maanantai 14. heinäkuuta 2014

Ei olla hulluja, mutta...

läheltä liippaa. Tässä kun yritetään taistella jotta kotilot eivät leviäisi joutomaita pitkin puutarha- ja kasvimaa-alueille on kaikki keinot sallittuja. Navetan takusesta tehtiin tässä alkukesästä havainto, että nilviäiset ovat limavanoineen ehtineet takuseen ja päässeet lisääntymään. Metrisestä nokkos- ja takiaisviidakosta niitä ei kerännyt elävä erkkikään joten otettiin koneet ja järeät keinot avuksi.
 Mies otti ja laittoin jonkun vekottimen traktorin perään ja niin oli navetan takunen yhdessä illassa sileä. Kuvassa vihreät alueet röpelöistä kalliota jonne ei ollut vekottimen kanssa asiaa. On kyllä niin kuiva paikka, että ihmettelen jos sinne kotilot hakeutuvat.
 Siinä töitä katsellessa alkoi ideat lentää päässäni. Navetan koko seinusta on suoraan etelään, kallio laskee siitä kauniisti peltoa kohden. Paikka on lämmin koska navetta suojaa pohjoisesta. Tähän olisi ihan mahtava istuttaa jotain. Siirretäänkö kasvimaa tähän rinteeseen? Tehdäänkö uusi paikka hedelmäpuille? Muotopuutarha? Nurmikkoa? Pientä hulluutta päässä ja näin sieluni silmin tämän alueen upeana puutarhana. Kuivuutta vastaan olisi hieno kastelusysteemi, viiniköynnökset kiemurtelisivat pitkin tiiliseinää ja mahtuisi siihen pari säleikköpuutakin.
 Sitten heräsin. Totuus on kuitenkin se, että tuo kaikki multa tarvitaan arboretumiin sen laajennusta varten. Jos meille tulee kanoja tai lampaita, tarvitsevat ne itselleen osan navetan takusesta. Ja tärkeimpänä, pitäisi korjata myös itse navetta vaikka onhan siinä omaa kauneutta näinkin, repsottaen.
 Ihan vain muutama ruutu rikki.
 Siinä muuten ihan valmiit ovet kanalaa ja lampaita varten. Tämä tiiliosa on verraten hyvässä kunnossa, vain yläosan puuosat kaipaa kunnostusta ja maalia. Navetan katto on täysin ehjä.
Joo, jos ensin tilataan paikalle kaivinkone ja kuorma-auto siirtämään multa arboretumiin kun ei se kuitenkaan käy syötäville kasveille navetan takusen kaatopaikkaelämän takia. Vietetään taas toiset kymmenet vuodet kärräten kaikki puutarhajäte navetan taakse jotta saadaan sinne uutta multaa ja mietitään sitten uusiksi. Mutta ne kanat ja lampaat otetaan, kun on jo ovetkin niitä varten!

p.s Traktorin jäljiltä löytyi vain murskana olevia kotiloita, ei yhtään hengissä. Maahan kaivautuneitaan yksilöitä ei pitäisi olla, kone otti mullat esiin riittävän syvältä. Tämä erä voitettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista :)