maanantai 28. heinäkuuta 2014

Puita ja pensaita

Olen huomannut, että puutarhan suunnittelussa minulla on yksi kompatuskivi, ja se on pensaat. Koen ne kaikkein vaikeimpina hahmottaa paikan ja koon suhteen. Arastelen pensaiden istuttamista, joten niitä on tullut hankittua todella vähän. Yksi on kuitenkin helppo kasviryhmä, hortensiat. Ne eivät leviä holtittomasti ja kasva epämääräiseksi puskaksi.

Honkkarin taimialesta ostin taas yhden syyshortensia, Pinky Winkyn. Luumulehdosta löytyi heti paikka uudelle taimelle. Symmetrisesti samassa kohdassa toisella puolen käytävää kasvaa loistojasmike, sekin tämän kesän aletaimia. Jasmikkeetkin koen helpoiksi pensaiksi hortensioiden rinnalla.
 Yksi pihan hortensioista kukkii talon edustalla. Tämä taisi olla pallohortensia. En tiedä johtuuko kasvupaikasta vai kuuluuko sillä olla noin vaalean vihreät lehdet? Rodomultaan sen aikoinani istutin ja olen lannoittanut taimea rodolannoitteella ja kahvinporoilla jotta maa pysyy happamana.
 Sitten yksi uusi yritys. Keväällä istutin luumulehtoon kaksi kirsikkapuuta jotka olin ostanut edellisenä syksynä. Puut talvehtivat hienosta ja lähtivät hyvään kasvuun. Istuttamisen jälkeen tapahtui jotain mystistä ja molemmat taimet kuolivat. Tänään vaihdoin toisen kirsikoista uuteen. Tämän lajike on Sikkolan kuulasmarja. Kuollutta taimea en heittänyt kokonaan pois vaan lykkäsin tyhjään kohtaan maahan jos se vaikka vielä yllättäisi minut kuten luumupuun taimi teki.
Sateen suhteen emme olleet tänään onnekkaita vaikka muualla Päijät-Hämeessä satoi ihan kivasti. Sijaintimme on sellainen, että useamman kerran kesässä sadepilvet kiertävät meidät, kuten ukkonenkin. Jäimme siis nuolemaan näppejämme taivaalta tulevan veden suhteen ja mies joutui kastelemaan pihaa yli toista tuntia. Talteen otettu sadevesi alkaa olla loppu, joten turvauduimme porakaivon veteen vaikka se kylmää onkin. Jospa huomenna olisi parempi tuuri ja uudet pensaat ja puut saisivat vettä luonnollisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista :)