihana. Itsellenikin haluaisin semmoisia.
  Hauska seurata kasvatusprojektiasi.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa kukkaloistoa sinulla on tulossa! Onnea kylvöillesi ja iloista viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)