maanantai 28. maaliskuuta 2011

Tapetteja

Olen joskus kai luvannut kuvata talomme vanhoja tapetteja.
Nyt sain vihdoin ja viimein aikaiseksi kaivella niitä säästyneitä paloja esiin ja kuvatuksi niitä.

Talosta löytyy vielä yksi kohta jossa on alkuperäinen, ihan ensimmäinen tapetti paikoillaan.
Se paikka on eteisen vintin portaikko.
Tuota paikkaa tullaan varjelemaan remontissa ja kaunis ruskea kukkatapetti saa jäädä seinälle repaleisuudestaan huolimatta. Aika hämyisä on ollut eteisemme tuolla ruskealla tapetilla ja ruskeiksi maalatuilla seinäpaneeleilla ja lattialla. Eipähän ole lika ja rapa näkynyt.
 Tapetin yläosassa on säästynyt pala reunanauhaakin. Sen käyttö kai kuului sen aikaiseen sisustusmuotiin, sillä jokaisessa huoneessa on ollut seinän yläosassa tuollainen nauha alimpien tapettien kanssa. Tuvasta niitä saatiin säästymään vain parin sentin paloja ja nekin on nyt hukassa. Edelliset asukkaat oli repineet kaikki tapetit pinkopahveineen pois eivätkä tajunneet säästää yhtään palaa muistoksi. Vähän harmillista ja listojen alta sitten kaiveltiin talteen niitä pieniä paloja mitä siellä vielä oli.
 Isännänhuone on vielä remontoimatta, mutta sieltä on saatu esille pala tapettia uuden oviaukon teon yhteydessä. Tapetti on todella tummaa, kuva antaa ihan liian haalistuneen vaikutelman, mutta alkuperäisissä väreissä on ollut voimakkaan tumman vihreä, voimakas luumu ja lähes musta väreinä. Meidän makuuhuoneessa on ilmeisesti alimpana ihan yhtä tumma tapetti. Taisi nekin olla 1920-luvun sisustusihanteiden mukaisia. Talon kaikki tähän mennessä löytyneet ihan alimmat tapetit on olleet jonkinlaisia kukka-aiheisia tapetteja. Minulla onkin se käsitys, että sen aikaiset tapetit oli joko jonkinlaista kukkaa, tai sitten yksinkertaista raitaa.
 Tästä palasta huomaa eron, miten vaaleiksi on tapetit muuttuneet nykyaikaa kohti tultaessa.
Tällä kertaa tapeteista ei enempää, kirjoitan muita huoneita erilliseen juttuun. Salin ja tuvan kammareissa tapetteja saatiinkin aika hyvin säästöön. Voi kun ne olisi saaneet jäädä seinällekin, etenkin ne kauniin siniset.

Vanhan talon korjaajan ja sen elinkaaren kirjaamiseksi museovirasto on luonut nämä huippusivut. Tuolta sivuilta aion nyt kurkkia ja etsiä josko löytyi meidänkin tapetteja. Huippumäärä sinne on tallennettu entisaikojen sisustushistoriaa. Käykäähän ihastelemassa, valkoista ja haaleaa pintaa on turha hakea.

8 kommenttia:

 1. VAU ! Kiitos ja kumarrus todella ihanasta linkistä. Oikea aarreaitta on. Tapettipostauksen voisi tehdä itsekin, meilläkin sekä uutta että vanhaa seinissä.

  VastaaPoista
 2. Joo, tuo tapettitietokanta on todella hyvä. Sieltä minäkin olen yrittänyt etsiä. Minulla oli tuvassa 7 kerrosta, kaikista on pala jäljellä, alin todella voimakas sininen geometrisin kuvoin (no, sitä oli vain pieninä rippeinä suoraan hirsiseinissä, mutta sen verran että pystyi jotakin näkemään). Se on kai noin 1870 vuoden tyylejä, jolloin taloni rakennettiinkin. Kiinnostavaa.
  Kiva että säilytätte osan alkuperäisestä tapetista omalla paikallaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitän myös linkistä! Meidän koululla on olleet vain pinkopahvit seinillä, joten täällä rempatessa ei pääse tekemään tapettilöytöjä. Maalikerrokset ovat melkein kaikki vihreän sävyissä, on vissiin hyödynnetty värin rauhoittava merkitys, tosin 70-luvun huutavan kirkasvihreä on voinut olla kaikkea muuta :) Tervetuloa tustustumaan uuteen blogiimme: http://riuttalaoldschool.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että pystytte säilyttämään vanhan tapetin! Meillä on tapettipaloja seinissä siellä täällä, mutta myös huokolevyä, jonka alla luultavasti monia kerroksia. Sielläpähän ovat tallessa, jos joku muu ne sieltä kaivaa esiin. Mutta olisipa meilläkin tapettia, joka voisi jättää esiin!

  VastaaPoista
 5. wihtori: Ole hyvä :)

  Saila: En ole minäkään vielä löytänyt meidän tapetteja. Pienistä paloista hankala katsoa. Tuo kohta on helppo säilyttää kun on sellaisessa paikassa jone remontissa ei tarvitse koskea.

  SuperSanna: Kiitos linkistä blogiisi, kävin heti vierailulla.

  Sara: Tuo ei kyllä kovin esiin jää kun ovi sen peittää, mutta toisaalta on sitten ainakin suojassa ja kestää tuleville sukupolville. Meillä olisi olleet kaikki ihanat vanhat tapetit vielä seinissä ellei edelliset asukkaat olisi vetäneet vinyylejä päälle :(

  VastaaPoista
 6. Voi kun harmittaa että multa hävis ne meidän vanhat tapettipalaset... Oon kans tuolta linkistä käyny kurkkimassa:) Ihania. Värikkäitä.

  VastaaPoista
 7. Oi miten ihanasti näkyy elämä ja entinen aika tuosta ekasta tapetista. Hienoa että saatte sen säilytettyä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)