tiistai 1. toukokuuta 2012

Kevyttä vappupuuhaa

Näin työläisenä tulee vietettyä vappua lähinnä puutarhassa pakertaen tai kotitöitä tehden. Perinteisiin ei kuulu torit ja muut tapahtumat. Lähinnä vappu on sellainen mukava lisävapaapäivä ennen kesälomia.

Aiempina vuosina olen käyttänyt vapun lasikuistin siivoukseen. Tänä vuonna kuistin piti olla siivottu jo sunnuntaista sisarusteni vierailua varten joten tämä päivä oli vapaa muulle puuhalle. Haravointia riittäisi ja sitä teen mielelläni, mutta päivällä puhaltaneet tuulenpuuskat eivät oikein olleet suosiollisia haravoinnin suhteen.

Joten päivän puuhana teimme jotain missä tuulet ei haittaa. Autoon peräkärry kiinni ja luvallisesti hakemaan tietynlaisia kiviä. Kärry täyteen kiviä, takaisin kotiin ja sitten itse varsinaiseen työhön.
 Kärryllisellä kiviä saatiin talon toinen seinämä kivettyä. Minä latasin kivä paikoilleen, ja mies toi niitä kottikärryillä sitä mukaa kun tarvitsin lisää. Alle laitettiin vielä tuhti kerros sanomalehteä estämään ei toivotut kasvivieraat ennen kuin saamme kivituhkan peittämään kivien kolot.
 Urakassa ei mennyt aikaa kuin pari-kolme tuntia. Yllättävän nopeasti tehty kun kahdestaan teimme. Jäipähän aikaa kitkeä viime kesänä tehty kukkapenkki talon edustalta.
 Nurmikon ja kiveyksen rajaan suunnittelin istuttaa tiuhaan riviin bellistä. Se kestää leikkuuta ja täyttää tilan niin ettei siinä muu kasva. Nurmikkoa ei voi laittaa kasvamaan kivien reunaan asti, sillä sen leikkuu ei onnistu koneella siististi. Bellis on helpoin ja edullisin ratkaisu kun sitä kasvaa pihassa vaikka kuinka paljon.
Kunhan tästä säät lämpenee, jatkuu talon maalaus ja lasikuistin korjaus. Kaksi ensimmäistä lasikuistin ikkunaa on valmiit lukuunottamatta viimeistä maalikerrosta jonka teen vasta kun lasit ovat paikoillaan. Ennen lasien kiinnitystä täytyy kuitenkin hioa karmit ja maalata nekin pariin kertaan. Jostain kun löytäisi ikkunoiden saranoiden puuttuvat vastakappaleet niin niistä saisi avautuvat hellesäitä varten. Puuhaa riittää!14 kommenttia:

 1. Meillä myös nautittiin ylimääräsestä vapaasta pihahommien merkeissä, huomenna voi mennä hvillä mielin töihin kun monta tekemätöntä hommelia tuli tehtyä :)
  Bellis onkin tosi kaunis kukkimis aikaan !

  VastaaPoista
 2. Todella hienolta näyttää! Voi kuinka usein minäkin mietin, että olisipa toinen tuomassa niitä kiviä tai muta vastaavaa. Ei tarvitsisi itse joka ikistä kottikärryllistä hakea tai viedä. Tuosta tuli valtavan siisti ja arvokas reuna arvotalolle.
  Näenkö oikein, pilkistääkö sieltä nurmkosta joku tulppaaninvarsi? :-D
  Eihän kaikkia verannan ikkunoita tarvitse avata... vai eikö teillä ole yhtäkään saranallista nyt?
  Minä löysin täältä juuri sellaisia 1800-luvun heloja saranoita, joita ikkunoissani on: www.antiikkiverstas.com

  VastaaPoista
 3. Riitta: Vähän kylmää oli, mutta kivet piti mukavasti liikkeessä. Bellis on kiva, meillä se valkoinen kukkii koko kesän.

  Saila: Oli kyllä mukava tehdä töitä kun oli "apulainen". Tuli kivireunus joutuisasti. Nurmikossa on vaikka kuinka monta tulppaanin ja narsissin vartta kun tuosta hävitettiin viime kesänä iso kukkapenkki enkä muistanut ottaa sipuleita pois. Olkoot nyt sitten nurmikolla :D
  lasikuistin ikkunoissa on saranat neljässä ikkunassa. Yhden saa jo nyt auki, mutta kolmesta puuttuu se ikkunassa oleva kappale, karmin kappaleet on tallessa. Olisi se mukava saada ne taas avattaviksi kun ovat joskus olleet sellaiset. Täytyykin katsoa tuolta antiikkiverstaasta, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Tulipahan siistin näköinen!
  Meilläkin on puuhasteltu oikein urakalla koko vappu ja hyvältä alkaa näyttää :)

  Mukavia arjen alkuja taas ylimääräisen vapaan jälkeen!

  VastaaPoista
 7. Ruusa: Kiitos, minulla onkin harvinainen viikko, oli vain maanantai töitä :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä saitte siistin ja kivan näköiseksi talon reunuksen! Täällä Saksassa näkee varsin usein noita kivetyksiä talojen kiertämässä. Olenkin miettinyt onko kyseessä lähinnä esteettinen ja käytännöllinen kysymys (nurmikon leikkuu ihan talossa kiini mahdotonta)? Vai auttaako kivetys myös pitämään maan seinän vieressä kuivempana? Kuinka syvän kerroksen laitoitte kiviä?

  tv Leena

  VastaaPoista
 9. Kyllä olette olleet ahkeria! Hyvä te!

  VastaaPoista
 10. Leena: Meillä syy oli sekä esteettinen että tekninen. Maa talon vieressä pysyy siistinä eikä roiski sateella likaa taloon. Toinen ettei siinä pääse kasvamaan kasvillisuutta joka pilaisi perustuksen, valuu vesikin pois paremmin. Laitettiin kiviä yksi kerros ja väleihin tulee vielä kivituhka. En tiedä kuinka oikeaoppista tuo on, mutta meistä tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Ja näyttäähän se siistiltä entiseen syreenipöheikköön verrattuna :)

  Peurankello: Kiitos :)

  VastaaPoista
 11. Näyttääpä tosi siistiltä ja talo niin kauniilta!

  Laita bellisten sekaan vielä kevätesikkoa! Kukkii aikaisin, ennen nurtsin leikkaussesonkia ja sen jälkeen yli voi ajella ruohonleikkurilla, ellei anna hetken kylvää itsestään.

  VastaaPoista
 12. Nanna: Kiitos ideasta! Esikon taimia ei omassa pihassa ole, mutta myymälöistähän saa. Tuossa pitää nimenomana olla sellainen kasvi jonka yli voi vetää ihan rauhassa leikkurilla.

  VastaaPoista
 13. Kaunis kiveys, hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
 14. Kaisu: Kiitos, on se itsestäkin kaunis :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)