sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Niks ja naks

Puutarhaleikkurit sanoivat tänään moneen kertaan niks ja naks. Tuli leikattua ja siivottua keltaiset vadelmat. Latvomista en vielä tehnyt, se jäi vasta harkintaan. Punaiset vadelmat leikkasin koeluontoisesti jo syksyllä, omenapuut tuli napsaistua jo aiemmin tällä viikolla. Pikkasen on vadelmien tukipuut jo haperot, jospa ne olis kesän myötä aikaa uusia, ennen kuin ovat niks naks poikki. Puu on kestävä materiaali, mutta ei kuitenkaan ikuista märässä maassa.
 Jotta selkä ei sanoisi huomenna niks ja naks, käytin loppuajan ihanasta auringonpaisteesta lähinnä aivotyöhön, tulevan kesän töiden suunnitteluun. Heti kun maa on sulanut, aletaan joutomaan puolelta siirtää kiviä kuvassa olevan vanhan kivipenkereen päälle. Pengertä korotetaan niin paljon kuin mahdollista ja sillä rajataan luumulehtoa muuasta alueesta pois. Samalla tulee vähän tuulensuojaa peltotuulista. Kolmannen luumupuun voisi istuttaa kivipenkereen ja lavakaulusten väliin.
Kävin joutomaan kiviä läpi ja totesin niistä monen olevan sopivan litteitä ja tasaisia vaikka astinkiviksi. Sellaisia tarvitaan aina, ja etenkin sitten kun toinen kasvihuone joskus hamassa tulevaisuudessa on tehty. Tai voi ne käyttää vaikka aitan eteen edustaa siistimään. Suunnitelmia riittää, onneksi kiviäkin.

11 kommenttia:

 1. Taas on siellä sinulla suuritöiset suunnitelmat, mutta ei hetken epäilystäkään, ettei siellä niihin tartuttaisi heti kuin vain säät sallivat :). Ja hyvä suunnittelu on kaiken a ja o.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat tuppaa lähtemään erityisesti keväisin lapasesta. Sitten kun on pari päivää heilutellut kuokkaa ja kirvestä sekä lapiota, niin jo alkaa laantua.

   Poista
 2. Nuo peltomaisemat, huoh! T. Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en aluksi niistä tykännyt, olisin halunnut suojaisamman pihan. Mutta kaikkeen tottuu :)

   Poista
 3. Sä olet ollut toimelias! Mä otin lunkisti ja kävin vaan ystävien kanssa kävelyillä... Lapset sitten hoitivat pihahommat, joten nyt on hiekkalaatikkoleikkejä siellä täällä ja keppariratoja sen päälle! Mutta leikkiköön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kuuluu saada leikkiä, sitä ei kuitenkaan ikuisesti kestä. Vadelmat oli nopeasti siistitty, enemmän tuli otettua lunkisti.

   Poista
 4. Niksuttelua ja naksuttelua sielläkin! Ihanaa kun taas pääset puutarhahommiin. Lumikin näyttää siellä olevan jo loppusuoralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä teki hyvää touhuilla puutarhassa. Tuli muuhunkin elämään uutta virtaa. Auringolla ja koko päivän ulkoilulla on ihmeellinen vaikutus. Lumet on loppusuoralla, mutta maa on vielä umpijäässä.

   Poista
 5. Olen hieman kade, omalla pihalla on vielä vähintäänkin metri lunta. Pah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vähän kummastellut pihamme lumettomuutta. Kun täällä vielä kuitenkin on lunta muualla ympäristössä. Ilmeisesti tuulet on olleet tänä talvena suotuisat, ja peltojen lumet on jääneet pelloille eivätkä ole siirtyneet meille.

   Poista
 6. Meilläkään ei ole toi lumipeite juuri huvennut, kun on yöpakkaset, eikä aurinko lämmitä kuin osaa pihaa. Risuja olen kuitenkin keräillyt ja noi vadelman leikkuut olisi tarkoitus aloittaa, vaikka on hankea.

  Me tehtiin viime syksynä vadelmatuille pieni käsittely, jos ne kestäisivät vähän pidempään. Tai siis mies teki :) Ensin tukien päät poltettiin ja sitten tervattiin. Ilman käsittelyjä ovat kestäneet kymmenisen vuotta. Katsotaan seuraavan kympin jälkeen oliko tästä käsittelystä hyötyä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)