perjantai 19. syyskuuta 2014

Tapettikerrostumia

Eteisen seinien suhteen oli haaveena jättää vanhat pinkopahvit uusien pintojen alle. Kuitenkin pahvit osoittautuivat niin kosteudesta aikoinaan kärsineiksi, ettei niitä voinut millään säästää. Otettiin vain palat talteen ennen pahvien polttamista.

Ennen remppaa luulimme tätä portaikon ruskeaa kukkatapettia alimmaksi kerrokseksi. Luulo ei ollut tiedon väärti, ja alta paljastuikin paljon enemmän kerroksia kuin luulisi.
 Itse portaikosta tätä vanhaa ruskeaa tapettia kukkaboordeineen ei poistettu. Se on mukava muisto menneistä ajoista ja saa jäädä paikoilleen tulevienkin polvien ihastukseksi.
 Mutta mitä siellä alla sitten oli. Ihan ensimmäisenä oli pinkopahvi joka oli maalattu ihan hennon vaaleanpunaiseksi. Maalaus on todennäköisemmin tehty itsevalmistetulla liitumaalilla (liitu + maito) jossa on pigmenttinä hitunen punamultaa. Maali liitusi voimakkaasti kun siihen koski ja oli pääosin irronnut täysin alustastaan (ilmeisesti kiinnittävän ainesosan vuoksi). Tämä oli se vesivahinkoa saanut kerros. Mielenkiintoinen se on myös siksi, että pohdimme missä vaiheessa vesivahinko on voinut tulla koska hirsissä ei ole pienintäkään merkkiä vedestä tai kosteudesta.
Sitten päättelimme, että pinkopahvi on siirretty kun talokin on siirretty ja käytetty uudestaan. Vesi on voinut lirutella esim. siinä vaiheessa kun taloa on purettu siirtämistä varten, tai jo aiemmin. Jokatapauksessa oikeaa tietoa meillä ei ole, vain näitä arvailuja.

Tuon pinkopahvin päälle oli joskus vedetty uusi pinkopahvi ja sen alimmainen tapettikerros on tässä. Sininen ruusu on pala boordista ja sen alla pieni pala tapettia jossa sinisen sävyjä  ruskealla pohjalla.
 Pinkopahvin uusiokäytöstä voisi kieliä tämä sanomalehden palanen joka on liisteröity pinkopahviin. Talo on siirretty 1920 ja on hyvin mahdollista että ensimmäiset tapetit eteiseen ovat tulleet 1922 jolta vuodelta lehdet ovat. Sanomalehdillä tehtyjä paikkauksia ja saumaliisteröintejä löytyi useampia.
 Tässä vielä yksi välikerros joka on siis tuon ruskean tapetin päällä ennen viimeistä kerrosta joka sekin on jo kymmeniä vuosia vanhaa. Tämän epäilisin olevan 1930-1940-luvuilta.
Kunpa joskus saisi väläyksen noista ajoista, miltä täällä näytti vaikka juuri tuolloin huhtikuussa 1922 jolloin seinään liisteröity sanomalehti on ilmestynyt.

8 kommenttia:

 1. Vanha talo kertoo ihan omaa tarinaansa. Olisi tosiaan kiva tietää minkälaiset ihmiset kutakin tapettikerrosta ovat olleet ihailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tiedossa henkilöiden nimet jotka tässä asuivat siirron aikaan ja myöhemmin. Sitä ennen asuneista emme tiedä mitään. Pitäisi joskus selvittää.

   Poista
 2. Aika huimaa tuollaiset löydöt. On teidänkin talo varmasti "nähnyt" monenlaista elämää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joka kerta aivan täpinöissäni kun pääsen kurkistamaan tuoreimpien tapettien alle. Mukavia hetkiä joka kerta.

   Poista
 3. Melkoiset kerrokset! Aurinkoa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja nuo vanhat tapetit ja kerrostumat.

   Poista
 4. Tutulta näyttää, meidänkin talossa oli monet kerrokset tapettia...Nuo ovat hupaisia ja hienojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ovat, ja miten tummia on ne ihan alimmaiset kerrokset. Lähes mustia!

   Poista

Kiitos kommenteista :)