sunnuntai 31. elokuuta 2014

Ovi

Meillä periaatteessa koko ajan haku päällä peiliovista. Pitää olla neljä peiliä ja karmit. Kätisyydellä ja kunnolla ei ole niin tärkeää merkitystä, saati ovenkahvoilla ja avainkilvillä. Kunhan on peilit oikeassa järjestyksessä ja karmit. Ja oikea koko. Nuo kolme viimeistä sanaa on osoittautunut ovimarkkinoilla yllättävän vaikeaksi. Suomalaiset peiliovet ovat olleet yleensä matalia, jo 190cm oven löytäminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Siihen jos päälle lyö leveyden 90cm, niin aivan mahdotonta. Niinpä alamme niellä tappion ja tyytyä 83cm leveisiin oviin. Korkeudesta emme ihan vielä tingi, mutta 200cm ovista emme enää edes haaveile.

Tänään otin työn alle oven jonka löysimme viime vuonna netin myyntipalstalta. Olin ilmoituksesta ihan täpinöissäni. Myytävänä useampi ovi, oikeassa koossa ja huippua, ihan kaikkiin oviin on karmit. Ostin jokahisen oven. Ajoimme perille ja tarvoimme loskalumessa vanhalle riihelle jossa ovet olivat. Kiitän ikuisesti miestäni joka tajusi, että karmeista irrallaan olevat ovet sovitellaan karmeihin, mahtuvat kyytiinkin niin paremmin. Homma aloitettiin ja pian meille oli selvää, että ovet ja karmit ovat täysin eriparia. Lopulta löytyi karmit yhteen ainoaan oveen. Voitteko kuvitella pettymykseni! Myyjä oli kyllä aidosti pahoillaan, ja oli oikeasti luullut, että kun ovet ja karmit on riiheen viety, on ne toistensa parit. Olisi antanut oven meille ilmaiseksi, mutta kyllä me siitä maksoimme.
 Kuumailmapuhaltimen lisäksi työvälineitä on kolme. Kaksi niistä on minulle räätälöidyt. Terästään pyöristetty puukko tehtiin eteisen paneliuria varten, mutta toimii myös ovipeilien urien kanssa. Pienempi lasta on leikattu sopimaan peilin ja oven sivun väliosaan. Kolmas työkalu on ihan siinä muodossa kun tehtaalta tuli, vain lika ja kuluneisuus on omasta takaa.
 Valmista tulee melko joutuisaan. Pari tuntia meni siinä että sain oven tähän kuntoon. Nyt on pieni lepo, ja sitten ovi kokonaan puhtaaksi. Siis vain toiselta puolelta, toisen puolen teen huomenna töiden jälkeen jos jaksamista riittää.
 Tämä ovi on järjestyksessään neljäs peiliovi jonka uusimme talon sisätiloihin. Tämän oven jälkeen on uusittavana enää vain 7 ovea. Niistä yksi pitäisi löytää lasiaukollisena. Eipä tunnu olevan sellaisenkaan löytyminen helppoa. Eikä minulla nyt niin kauheasti ole vaatimuksia oven suhteen.
Kuvien ovi tulee eteisen ja vanhampien valtakunnan väliseen oviaukkoon. Kätisyys vaihtuu, mutta niin pitääkin. Syykin selviää kunhan päästään eteisessä kalustamiseen saakka. Pidän teitä jännityksessä vielä vähän.


15 kommenttia:

 1. Enää vain 7 ovea :)
  Onneksi sivittelitte ovia karmeihin, ei tarvinnut kuljettaa tappiota kotiin asti. Tsemppiä kunnostukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää vain 7 :D Ovia on omasta takaa muutama, mutta niihin ei ole karmeja. Todettiin, että melkeinpä helpompaa että odotellaan karmillisten ovien löytymistä kun aletaan väsätä karmeja itse. Ovien kunnostaminen on näin aika helppoa jos maalia vain lähtee kuuma-ilmapuhaltimella pois. Sitten hionta ja uutta maalia päälle.

   Poista
 2. Kyllä on pitkäpiimäistä puuhaa tuo ovien hankinta… vaatii kärsivällisyyttä. Ihailen tarmokkuuttasi ja taitoasi näiden ovien ja ikkunoiden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuskastun, kun sopivaa ovea ei tule vastaan, kuten nyt on haettu jo kuukausia eteiseen sitä lasiaukollista. Joko on noutomatkaa 800km, tai sitten menee nenän edestä. Meillä tarmokkuuden sanelee pitkälti raha :)

   Poista
 3. Huh-hui-jakkaa! Juuri eilen Loviisan Wanhoissa Taloissa mietin, kuinka uskomattoman työmäärän ihanien talojen omistajat ovat tehneet ovien ja ikkunoiden kanssa... Työnäytökset antoivat osviittaa ja tulin tulokseen, että minun pinnalla ei tulla yli satavuotiaan kaunokaisen omistajaa ;)
  Mutta se wanhan talon henki: <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisan wanhat on ihana tapahtuma. En ehtinyt sinne tänäkään vuonna vaikka suunnitelmissa oli. Toivottavasti ovat taas ensi syksynä. Sanon aina, että vanhoilla taloilla on sielu.

   Poista
 4. Moikka moi! Marhalsin kaksi päivää Loviisassa kierrellen vanhoja taloja. Yhden talon pihassa oli myynnissä 2 ovea, juuri tällaisella peilikuviolla. Toisen koko oli n.75*190 ja toisen n.70*190. Toisessa oli alkuperäinen pellavaöljymaali ja toisessa joku muu. Karmit oli , saranat ja ovenpainikkeet myös, toisessa oli lukkokin. Hinta ei päätä huimannut. Voin lähettää tiedot jos kiinnostut. Kätisyys oli meille väärä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, molemmat taitaa olle meille liian kapeita vaikka korkeus riittäisi. Vähintään pitää olla se 83 cm, mieluummin lähemmäksi 90cm leveyttä.

   Poista
 5. Moikka moi! Marhalsin kaksi päivää Loviisassa kierrellen vanhoja taloja. Yhden talon pihassa oli myynnissä 2 ovea, juuri tällaisella peilikuviolla. Toisen koko oli n.75*190 ja toisen n.70*190. Toisessa oli alkuperäinen pellavaöljymaali ja toisessa joku muu. Karmit oli , saranat ja ovenpainikkeet myös, toisessa oli lukkokin. Hinta ei päätä huimannut. Voin lähettää tiedot jos kiinnostut. Kätisyys oli meille väärä :(

  VastaaPoista
 6. Hienoa työtä, ihanaa nähdä kun vanhaa kunnostetaan :-)
  Olen sinulle niin kiitollinen aiemmasta Urajärven kartano -postauksestasi, tänään kävimme siellä äitini ja äidin serkun lesken kanssa. Samalla poikkesimme Huovilan puistossa. Äidin sukujuuret kun ovat isänsä puolesta Asikkalasta, äidin puolelta Kärkölästä, niin oli meille aikamoinen kotiseutukierros, vaikka kukaan lähisukulaisista ei siellä asukaan enää. Samalla kävimme äidin vanhempien ja heidän vanhempiensa sukuhaudalla Lahden vanhalla hautausmaalla. Todella kiva päivä, ja tätä retkeä ei olisi tehty ellet olisi kirjoittanut juuri oivalliseen aikaan omaa postaustasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että kirjoitukseni sai jonkun innostumaan! Urajärven kartano on mahtava paikka, ne tarinat, kalusteet, koko miljöö. Lahden vanha hautausmaa on kävelyretken arvoinen vaikka siellä ei sukulaisia lepäisi. Niin täynnä historiaa.

   Poista
 7. Onnea ovien metsästykseen! On niin surullista, että näissä modernisoimisaalloissa vanhoista taloista on poistettu alkuperäiset ovet ja ikkunat ja laitettu sitä ah niin moternia ja laadukasta lastulevyä ja muovi/alumiinikarmia tilalle. ja nyt vanhaa rakastava saa kääntää koko maakunnan kaikki kivet ja kannot ovia (ja monissa tapauksissa myös ikkunoita) etsiessään. Mutta oletko kurkannut Ruotsin puolelle? Siellä vanhojen rakennusten ja rakennustenosien markkinat ovat niin paljon laajemmat kuin Suomessa.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsista löytyy, ja Suomestakin jos on rahaa millä maksaa :) Mutta kun rahantarvetta on aina milloin mihinkin rakennusosaan, niin yritetään löytää ovet muiden vaatimusten rinnalla mahdollisimman edullisesti, ja mieluiten kohtuullisen matkan päästä. Lapista olen bongannut monta hyvää ovea, mutta yli 500km:n matka ei houkuttele. Onneksi ovilla ei ole kiire, jos edes yhden per vuosi saisi vaihdettua.

   Poista
 8. Onpas nätit ovet! Toivottavasti jostakin tupsahtaisi vielä puuttuvat ovet karmeineen. :) Tiedän tunteen, miten vaikeaa on löytää jotain tiettyä vanhaa... Meillä etsinnässä ruokiksen ja eteisen väliin pariovet. En kyllä ole vielä aloittanut etsintää kunnolla, mutta ensisilmäyksellä näyttävät olevan aika kalliita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo peilimalli on nätti, ja taitaa olla yleisinkin. Tori.fi on ajoittain pariovia, voi saada edullisestikin jos sattuu olemaan nopea, menevät heti. Katson nykyään heidän oviosastonsa pari kertaa päivässä josko olisi meille sopiva lasiaukollinen ovi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)