lauantai 11. toukokuuta 2013

Pihapäivän saldo

Auringon helliessä lähes hellelukemissa oli aivan mahtava päivä tehdä töitä kasvimaalla. Miehen kanssa melkein vedettiin pitkää tikkua siitä kumpi joutuu sisälle ruokaa laittamaan.

Ihan ensin kuitenkin päivän kukkijat. Viime syksynä istutettu kirjopikarililja nuokuttelee ilta-auringossa kirjavia kukintojaan.
 Vuokon nimeä en muista, mutta istutin sitä kolme taimea pari vuotta sitten. Tänä vuonna ovat ensimmäistä kertaa kunnon kukassa.
 Kaupan siemenperunoista oli 5kg:n säkit loppu, joten oli pakko ottaa 10kg:n säkki. Ylimääräiset perunat laitettiin joutomaalle hätäisesti raivattuihin vakoihin. Tavoitteita tämän systeemin kanssa ei ole, kunhan katsotaan kun ei raaskittu heittää perunoita poiskaan. Myös Iines kävi tutkimassa muuttuneen myyräapajan.
 Perunoiden joutomaa on heti marjatarhan vieressä, aitan takana. Paikka on varjoinen ja sitä tuskin saadaan koskaan oikeaan puutarhakäyttöön, ellei sitten keksitä täysin varjossa viihtyviä kasveja.
 Mutta rapaperit ei kasva joutomaalla vaan kasvimaan kupeessa. Ja voivat erinomaisesti. Satoa saa ihan tuota pikaa.
 Tänään sain kaiken kylvettyä kasvimaalle kaiken mitä olin ajatellutkin. Tässä ylälohkolla on kolmenväriset ja oranssit porkkanat, lanttu ja nauris. Yhteen tyhjään riviin tulevat kaalit ja toiseen herneitä. Tilaa ei ole tänäkään vuonna yhtään liikaa.
 Alalohkolla on sipulit, perunat ja keltainen porkkana. Tuohon tasaiselle tulee vielä pari riviä herneitä. Herneet on kätevä olla reunassa koska lapset saavat syödä niitä omatoimisestikin. Ei tule kiusausta hyppiä muiden istutusten päältä ja yli.
Kasvihuoneeseen uskalsin laittaa  muutaman kurkun ja tomaatin taimen. Tänä kesänä kaikki taimet on itse siemenestä kasvatetut. Kurkkua on kahta lajia, tomaatteja tulee pensastomaattia sekä punaista ja keltaista kirsikkatomaattia. Taimia on ihan älyttömästi vaikka olin laittavinani niitä kohtuullisen määrän, kaikki tuntuivat onnistuvan. Kehitellään niille paikka, niin ei tarvitse laittaa kompostiin ennen aikojaan.

7 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää!
  Mullakin oli tänään kylvöpäivä, niin oli mahtava keli!
  Tosin mä olen iiihan myöhässä joidenkin esikasvatettavien kanssa, mutta huomenna on pakko suoriutua niistäkin.
  Ja sitten satoa odottelemaan... :b

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika myöhäiseksi meni minunkin esikasvatukset. Toiset tomaatit on vasta kymmensenttisiä taimia, mutta ehkä ne siitä ehtii!

   Poista
 2. Mikä urakka! Te olette pistäneet hösseliksi siellä. Meilläkin talolla raparperit nousee kovaa kyytiä. Se oliiloinen löytö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kasvimaan kanssa hyvä työnjako. Mies tekee esivalmistelut, ja kylvöstä alkaen minä hoidan loput. Raparperi oli hyvä löytö, vanhat lajikkeet on minusta uusia parempia.

   Poista
 3. ihana piha,ja mitä kaikkea siellä puuhasteletkaan!tuo teidän talokin niin kaunis! meillä ois taas toiveissa saada raparperia naapurilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperi on takuuvarmaa lähtemään, ja kasvaa nopeasti isoksi pensaaksi.

   Poista
 4. Kirjopikarililja on varjoliljan ohella yksi lempikikistani, niin herkkä ja kaunis! Kaunista Floran päivää! ✿

  Peonies of Beatris

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)