maanantai 24. marraskuuta 2014

Karjalast

Minä en ole oikein jouluverho, joulumatto tai joululakanaihminen. Mutta joululiinat laitan mielelläni pöytiin muista vuodenajoista poikkeamaan. Jouluun sopivia eli punaisia tai sillä koristeltuja liinoja minulla on ollut vähän. Uusia en tapani mukaan halua, eikä vastaan ole tullut sopivaa käytettyä ja vanhaa.

Nämä liinat ovat karjalasta, tarkkaan en tiedä mistä, mutta olivat käärittyinä Imatralle tilattuun Helsingin sanomiin vuodelta 1954. Eli jostain siltä seudulta lienee lähtöisin. Tämän saliin tulleen liinan kertoo internet olevan etupistokirjontaa. Tyyli on sama kuin käspaikoissa, mutta tämä ei taida olla käspaikka? Liina on kirjailtu molemmista päistä peilikuvaksi, mutta on aika lyhyt.
 Kirjonnan nimeä en tiedä, ilmeisesti käspaikkojen kirjonnoilla on aina jokin symbolinen merkitys. Kiinnostus ainakin heräsi, ja kun seuraavan kerran käyn kirjastossa täytyy yrittää löytää asiasta enemmän tietoa.
 Etupistokirjonta on samanlaista kankaan molemmilta puolilta, nurjaa puolta ei ole. Tässä liinassa nurjan erottaa vain pellavan saumasta, ja siitä, että toinen puoli kirjonnasta on haalistunut auringossa. Minä laitoin esille sen haalistumattoman puolen.
 Toinen liina on sekin kaunis, mutta ei niin jouluinen. Laitoin kuitenkin senkin esille pesun ja silityksen jälkeen. Liina on kirjottu puuvillakankaalle, ja niin uskomattoman hienolla työllä, että sellaista näkee harvoin.
 Kolmas liina on, kotikutoiselle pellavalle tehty kuten salinkin liina. Tässäkin on punaiset kirjonnat, ja se saa olla jouluna tuvassa. Tosin voi olla, että se pitää kertaalleen pestä ennen joulua. Tuppaa nuo ruokapöydän liinat jostain syystä likaantumaan.
 Juuri sopivan kokoinen ruokapöydän kaunistus.
Että tulihan niitä liinoja vastaan kun kärsivällisesti odotti.
Erityisen iloinen olen ekojen kuvien etupistokirjotusta liinasta. Mitään sellaista minulla ei ole ennen ollut vanhojen liinojen kokoelmissani.

8 kommenttia:

 1. Kauniita liinoja! Minä en myöskään joulumattoja ja -verhoja vaihda, samat saa kelvata ympäri vuoden. Liinoja tykkään myös viritellä ja niitä onkin kertynyt aika varasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liinoja on minullakin vaikka säännöllisesti käyn varaston läpi. Mutta aina tulee kivoja jotka on saatava.

   Poista
 2. Kyllä se ihan käspaikalta näyttää periaatteessa, mutta keskellä pitäisi olla pitkä kirjomaton alue ja päissä pitsit. Näenkö oikein, että liinassa on sauma keskellä? Liekö joku pätkäissyt käspaikan. Oikeaa etupistokirjontaa se on kerta molemmat puolet ovat samanlaiset. Tuo iso kuvio ei ole niin tuttu, mutta naishahmosta on erilaisia versioita. Noiden ompelu onnistuu parhaiten kahden neulan tekniikalla, muuten on meinaan vaikeaa saada kuvio oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä muuten on sauma keskellä liinaa, oisko tosiaan joku pätkäissyt joskus käspaikan esim. kulumisen vuoksi. Ihmettelinkin itsekseni miten etupistokirjontaa tehdään, mutta kaksi neulaa kuulostaa loogiselta ja helpoimmalta tavalta.

   Poista
 3. Ihania. Ja tuo, että nurja puoli on yhtä kaunis kuin oikea... Se on niin hieno asia!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)