keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Melkein kirnuja

Siitä asti kun ensimmäisenä Arvilan kesänämme kaivoin talon kulman kallion esiin, olen haaveillut kallion ympäristön laittamisesta. Tiedossa kuitenkin oli, että ulkovuoriremonttia tullaan tekemään, ja talon viereen tulee silloin nostokoneita ja rakennustelineitä. Ei sii mitään järkeä laittaa mitään kauniiksi sitä ennen, tai työ on täysin turhaa.

Tänä kesänä ulkovuori ei kaipaa muuta kuin viimeistelyä, ja se onnistuu ilman järeämpää kalustoa. Otin siis lapion ja harjan, ja aloin tyhjentää kallion kuoppia ja uria jotka jääkausi on siihen muovannut, ylemmässä kuvassa nuo tummat läiskät multapussin vasemmalla puolella on niitä kuoppia.
 Kalliota kaunistavat jäkälät on syytä jättää rauhaan ja hiljaa toivoa, että leviäisivät.
 Kallion yli vyörynyt jää on tehnyt siihen hienoja kuvioita, pieniä ja isoja. Tämä ura S on muutaman kymmenen sentin mittainen.
 Hauska olisi tietää jos ympäristöä kaivaisi enemmänkin, onko mikään näistä hiidenkirnun aluista muovautunut kirnuksi asti. Tätä en raaskinut kaivaa tyhjäksi, sammal kasvaa kuopassa niin kauniisti.
 Yhden montun varasin kivikkokasveja varten. Pieni punainen väriläiskä keskellä kalliota antaa sille piristystä kunhan nyt ensin kasvaa. Pienet tukikivet nappaan sitten pois kun kasvusto on vallannut koko kuopan. Tuota punaista kivikkokukkaa (mikä lie "peter pan") pitää hakea vielä lisää, kaksi on onnettoman vähän. Pienet vihreät pisteet ovat mehitähteä jota täällä kasvoi jo ennen meitä. Pisti pienet "vauvat" tähän uuteen paikkaan.
Niin se vappu sujui puutarhan kimpussa. Paljon saatiin aikaiseksi, huomenna lisää siitä mitä pihaan laitettiin kasvimaan iloksi.

10 kommenttia:

 1. Ihana idea istutella kallion koloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saas nähdä onnistuiko, ei ollut nyt hiekkaa mullan seassa ja pysyykö tuossa vesi liian hvyin. Valitsin kyllä se kaikkein lievimmän kuopan :)

   Poista
 2. Ihanaa kun on tuollainen kallio heti talon vieressä. Kivikkoistutuksesta tulee varmasti kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talo on tehty tuon samaisen kallion päälle, ja talon alus on täynnä kaikenmaailman uria ja koloja kalliossa. Toivottavasti istutus onnistuu, ei ole kokemusta kivikoista :)

   Poista
 3. Mahtava kallio, tulee varmasti kiva, kun kukkii :)

  VastaaPoista
 4. Huikea kallio teillä talon kupeessa! Kyllä kaivaisin minäkin esille, putsaisin ja laittaisin jotain kaunista. Mä varmaan laittaisin sitä sammaltaidetta tuohon, jos omalla tontilla olisi noin upea kallio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastana tuo on jatkumoa talon alla olevalle kalliolle, sitä riittää tällä tontilla. Sammalkin olisi kiva, ja osassa kalliota sitä jo kasvaakin, mutta haluan että suurin osa kalliosta on näkyvissä.

   Poista
 5. kallio on haastava juttu pihassa..noita kuvia katsellessa tuli mieleen,miten valtavan työn siskoni teki omassa pihassaan saadakseem kallioiset maisemat kukkimaan..Nyt ei hänen työllään ole jatkajaa:( ,kun haudan poveen oli innokas puutarhuri laskettava. elämä on sellaista !
  ite tykkään valtavasti kallioista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osanottoni menetyksesi johdosta. Kallion on haastavaa, siksi kokeilen vasta miten tuossa toimii kukat.

   Poista

Kiitos kommenteista :)